Πήρε μόλις 5 δευτερόλεπτα στην Εύα για να αποφασίσει να αναλάβει το καφενείο στο Δοτσικό

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Η Εύα Σανίδα είναι μια γυναίκα 30 ετών που λίγο καιρό πριν πήρε μια φαινομενικά πολύ περίεργη απόφαση: να εγκαταλείψει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη, μεταξύ των οποίων μοίραζε τον χρόνο της τα τελευταία χρόνια, και να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό του πατέρα της.
0

Η Εύα Σανίδα είναι μια γυναίκα 30 ετών που λίγο καιρό πριν πήρε μια φαινομενικά πολύ περίεργη απόφαση: να εγκαταλείψει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη, μεταξύ των οποίων μοίραζε τον χρόνο της τα τελευταία χρόνια, και να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό του πατέρα της.

Εκεί, στα 1.060 υψόμετρο στη Βόρεια Πίνδο, στο Δοτσικό Γρεβενών, ανέλαβε το καφενείο του χωριού και έγινε μία από τους έξι μόνιμους κατοίκους του. Σε ένα κυριολεκτικά «αγγελοπουλικό» σκηνικό –στο συγκεκριμένο χωριό ο μεγάλος δημιουργός, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, πραγματοποίησε τα περισσότερα γυρίσματα για την ταινία του «Ο Μεγαλέξανδρος»– η Εύα ζει με τους δικούς της όρους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν το θελήσει θα πάρει το αυτοκίνητο και θα πάει σε μια συναυλία – όταν μιλήσαμε ήταν στη Θεσσαλονίκη για το φεστιβάλ Reworks. Ή, πέρα από την κλασική λειτουργία του καφενείου, με καφέ, τσίπουρο κ.λπ., θα διοργανώσει και ένα τέκνο πάρτι και μάλιστα αρκετά επιτυχημένο.

Τα θετικά της ζωής εδώ είναι ότι το χωριό με έχει ηρεμήσει ως άνθρωπο, δεν υπάρχει άγχος, οι ρυθμοί είναι χαλαροί, όπως και ο κόσμος. Τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι έξι. Είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί πλέον έχω τη δική μου επιχείρηση και ζω σε ένα τόσο όμορφο μέρος στη φύση.

Ακολουθεί η συζήτηση μαζί της:

«Το Δοτσικό είναι ένα ορεινό χωριό στα 1.060 μέτρα στη Βόρεια Πίνδο, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, το οποίο διαθέτει εκπληκτική θέα και φυσική ομορφιά. Διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, με σπίτια που είναι κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο, ενώ οι γειτονιές του με τα καλντερίμια προσφέρουν μια αυθεντική αίσθηση της ελληνικής υπαίθρου.    

Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα χωριό της Ελασσόνας, τον Ευαγγελισμό, αλλά όλα μου τα καλοκαίρια από μικρό παιδί τα περνούσα στο Δοτσικό, το χωριό του πατέρα μου. Σπούδασα στη Θεσσαλονίκη πέντε χρόνια τεχνικός δομικών έργων και μετά εργαζόμουν στη Σαντορίνη σεζόν για έξι χρόνια.

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Το Δοτσικό είναι ένα ορεινό χωριό στα 1.060 μέτρα στη Βόρεια Πίνδο, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Την απόφαση να γυρίσω και να ανοίξω το καφενείο του χωριού την πήρα εντελώς αυθόρμητα. Στην ουσία ήταν μια πρόταση του πατέρα μου, που απλώς μου έδωσε την αφορμή. Σκεφτόμουν καιρό τι να κάνω, καθώς ούτε η ζωή στη Θεσσαλονίκη με κάλυπτε, ούτε στη Σαντορίνη. Οπότε, λοιπόν, όταν με πήρε μια μέρα τηλέφωνο ο πατέρας μου και μου είπε ότι νοικιάζεται το καφενείο στο χωριό, μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω.

Είμαι πάνω από έναν χρόνο εδώ και νιώθω δικαιωμένη για την επιλογή μου. Έχω αρκετά σχέδια για το μέλλον. Για παράδειγμα, πριν από λίγες εβδομάδες διοργάνωσα ένα τέκνο πάρτι στο καφενείο και η συμμετοχή ήταν συγκινητική. Ήρθε πολύς κόσμος από Γρεβενά, Θεσσαλονίκη…

Οι φίλοι μου δεν το περίμεναν, αλλά έχω λάβει πολύ μεγάλη στήριξη και βοήθεια, τους αρέσει να με επισκέπτονται και να χαλαρώνουν όταν νιώθουν πιεσμένοι από την πόλη. Βέβαια και εγώ δεν έχω ρίξει μαύρη πέτρα πίσω μου, όταν υπάρχει μια καλή αφορμή, π.χ. μια συναυλία, και μπορώ θα πάω στη Θεσσαλονίκη, θα περάσω καλά 1-2 μέρες και θα επιστρέψω στην ηρεμία μου.

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Ένα χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι το τοξωτό πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι χτισμένο το 1804.

Το καφενείο μου είναι μικρό, ζεστό και φιλόξενο. Όταν έρχεται κόσμος τον χειμώνα, γίνονται όλοι μια παρέα. Είναι χτισμένο από πέτρα και ξύλο και λειτουργεί από το 1959 ως ψιλικατζίδικο-καφέ, οπότε εγώ είμαι η συνέχεια αυτού. Στο καφενείο σερβίρω καφέ, που μπορεί κάποιος να τον συνοδεύσει με γλυκό του κουταλιού, τσίπουρο με μεζέ, κρασί κ.λπ.

Δεν έχω μετανιώσει για την απόφαση καθόλου. Τα θετικά της ζωής εδώ είναι ότι το χωριό με έχει ηρεμήσει ως άνθρωπο, δεν υπάρχει άγχος, οι ρυθμοί είναι χαλαροί, όπως και ο κόσμος. Τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι έξι. Είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί πλέον έχω τη δική μου επιχείρηση και ζω σε ένα τόσο όμορφο μέρος στη φύση.

Υπάρχουν φυσικά και αρνητικά· για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ για προμήθειες και πρέπει να πηγαίνω στα Γρεβενά για όλες τις δουλειές.

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Την απόφαση να γυρίσω και να ανοίξω το καφενείο του χωριού την πήρα εντελώς αυθόρμητα.

Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος είναι ο κύριος που είχε πριν από εμένα το καφενείο, ο Γιάννης Τσότσας, ο οποίος όλα τα χρόνια κρατούσε ζωντανό το χωριό και τον χειμώνα. Μεγάλο μου στήριγμα είναι επίσης και ο Άρης Αβέλλας, που μένει στην κοντινή Σαμαρίνα και έχει την ταβέρνα του χωριού. Επισκεπτόμαστε ο ένας τον άλλον όταν κλείνουμε τα μαγαζιά μας και τα λέμε.

Ένα χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι το τοξωτό πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι χτισμένο το 1804, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Επίσης πρέπει να αναφέρω πως στο Δοτσικό έγιναν τα περισσότερα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου “Ο Μεγαλέξανδρος”, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ιστορία του χωριού. Το χωριό είναι χτισμένο κοντά σε πευκόδασος, όπου μπορεί κάποιος να αναζωογονηθεί κάνοντας μικρούς ή μεγάλους περιπάτους σε πολύ ωραίες τοποθεσίες, όπως το Μελίσσι, μια μικρογραφία των Μετεώρων, το Βαένι, όπου υπάρχει καταρράκτης με βάθρα, και το σημείο Ογλάς, όπου μπορείς να δεις απολιθωμένα όστρακα.

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Ο αγαπημένος μου περίπατος είναι στις Αγλίστρες, ένα βουνό μόνο με χώμα.

Ο αγαπημένος μου περίπατος είναι στις Αγλίστρες, ένα βουνό μόνο με χώμα. Εκεί πήγαινα μικρή για παιχνίδι και την έχω κρατήσει ακόμα τη συνήθεια. Εκεί καθαρίζουν όλα.

Ο χειμώνας για εμένα είναι πιο προσωπικός, έχω περισσότερο χρόνο να κινηθώ, να επισκεφτώ φίλους. Μια βασική μου ασχολία, πέρα φυσικά από το μαγαζί, είναι τα μανιτάρια· η περιοχή έχει πολλά είδη μανιταριών, διαβάζω και συλλέγω μανιτάρια. Επίσης σχετικά κοντά βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και το επισκέπτομαι όταν χιονίζει.

Αγαπημένη μου συνήθεια το καλοκαίρι είναι να πηγαίνω στους καταρράκτες για μπάνιο και να απολαμβάνω την ομορφιά που χαρίζει η φύση και –όπως το λέω εγώ– το τζακούζι του βουνού. Αυτή είναι η εποχή όμως που έχουμε την περισσότερη δουλειά, καθώς το χωριό γεμίζει από κατοίκους, οπότε δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ελεύθερος χρόνος.

Δεν θα άλλαζα κάτι στο χωριό, νιώθω λες και ζω σε μια άλλη εποχή».

Δοτσικό Γρεβενών Facebook Twitter
Δεν θα άλλαζα κάτι στο χωριό, νιώθω λες και ζω σε μια άλλη εποχή.

Στείλτε τις προτάσεις σας για τη στήλη «Γειτονιές της Ελλάδας» στο [email protected]

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΕΞ Η Αρσινόη είχε και στο χωριό της Τίσερτς

Γειτονιές της Ελλάδας / «Άι σαπέρα/ Θα παρ' τα βνα»: Η Αρσινόη έκανε brand την ντοπιολαλιά της Ηπείρου

Κατάγεται από ένα χωριό του Ζαγορίου που έχει πια μόλις τέσσερις μόνιμους κατοίκους και μέσα από το project της «Τίσερτς, είχαμε και στο χωριό μας» συστήνει τον τόπο της και θέλει να κάνει παράσημο τη λέξη «χωριατάκι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι Ζαγορίου

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σκοπός μας είναι να κάνουμε το Δεμάτι Ζαγορίου να ξαναπάρει ζωή»

Ο Αντώνης Αρβανίτης και η σύντροφός του Χριστίνα Παπακυρίτση περνούν πλέον μεγάλα διαστήματα σε ένα χωριό της Πίνδου που έχει μόλις άλλους 4 μόνιμους κατοίκους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ