Δυο συνταξιούχοι χορευτές της Λυρικής άφησαν την Αθήνα στο πρώτο lockdown για την Καστάνιανη

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Μια μικρή βόλτα που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι να ανέβει στη συνοικία της Ράχης, να κάτσει κάτω από τον παλιό πλάτανο και να απολαύσει την θέα όλου του χωριού μέχρι κάτω στον ποταμό Σαραντάπορο. Φωτ.: Δήμος Κόνιτσας
0

Με λένε Σύνθια Φρυδά. Μένω στην Καστάνιανη, ένα από τα Μαστοροχώρια του δήμου Κόνιτσας, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 880-950 μέτρων. 

Ήρθαμε εδώ με τον άνδρα μου Ευθύμιο Δούκα τον Ιούνιο του 2020, μετά το πρώτο lockdown της πανδημίας. Είμαστε συνταξιούχοι χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αποφασίσαμε να αφήσουμε την πόλη και να εγκατασταθούμε εδώ, τόπο γέννησης του άνδρα μου, όπου διατηρούσαμε το εξοχικό μας. Εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γαλλίδα. Στην Καστάνιανη ήρθα πρώτη φορά το 1984. 

Το χωριό έχει χτιστεί από εξαιρετικούς μάστορες της πέτρας, διατηρεί μια ιδιαίτερα όμορφη αρχιτεκτονική και το αγκαλιάζει υπέροχα η φύση. 

Όνειρό μας είναι να πείσουμε νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στον τόπο τους και να αναπτύξουν κάποια δραστηριότητα, ώστε να μείνει το χωριό ζωντανό. 

Μπορείς να επιλέξεις κάποιες από τις πολλές διαδρομές μέσα στο δάσος, κάποιες σηματοδοτημένες από ορειβατικούς συλλόγους. Μία από τις αγαπημένες μου είναι το μονοπάτι που οδηγεί στο Γεφύρι της Μαλνίτσας. Το μονοπάτι αυτό παλιότερα διέσχιζε καλλιεργημένα χωράφια των κατοίκων που είχε εντυπωσιακό αρδευτικό σύστημα. 

Σύνθια Φρυδά
Σύνθια Φρυδά

Δεν υπάρχουν πλέον μαγαζιά στο χωριό. Μόνο το καφενείο που διατηρούμε με τον άνδρα μου, το Soirée, στο οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει καφεδάκι, ρακί και μεζεδάκια σπιτικά. 

Μια μικρή βόλτα που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι να ανέβει στη συνοικία της Ράχης, να κάτσει κάτω από τον παλιό πλάτανο και να απολαύσει τη θέα όλου του χωριού μέχρι κάτω στον ποταμό Σαραντάπορο. Φυσικά είναι απαραίτητη η στάση στην πλατεία του χωριού όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το παλιό σχολείο, που κάποτε είχε 200 παιδιά. Το αρχοντικό των Γκοσαίων είναι το πιο μεγάλο παραδοσιακό κτίριο του χωριού μας. Τα δύο πέτρινα γεφύρια χωρίζουν τις τρεις συνοικίες του χωριού: την Γκάλινα (σημαίνει ηλιόλουστη στα σλαβική), τη Μεσσαριά και τη Ράχη.

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίοδος παραγωγής τσίπουρου κατά τα τέλη του Οκτώβρη.

Περιμετρικά του χωριού υπάρχουν παλιά μικρά ξωκλήσια (Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Δημήτριος, Άγιοι Απόστολοι, Αγία Κυριακή), που επίσης αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς. Τον ξενώνα του χωριού, ο οποίος διαθέτει τέσσερα μεγάλα δωμάτια, τον διαχειρίζεται η Αδελφότητα Καστανιανιτών Κόνιτσας. 

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίοδος παραγωγής τσίπουρου κατά τα τέλη του Οκτώβρη. Το χωριό, από παλιά, φημιζόταν για το ρακί που έβγαζε με παραδοσιακή απόσταξη. Υπήρχαν εννέα ποικιλίες σταφυλιών και ο βρασμός γινόταν σε καζάνια με ξύλα. Σήμερα υπάρχουν ακόμα εννέα καζάνια, αλλά δύο από αυτά είναι ενεργά. 

Η κορυφή του βουνού όπου είναι χτισμένο το χωριό ονομάζεται «Γύφτισσα». Λέγεται πως μια Τσιγγάνα ανέβαινε με θόρυβο για να σημάνει στα γειτονικά χωριά την έναρξη του παζαριού της Κόνιτσας και από αυτήν πήρε το όνομά της. 

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Κόνιτσας

Δυστυχώς έχουν χαθεί οι ιδιαίτεροι τύποι που υπήρχαν στο χωριό, για τους οποίους ακόμα και σήμερα θα ακούσεις ιστορίες. Οι νεότεροι αγαπούν το χωριό και το επισκέπτονται στις γιορτές και καλοκαίρια. Μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον γύρω στους δεκαοκτώ. 

Οι συνθήκες τον χειμώνα είναι δύσκολες, έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, το χιόνι κάνει τα μονοπάτια επικίνδυνα. Οι δρόμοι δεν συντηρούνται, κυρίως ο περιφερειακός στο βουνό που χρησιμεύει για την πρόσβαση σε δεξαμενή πυρόσβεσης. Δυστυχώς, τα στενά δρομάκια δεν επιτρέπουν ούτε στο ασθενοφόρο να φθάσει σε όλα τα σπίτια. 

Το καλοκαίρι, όταν έχω ελεύθερο χρόνο, ασχολούμαι με τον κήπο μου. Είναι μια πολύ δημιουργική ενασχόληση που ανακάλυψα ερχόμενη εδώ. Παλιοί σπόροι ντομάτας, πιπεριάς και κολοκύθας βρίσκουν τα αυλάκια τους. Τι πιο ευχάριστο από το να κόβεις την ντομάτα από το μποστάνι σου για τη μεσημεριανή σαλάτα!

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Κόνιτσας

Τα περισσότερα χωριά της περιοχής έχουν ερημώσει, κάποια μάλιστα είναι με φύλακα τον χειμώνα. Εμείς ανοίξαμε το καφενείο για να έχουν οι ντόπιοι ένα μέρος να ανταμώνουν. Ελπίζουμε και προσπαθούμε να φέρνουμε τον κόσμο εδώ όσο πιο συχνά γίνεται. Δυστυχώς, όσο περνάει ο χρόνος, και λόγω εγκατάλειψης, οι τοίχοι των σπιτιών καταρρέουν, οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι απομονώνονται. Όνειρό μας είναι να πείσουμε νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στον τόπο τους και να αναπτύξουν κάποια δραστηριότητα, ώστε να μείνει το χωριό ζωντανό. 

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ