Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε πολύ μικρή ηλικία, πριν τα 11 έτη, είναι πολύ πιο πιθανό να αποκτήσουν στη συνέχεια υπέρβαρα αγόρια από τους άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία ή δεν το ξεκίνησαν ποτέ.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στην ευρωπαϊκή επιθεώρηση ανθρώπινης γενετικής "European Journal of Human Genetics" από ομάδα του Πανεπιστημίου Μπρίστολ, η οποία μελέτησε σχεδόν 10.000 πατέρες, μεταξύ των οποίων οι 5.376 (54%) ήσαν καπνιστές. Από αυτούς, οι 166 (το 3%) είχαν αρχίσει να καπνίζουν τακτικά πριν την ηλικία των 11 ετών.
Όπως διαβάζουμε στα Νέα, τα αγόρια αυτών των υπερβολικά πρώιμων καπνιστών, όταν πια ήταν στην εφηβεία, είχαν κατά μέσο όρο πέντε έως δέκα κιλά περισσότερο βάρος από τους συνομηλίκους τους. Τα αγόρια αυτά είχαν συστηματικά μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος) στις ηλικίες των 13, 15 και 17 ετών.
Στα κορίτσια των πρώιμων καπνιστών δεν παρατηρήθηκε ανάλογη επίπτωση στον ίδιο βαθμό. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ίδιοι οι πατέρες - πρώιμοι καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας.
Τα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες περνάνε στην επόμενη γενιά μέσω του σπέρματος.