Δυο συνταξιούχοι χορευτές της Λυρικής άφησαν την Αθήνα στο πρώτο lockdown για την Καστάνιανη

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Μια μικρή βόλτα που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι να ανέβει στη συνοικία της Ράχης, να κάτσει κάτω από τον παλιό πλάτανο και να απολαύσει την θέα όλου του χωριού μέχρι κάτω στον ποταμό Σαραντάπορο. Φωτ.: Δήμος Κόνιτσας
0

Με λένε Σύνθια Φρυδά. Μένω στην Καστάνιανη, ένα από τα Μαστοροχώρια του δήμου Κόνιτσας, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 880-950 μέτρων. 

Ήρθαμε εδώ με τον άνδρα μου Ευθύμιο Δούκα τον Ιούνιο του 2020, μετά το πρώτο lockdown της πανδημίας. Είμαστε συνταξιούχοι χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αποφασίσαμε να αφήσουμε την πόλη και να εγκατασταθούμε εδώ, τόπο γέννησης του άνδρα μου, όπου διατηρούσαμε το εξοχικό μας. Εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γαλλίδα. Στην Καστάνιανη ήρθα πρώτη φορά το 1984. 

Το χωριό έχει χτιστεί από εξαιρετικούς μάστορες της πέτρας, διατηρεί μια ιδιαίτερα όμορφη αρχιτεκτονική και το αγκαλιάζει υπέροχα η φύση. 

Όνειρό μας είναι να πείσουμε νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στον τόπο τους και να αναπτύξουν κάποια δραστηριότητα, ώστε να μείνει το χωριό ζωντανό. 

Μπορείς να επιλέξεις κάποιες από τις πολλές διαδρομές μέσα στο δάσος, κάποιες σηματοδοτημένες από ορειβατικούς συλλόγους. Μία από τις αγαπημένες μου είναι το μονοπάτι που οδηγεί στο Γεφύρι της Μαλνίτσας. Το μονοπάτι αυτό παλιότερα διέσχιζε καλλιεργημένα χωράφια των κατοίκων που είχε εντυπωσιακό αρδευτικό σύστημα. 

Σύνθια Φρυδά
Σύνθια Φρυδά

Δεν υπάρχουν πλέον μαγαζιά στο χωριό. Μόνο το καφενείο που διατηρούμε με τον άνδρα μου, το Soirée, στο οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει καφεδάκι, ρακί και μεζεδάκια σπιτικά. 

Μια μικρή βόλτα που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι να ανέβει στη συνοικία της Ράχης, να κάτσει κάτω από τον παλιό πλάτανο και να απολαύσει τη θέα όλου του χωριού μέχρι κάτω στον ποταμό Σαραντάπορο. Φυσικά είναι απαραίτητη η στάση στην πλατεία του χωριού όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το παλιό σχολείο, που κάποτε είχε 200 παιδιά. Το αρχοντικό των Γκοσαίων είναι το πιο μεγάλο παραδοσιακό κτίριο του χωριού μας. Τα δύο πέτρινα γεφύρια χωρίζουν τις τρεις συνοικίες του χωριού: την Γκάλινα (σημαίνει ηλιόλουστη στα σλαβική), τη Μεσσαριά και τη Ράχη.

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίοδος παραγωγής τσίπουρου κατά τα τέλη του Οκτώβρη.

Περιμετρικά του χωριού υπάρχουν παλιά μικρά ξωκλήσια (Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Δημήτριος, Άγιοι Απόστολοι, Αγία Κυριακή), που επίσης αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς. Τον ξενώνα του χωριού, ο οποίος διαθέτει τέσσερα μεγάλα δωμάτια, τον διαχειρίζεται η Αδελφότητα Καστανιανιτών Κόνιτσας. 

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίοδος παραγωγής τσίπουρου κατά τα τέλη του Οκτώβρη. Το χωριό, από παλιά, φημιζόταν για το ρακί που έβγαζε με παραδοσιακή απόσταξη. Υπήρχαν εννέα ποικιλίες σταφυλιών και ο βρασμός γινόταν σε καζάνια με ξύλα. Σήμερα υπάρχουν ακόμα εννέα καζάνια, αλλά δύο από αυτά είναι ενεργά. 

Η κορυφή του βουνού όπου είναι χτισμένο το χωριό ονομάζεται «Γύφτισσα». Λέγεται πως μια Τσιγγάνα ανέβαινε με θόρυβο για να σημάνει στα γειτονικά χωριά την έναρξη του παζαριού της Κόνιτσας και από αυτήν πήρε το όνομά της. 

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Κόνιτσας

Δυστυχώς έχουν χαθεί οι ιδιαίτεροι τύποι που υπήρχαν στο χωριό, για τους οποίους ακόμα και σήμερα θα ακούσεις ιστορίες. Οι νεότεροι αγαπούν το χωριό και το επισκέπτονται στις γιορτές και καλοκαίρια. Μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον γύρω στους δεκαοκτώ. 

Οι συνθήκες τον χειμώνα είναι δύσκολες, έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, το χιόνι κάνει τα μονοπάτια επικίνδυνα. Οι δρόμοι δεν συντηρούνται, κυρίως ο περιφερειακός στο βουνό που χρησιμεύει για την πρόσβαση σε δεξαμενή πυρόσβεσης. Δυστυχώς, τα στενά δρομάκια δεν επιτρέπουν ούτε στο ασθενοφόρο να φθάσει σε όλα τα σπίτια. 

Το καλοκαίρι, όταν έχω ελεύθερο χρόνο, ασχολούμαι με τον κήπο μου. Είναι μια πολύ δημιουργική ενασχόληση που ανακάλυψα ερχόμενη εδώ. Παλιοί σπόροι ντομάτας, πιπεριάς και κολοκύθας βρίσκουν τα αυλάκια τους. Τι πιο ευχάριστο από το να κόβεις την ντομάτα από το μποστάνι σου για τη μεσημεριανή σαλάτα!

Ο τόπος μου, η Καστάνιανη Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Κόνιτσας

Τα περισσότερα χωριά της περιοχής έχουν ερημώσει, κάποια μάλιστα είναι με φύλακα τον χειμώνα. Εμείς ανοίξαμε το καφενείο για να έχουν οι ντόπιοι ένα μέρος να ανταμώνουν. Ελπίζουμε και προσπαθούμε να φέρνουμε τον κόσμο εδώ όσο πιο συχνά γίνεται. Δυστυχώς, όσο περνάει ο χρόνος, και λόγω εγκατάλειψης, οι τοίχοι των σπιτιών καταρρέουν, οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι απομονώνονται. Όνειρό μας είναι να πείσουμε νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στον τόπο τους και να αναπτύξουν κάποια δραστηριότητα, ώστε να μείνει το χωριό ζωντανό. 

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ