Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών Facebook Twitter
Το Περιβόλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Βλάχων στην Ελλάδα, με 900 σπίτια και πληθυσμό που τους καλοκαιρινούς μήνες αγγίζει τους 3.000 κατοίκους. Φωτ.: Γιώργος Λιοπέτας
0

Ο Πέτρος, μετά από 15 χρόνια εργασίας στον κλάδο της εστίασης στα Τρίκαλα, έψαχνε έναν τρόπο διαφυγής από τη ζωή στην πόλη. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε το 2023, όταν έμαθε πως είναι διαθέσιμο το παλιό κοινοτικό κατάστημα στο χωριό Περιβόλι Γρεβενών. Μετακόμισε λοιπόν με τη σύζυγό του σε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Βλάχων στην Ελλάδα, που όμως τον χειμώνα φιλοξενεί μόνο 10 κατοίκους, ανακαίνισαν ολικά το εστιατόριο και άνοιξαν τον ξενώνα «Αρκουδόρεμα» στην πλατεία του χωριού.

Έναν χρόνο μετά, αισθάνεται δικαιωμένος από την επιλογή του.

Το Περιβόλι βρίσκεται 45 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών, είναι χτισμένο στις πλαγιές της οροσειράς της βόρειας Πίνδου, στα όρια Μακεδονίας και Ηπείρου, και έχει υψόμετρο που ξεκινάει από τα 1.260μ. και φτάνει ως τα 1.450. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Βλάχων στην Ελλάδα, με 900 σπίτια και πληθυσμό που τους καλοκαιρινούς μήνες αγγίζει τους 3.000 κατοίκους. Τον χειμώνα το σκηνικό αλλάζει και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 10 –προς το παρόν–, ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται ευχάριστα.

«Στο Περιβόλι εγκατασταθήκαμε με τη γυναίκα μου, Μαρία, τον Δεκέμβριο του 2023, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν και ανοίξαμε το εστιατόριό μας, μετά από ολική ανακαίνιση, και τον ξενώνα "Αρκουδόρεμα" στην πλατεία του χωριού.

Το Περιβόλι βρίσκεται στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, του πιο όμορφου και άγριου Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, που το όνομά του σημαίνει ζεστή κοιλάδα στα βλάχικα και η έκτασή του φτάνει τα 69.000 στρέμματα.

Για πάνω από 15 χρόνια εργαζόμουν στον κλάδο της εστίασης στην πόλη των Τρικάλων και έψαχνα έναν τρόπο να φύγω από την πόλη και να δραστηριοποιηθώ σε έναν ήρεμο και όμορφο τόπο. Πληροφορήθηκα ότι το παλιό κοινοτικό κατάστημα του χωριού είναι κλειστό και ελεύθερο. Αυτό ήταν αρκετό για να παρθεί η απόφαση να αφήσουμε την πόλη και να έρθουμε στο Περιβόλι να κάνουμε την προσπάθειά μας και το όνειρό μας πραγματικότητα. Σήμερα, μετά από έναν χρόνο λειτουργίας, έχω να σας πω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση.

Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών Facebook Twitter
Για πάνω από 15 χρόνια εργαζόμουν στον κλάδο της εστίασης στην πόλη των Τρικάλων και έψαχνα έναν τρόπο να φύγω από την πόλη και να δραστηριοποιηθώ σε έναν ήρεμο και όμορφο τόπο. Φωτ.: Γιώργος Λιοπέτας

Το Περιβόλι βρίσκεται στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, του πιο όμορφου και άγριου Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, που το όνομά του σημαίνει ζεστή κοιλάδα στα βλάχικα και η έκτασή του φτάνει τα 69.000 στρέμματα. Εδώ βρίσκουμε ένα υπέροχο δάσος με τα μαύρα και κόκκινα πεύκα, όπως και τα ρόμπολα, ένα μοναδικό είδος λευκόδερμης πεύκης με ηλικία που κυμαίνεται στη μία χιλιετία, το οποίο είναι και προστατευόμενο.

Η Βάλια Κάλντα αποτελεί καταφύγιο για κάθε λογής άγρια ζώα, αρκούδες, ζαρκάδια, αγριόγιδα και άλλα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του στα κρύα αλλά υπέροχα νερά του Αρκουδορέματος, που είναι στο κέντρο της κοιλάδας και έχει όμορφες βάθρες που δημιουργήθηκαν από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων που διασχίζουν όλη την κοιλάδα.

Ένας περίπατος στο χωριό αλλά και στον προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και χρονολογείται στις αρχές 17ου αιώνα, με τα τεράστια πλατάνια γύρω του, είναι η βόλτα που χρειάζεται κανείς για να καθαρίσει το μυαλό του και να ηρεμήσει πραγματικά.

Οι μανιταροκεφτέδες με μαγιονέζα τρούφας που φτιάχνει ο Στέλιος στην κουζίνα του είναι πλέον η «σημαία» του εστιατορίου μας. Το σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο, τα πρόβεια παϊδάκια, το αγριογούρουνο στιφάδο και πολλά άλλα φαγητά που θυμίζουν μαγειρέματα της γιαγιάς είναι λίγα από τα πιάτα που μπορεί κανείς να απολαύσει στο εστιατόριό μας.  

CHECK Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών Facebook Twitter
Ένας περίπατος στο χωριό είναι η βόλτα που χρειάζεται κανείς για να καθαρίσει το μυαλό του και να ηρεμήσει πραγματικά. Φωτ.: Γιώργος Λιοπέτας
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών Facebook Twitter
Η Βάλια Κάλντα αποτελεί καταφύγιο για κάθε λογής άγρια ζώα, αρκούδες, ζαρκάδια, αγριόγιδα και άλλα. Φωτ.: Γιώργος Λιοπέτας

Τα νεότερα χρόνια οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν μόνο ο φύλακας με τη σύζυγό του, αλλά εδώ και 7 χρόνια εγκαταστάθηκε εδώ με τη γυναίκα του ο Μιχάλης Μούχας, που έχει καταγωγή από το Περιβόλι. Ο Μ. Μούχας κατάφερε να δώσει ζωή στο χωριό με την παρουσία του εδώ χειμώνα-καλοκαίρι, να κρατάει τους δρόμους ανοιχτούς τους χειμερινούς μήνες, να βοηθάει περαστικούς και πολλά άλλα, που μόνο κάποιος σαν τον Μιχάλη, που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και τα βουνά της, μπορεί να κάνει. Είναι ένας πρέσβης του χωριού. Έτσι, αρκετοί χωριανοί βρίσκουν αφορμή να επισκέπτονται το Περιβόλι καθ' όλη τη διάρκεια χρόνου. Ο Μ. Μούχας είναι ένας από τους ζωντανούς θρύλους του χωριού.

Κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα για εμάς, βρίσκουμε σιγά σιγά τα επαγγελματικά πατήματά μας και η ζωή στο χωριό έχει μόνο καλά και καθόλου εμπόδια. Προνοούμε για τρόφιμα, ξύλα και ό,τι μπορεί να χρειαστούμε κατά τους χειμερινούς μήνες και έτσι είμαστε αυτόνομοι και έτοιμοι πάντα να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες.

Το να ζεις και να εργάζεσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον σού δίνει τη δυνατότητα να δώσεις σημασία στα απλά και στα σημαντικά για τον άνθρωπο πράγματα, όπως είναι η επαφή με τη φύση, η συναναστροφή με αγνούς ανθρώπους και η ηρεμία της ψυχής που λείπει από τους ανθρώπους που ζουν στις πόλεις.

Σε μένα δεν λείπει κάτι, γιατί η απόφαση να ζήσω στο Περιβόλι ήταν ξεκάθαρα συνειδητή και γενικά νιώθω χορτάτος από τη ζωή στην πόλη και τις «ευκολίες» της. Αν θες, όλα λύνονται και προσπερνιούνται. 

Δεν θα άλλαζα κάτι, λοιπόν, αλλά θα ήταν μεγάλη βοήθεια για όλους εμάς, που δραστηριοποιούμαστε και μένουμε μόνιμα σε απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας, η πολιτεία να μας υπολογίζει και να μας μετράει διαφορετικά από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Λιοπέτας
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Λιοπέτας

Το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης κίνησης στο χωριό και στο μαγαζί, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ελεύθερος χρόνος. Σε αντίθεση με τον χειμώνα, που η κίνηση είναι κατά κύριο λόγο τα Σαββατοκύριακα και οι καθημερινές είναι ιδανικές για βόλτες στο δάσος, στα βουνά και στις ομορφιές του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Μια κλασική συνήθεια-απόλαυση είναι το τσιπουράκι με εκλεκτούς μεζέδες μπροστά από το επιβλητικό πετρόκτιστο τζάκι που έχουμε στο εστιατόριό μας. 

Για να εγκατασταθεί κανείς σε ένα τέτοιο μέρος θα πρέπει να του αρέσει πραγματικά και όχι απλώς να είναι μια διαφυγή από τα "προβλήματα" της πόλης. Επίσης, το πιο σημαντικό είναι να λύσει το βιοποριστικό του, για να μπορέσει να έχει διάρκεια η παραμονή του εδώ. Οι δυνατότητες είναι πολλές και η προοπτική του τόπου είναι μόνο ανοδική. Ο κόσμος όλο και πιο συχνά πλέον επιλέγει τις ορεινές διακοπές, όπως και το να δραστηριοποιηθεί στα όμορφα και μοναδικά βουνά της χώρας μας». 

Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών Facebook Twitter
Για να εγκατασταθεί κανείς σε ένα τέτοιο μέρος θα πρέπει να του αρέσει πραγματικά και όχι απλώς να είναι μια διαφυγή από τα «προβλήματα» της πόλης. Φωτ.: Γιώργος Λιοπέτας

Instagram: @arkoudorema.perivoli

Facebook: arkoudorema.perivoli 

Στείλτε τις προτάσεις σας για τη στήλη «Γειτονιές της Ελλάδας» στο [email protected]

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ