ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
1) Μνημεία
Η Παλαιόπολη έχει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ρωμαϊκά λουτρά και μουσείο κοντά στο Μον Ρεπό.
Επισκεφθείτε το Μνημείο του Μενεκράτη στη Γαρίτσα, τα Ρωμαϊκά Λουτρά στην Αχαράβη και τις Μπενίτσες. Ξεχωρίζουν επίσης: Ο ναός της Αρτέμιδας Γοργούς, το Αγγελόκαστρο στην Κρήνη, το εντυπωσιακό Παλιό αλλά και το Νέο Φρούριο, το διάσημο πανέμορφο Αχίλλειο, η κατοικία της πριγκίπισσας Σίσσυ.
2) Πλατεία Σπιανάδα
Η κεντρική πλατεία του νησιού, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων και από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης
3) Θάλασσα & Παραλίες
- Περουλάδες με ρηχά νερά και απομονωμένη.
- Άγιος Γεώργιος για ρηχά νερά και «οικογενειακή φάση».
- Άγιος Γόρδιος με ξαπλώστρες, σπορ, κόσμο και ταβέρνες.
- Άγιος Σπυρίδωνας με αμμουδιά και ησυχία.
- Άγιος Στέφανος (Όρμος) με βότσαλα, σκάφη, φαγητό.
- Άγιος Στέφανος, μια μεγάλη, φυλασσόμενη και πολυσύχναστη παραλία με αέρα και ταβέρνες, αγνή, με απότομα νερά.
- Αρίλλας με σπορ και αρκετό αέρα.
- Αραχάβη με ρηχά νερά για παιδιά, ταβέρνες και σπορ.
- Γαρδένος με ήσυχη αμμουδιά.
- Γλυφάδα, η γνωστή μεγάλη παραλία με σπορ, ξαπλώστρες, ομπρέλες, πολύ κόσμο, ταβέρνες.
- Τα Γουβιά, με φυλασσόμενη με μαρίνα, σπορ, σκάφη και φαγητό.
- Δασιά για μεγάλη αμμουδιά με ρηχά νερά, σπορ.
- Ερμόνες με απότομα νερά αλλά με σχετική ησυχία.
- Κάβος, ρηχά για τα παιδιά, με ξαπλώστρες, πολυσύχναστη με πολλές ταβέρνες.
- Καλάμι, ρηχά, και ήσυχα.
- Καμινάκι με βότσαλα, προβλήτα, σπορ, ησυχία και λίγα σχετικά μπαράκια.
- Κασσιόπη με ξαπλώστρες, πολύ κόσμο και ταβέρνες.
- Το Κομμένο έχει ήσυχη αμμουδιά.
- Κοντόκαλι, ρηχά για τα παιδιά ξαπλώστρες και μπαρ.
- Μεσογγή με βότσαλα, ρηχά νερά, σπορ, πολύ κόσμο και μπαρ.
- Το Μπαρμπάτι είναι μεγάλη, φυλασσόμενη παραλία με σκάφη, σπορ και ταβέρνες.
- Οι διάσημες Μπενίτσες με σπορ, σκάφη, πάρα πολύ κόσμο και φυσικά φαγητό και μπαράκια.
- Στη Μυρτιώτισσα για γυμνισμό και σπορ.
- Μώλος με ρηχά νερά.
- Μωραΐτικα για σπορ και φαγητό.
- Νησάκι με σκάφη και μπαράκια.
- Παλαιοκαστρίτσα (φυσικά) με βαθιά κρύα νερά, πολύ κόσμο και μπαρ.
- Ρόδα μεγάλη παραλία με ομπρέλες και μπαρ.
- Σιδάρι με ρηχά νερά, σπορ, κόσμο, μπαρ.
- Το Ύψος είναι μεγάλη παραλία για σπορ.
4) Το θρυλικό Ποντικονήσι
Βρίσκεται στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι από τα αξιοθέατα που μπορείτε μεν να θαυμάσετε αλλά δεν μπορείτε να αγγίξετε, τουλάχιστον για πολύ. Ο μόνος τρόπος να το επισκεφτείτε είναι να σας μεταφέρουν με βάρκα ή καΐκι από την περιοχή Κανόνι και να μείνετε μόνο για λίγα λεπτά εκεί.
5) Βουτιές στο εντυπωσιακό Κανάλι της Αγάπης στην Κέρκυρα
Δείτε εδώ
ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΞΟΥΣ (και τους ΑΝΤΙΠΑΞΟΥΣ)
6) Ο υπέροχος Γάιος
Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο.
7) Λάκκα
Στα 7χλμ από τον Γάιο, έχει όμορφα σοκάκια με παραδοσιακά σπίτια και μικρές πλατείες. Ολόγυρα ελιόδεντρα, πεύκα και κυπαρίσσια. Στο λιμανάκι του οικισμού των 102 κατοίκων πιάνουν τα καΐκια για εκδρομές σε κοντινές παραλίες. Κοντά και η θαλασσινή γράβα (σπηλιά) της Υπαπαντής, που υπήρξε καταφύγιο για τα υποβρύχια στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σημαντικότερα αξιοθέατα: Ο φάρος, η εκκλησία της Υπαπαντής, η παραλία Πλάνοι πίσω από τον φάρο
8) Παραλίες των Παξών
Σπιάτζες τις λένε οι ντόπιοι, μικρές σε μέγεθος βοτσαλωτές με διαυγή νερά παραλίες εμείς, όπως του Γιαννά, Σουλάνενας, Μπάλου, Αγ. Μαρίνας, το Μογγονήσι με τις σπηλιές, Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα, Αλάτι, Κηπιάδι, Μαρμάρια, Λεβρεχιό, Γλυφάδα, Μονοδέντρι, Αρκουδάκι, Ορκός, Κανόνι, Χαραμή (αμμουδιά), Αχάι, Αυλάκι και Γαλάζιο.
Οπωσδήποτε κάντε με εκδρομικό το γύρο του νησιού για να δείτε και να βουτήξετε σε απίθανους γεωλογικούς σχηματισμούς: στον Τρυπητό με τη φυσική γέφυρα, στον γκρεμό του Μουσμουλιού, στον Ορθόλιθο, στ' Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές, στον γκρεμό του Ερημίτη. Ηλιοβασίλεμα από τους Αγ. Αποστόλους στα Μποϊκάτικα Μαγαζιών με θέα τον γκρεμό.
9) Ένα κάστρο με τη σφραγίδα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Το κάστρο του Αγίου Νικολάου πάνω στο ομώνυμο νησάκι κοντά στο λιμάνι του Γάιου έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Το ενδιαφέρον αυτό αξιοθέατο ξεκίνησε να κτίζεται το 1423 και ανακατασκευάστηκε το 1510 από τους Ενετούς. Το μυστικό του; Οι Ενετοί βασίστηκαν σε σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που υπάρχει ακόμη στο Αρχείο της Βενετίας.
10) Αντίπαξοι: Ο μικρός κήπος της Εδέμ
Νότια των Παξών, ένα νησί-παράδεισος με έκταση μόλις 3 τ.χλμ. Αδιαπέραστα μικρά δάση από σκίνα, κουκουναριές, πεύκα, μυρτιές, κυπαρίσσια και αμπέλια. Το τοπίο θα σας μαγέψει και θα σας προκαλέσει να το εξερευνήσετε.
11) Παραλίες στους Αντίπαξους:
Βουτούμι: Μαγευτική παραλία με εξωτική ομορφιά, που θεωρείται από τις ωραιότερες του κόσμου με το πράσινο να φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Κατακλύζεται από πλήθος τουριστών με σκάφη που έρχονται να θαυμάσουν και να απολαύσουν τα μοναδικού χρώματος νερά της. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Βατούμι παίρνει την όψη μιας κοσμοπολίτικης παραλίας από τον πολύ κόσμο που την επισκέπτεται.
Βρίκα: Βρίσκεται στο βάθος ενός πανέμορφου όρμου, όπου και εδώ η βλάστηση φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Η άμμος και τα λευκά βότσαλα σε συνδυασμό με τα υπέροχα νερά της δίνουν μία εξαιρετική όψη σε αυτή την παραλία.
Στην παραλία και σε κοντινή απόσταση, θα βρείτε μια-δυο ταβέρνες με καλό φαγητό και υπέροχη θέα.
Μεσοβρίκα: Βρίσκεται ανάμεσα από τις παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, με άσπρα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Την προτιμούν οι φίλοι του γυμνισμού.
Ροδοβάνι: Η παραλία Ροδοβάνι είναι μία από τις παραλίες των Αντιπάξων, στη δυτική ακτή του νησιού. Τα πεντακάθαρα νερά και η βοτσαλωτή παραλία δεν συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες αφού προτιμώνται οι δύο πιο γνωστές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, γεγονός όμως που οφείλεται κυρίως στο ότι τα εκδρομικά σκάφη από τους Παξούς τις προτιμούν για την πιο εύκολη πρόσβαση και το πιο εντυπωσιακό τοπίο.
Σαρακήνικο: Το Σαρακήνικο είναι άλλη μία μικρή βοτσαλωτή παραλία των Αντιπάξων, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, με τη βλάστηση να φτάνει μέχρι την ακτή. Δεν έχει καμία τουριστική υποδομή και οι περισσότεροι επισκέπτες της είναι οι κάτοχοι σκαφών.
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
12) Ένας απ' τους ομορφότερους καταρράκτες της Ελλάδας
Καταρράκτες Δημοσάρη
Πανεύκολη πρόσβαση, λίγο έξω απ' το πολύ τουριστικό Νυδρί. Στα 20 χλμ. νότια της πόλης της Λευκάδας, ακολουθώντας τις πινακίδες, θα αντικρίσετε σε 10 λεπτά τους πρώτους μικρούς καταρράκτες κι ένα ξύλινο κιόσκι καφέ με τραπεζάκια κάτω απ' τα πλατάνια. Από κει 20λεπτη πεζοπορία μέσα σε παρθένο τοπίο γεμάτο δένδρα, μικρά φαράγγια, περάσματα με νερό μέχρι το γόνατο κι ο ορμητικός καταρράκτης του Δημοσάρη είναι μπροστά σας! Τα νερά κατεβαίνουν φασαριόζικα και ορμητικά, σχηματίζοντας μία ευρύχωρη βαθιά βάθρα κάτω απ' το δεύτερο και μεγαλύτερο καταρράκτη που πέφτει από 15 μέτρα. Προσοχή στα γλιστερά βράχια και τα πλάγια περάσματα για τη βάθρα και καλές βουτιές!
13) Οι φημισμένες παραλίες της Λευκάδας
Κάθε φορά που δημοσιεύουμε ένα άρθρο για τις καλύτερες παραλίες του κόσμου, μία ή περισσότερες παραλίες του νησιού είναι μέσα, σε υψηλή θέση.
Να τι είπε μία ντόπια (η Νάντια Μασσαχού, αρχισυντάκτρια του GreekGuide.com) για την παραλία Εγκρεμνοί:
Θυμάμαι έντονα την πρώτη φορά που τους αντίκρισα, αλλά και την τελευταία. Το συναίσθημα εντυπωσιασμού και πληρότητας απέναντι στο θαύμα της φύσης είναι πάντα το ίδιο. Όσες φορές κι αν επισκεφθώ τους Εγκρεμνούς, θα επιβεβαιώνομαι πως είναι η ομορφότερη παραλία της Λευκάδας και από τις πλέον εντυπωσιακές απ' όσες έχω δει στην Ελλάδα. Καταρχάς, το όνομα και μόνο κινητοποιεί τη φαντασία. Με το που φτάνεις, βλέπεις μια πινακίδα με την ένδειξη «Μόνο πεζοί. 350 σκάλες». Περίπου τόσες κατεβαίνεις (και ανεβαίνεις), παίρνοντας στη διαδρομή μικρές, πανοραμικές δόσεις από αυτό που σε περιμένει κάτω! Μια ξύλινη εξέδρα ακολουθεί τα σκαλοπάτια και... λίγα δευτερόλεπτα μετά οι πατούσες βουλιάζουν στο χαρακτηριστικό λευκό χαλικάκι της Λευκάδας, όσο το βλέμμα «λαμπυρίζει» από τα χρώματα της θάλασσας. Αυτό εγώ το αποκαλώ ευτυχία! Η οποία ολοκληρώνεται με τη βουτιά στα βαθιά, κρύα, πεντακάθαρα νερά, το επιβλητικό βραχώδες σκηνικό που φιγουράρει, την αχανή έκταση της ακτής, το αλάτι που «φωνάζει» πάνω στο δέρμα σου. Το ονειρικό ηλιοβασίλεμα σε κάνει να θες να μείνεις εδώ για πάντα και να καταγράφεις το σκηνικό ως συνώνυμο του παραδείσου.
Και να τι είπε η επίσης ντόπια, η σχεδιάστρια Βάσω Βούλγαρη για το Πόρτο Κατσίκι
Πρόκειται για την παραμυθένια παραλία των παιδικών μου χρόνων. Μια και κατάγομαι από το νησί της Λευκάδας, για μένα το Πόρτο Κατσίκι ήταν η κυριακάτικη ημερήσια εκδρομή μας. Ο παράδεισος όπου έμαθα να κάνω τις πρώτες μου βουτιές χωρίς να κρατάω τη μύτη μου κι εκεί όπου είδα πρώτη φορά γυμνιστές. Επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι το απέραντο γαλάζιο και την υπέροχη φύση που περικλείει αυτή η παραλία. Είναι μια δυσπρόσιτη παραλία, αλλά κατεβαίνοντας κανείς τα αμέτρητα σκαλοπάτια έρχεται σε επαφή με το γαλαζοπράσινο χρώμα του Ιονίου και την εκθαμβωτική θέα που τον αποζημιώνει για τον κόπο του. Πολύ θετικό, τουλάχιστον για μένα, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανενός είδους «οργάνωση».
14) Ο φάρος του Λευκάτα
Όταν φτάσετε εδώ, μια θρυλική ενέργεια σας τυλίγει. Στη θέση του σημερινού φάρου, 60 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στην αρχαιότητα γίνονταν θυσίες, για να εξευμενιστούν οι θεοί. Γι' αυτό και χτίστηκε εδώ το ιερό του Λευκάτα Απόλλωνα. Μετά τον 6ο αιώνα, οι θυσίες στους θεούς αντικαταστάθηκαν με θυσίες απελπισμένων ερωτευμένων. Από τα ερωτοχτυπημένα κορίτσια που έχασαν τη ζωή τους πηδώντας από εδώ, ο βράχος ονομάστηκε «Σαπφούς Άλμα» και αργότερα «Κάβος της Κυράς». Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα στη Λευκάδα, που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.
15) Ο Σκορπιός
Κοντά στην Λευκάδα ένα από τα πιο διάσημα νησιά στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο: ο Σκορπιός, το θέρετρο του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Τον αγόρασε το 1963 και τον «στόλισε» με κάθε είδους δέντρα και εξωτικά φυτά. Λιζ Τέιλορ, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Κένεντι, Τσόρτσιλ, βασιλείς, δούκες, εφοπλιστές: Όλοι βρέθηκαν στα περίφημα γλέντια και τα πάρτι στον Σκορπιό και στη θαλαμηγό Χριστίνα, όλοι ανακάλυψαν τη μαγεία του Ιονίου. Εδώ αναπαύεται για πάντα και ο ίδιος ο Ωνάσης από το 1975.
16) Το Μεγανήσι
Είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων Λευκάδας, γι' αυτό και ονομάζεται έτσι.
Την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου σε θαλάσσια σπηλιά του Μεγανησίου είχε βρει καταφύγιο το Υποβρύχιο Παπανικολής.
Η σπηλιά ονομάζεται σήμερα Σπηλιά Παπανικολή και την επισκέπτονται πολλοί ταξιδιώτες κάθε χρόνο.
Πρόκειται για ένα μοναδικό και καταπράσινο καταφύγιο απέναντι από το Σκορπιό και σε μικρή απόσταση, μόλις 4 ναυτικών μιλίων, από το Νυδρί, στις νοτιοανατολικές ακτές της Λευκάδας. Είναι προικισμένο με εκπληκτικές παραλίες και ουκ ολίγες θαλάσσιες σπηλιές, για τις οποίες είναι διάσημο από τα αρχαία χρόνια ακόμη. Ο μύθος λέει πως εδώ βρισκόταν η σπηλιά του Κύκλωπα που τυφλώθηκε από τον Οδυσσέα. Τότε το νησί ονομαζόταν Τάφος και οι κάτοικοί του ήταν ναυτικοί και πειρατές.
Οι κύριες παραλίες του Μεγανησιού είναι το Λιμονάρι, η Ελιά, η Λουτρολίμνη, ο Αθερινός, το Φανάρι κοντά στο Κατωμέρι. Βόρεια ακρογιάλια είναι το Πασουμάκι, ο Κεχρινιάς, το Αμπελάκι και τα Σπήλια, η Ρόκα, ο Αγ. Ιωάννης και με εκδρομικό σκάφος η Μπερέτα, στο νότιο άκρο του νησιού. Γύρω από το Μεγανήσι υπάρχουν πολλά μικρά νησάκια, όπως το Σκορπίδι, η Θηλιά, ο Κυθρός, η Σπάρτη και η Πεταλού με εκπληκτικές καβάτζες για γυμνισμό και παιχνίδια στη θάλασσα, όπου φτάνεις με καΐκι από το Βαθύ και τους όρμους Αμπελάκια, Αθερινός και Σπήλια.
Υπάρχει και τραγούδι!
Ωραίο Μεγανήσι μου
στολίδι στη Λευκάδα
άλλο πιο όμορφο νησί
δεν έχει η Ελλάδα...
σχόλια