Οι πεταλούδες της Ρόδου θα προσφέρουν και φέτος ένα μοναδικό θέαμα

ΚΥΡΙΑΚΗ Οι πεταλούδες της Ρόδου θα προσφέρουν και φέτος ένα μοναδικό θέαμα Facebook Twitter
Στο έκτασης 600 στρεμμάτων πάρκο, που απέχει 26 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, συναντάς τη νυχτοπεταλούδα Panaxia quadripunctaria, είδος που μεταναστεύει εκεί κάθε χρόνο από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο για να αναπαραχθεί.
0

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΔΙΤΕΣ Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι κάτι σαν την Ακρόπολη για τους Αθηναίους, τον Λευκό Πύργο για τους Θεσσαλονικείς ή το Μπούρτζι για τους Ναυπλιώτες: ήταν και θα είναι πάντα εκεί. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ένα σημείο που θα επισκεφθούν συχνά, επειδή το θεωρούν κάπως δεδομένο – κι επειδή σίγουρα κάποτε είχαν πάει εκδρομή με τους γονείς τους ή ακόμα και με το σχολείο.

Το πάρκο όμως, εδώ και δεκαετίες, από τα ‘60s κι έπειτα, αποτελεί ίσως το πιο διάσημο και ξακουστό αξιοθέατο του νησιού και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των σημείων ενδιαφέροντος για κάθε τουρίστα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. 

Στο έκτασης 600 στρεμμάτων πάρκο, που απέχει 26 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, και είναι γεμάτο με ρυάκια, ποταμάκια (παρακλάδια του ποταμού Πελεκάνου που ρέει μέσα από την κοιλάδα), λίμνες, ακόμα και μικρούς καταρράκτες, γέφυρες, πλακόστρωτα μονοπάτια και εντυπωσιακά δροσερή, πυκνή βλάστηση, συναντάς τη νυχτοπεταλούδα Panaxia quadripunctaria (Πεταλούδα η τετραγωνόστικτος), είδος που διαθέτει τριγωνικό σχήμα και φτερά σε κόκκινο, κίτρινο και μαύρο χρώμα και μεταναστεύει εκεί κάθε χρόνο από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο για να αναπαραχθεί. Η πολύ μεγάλη συγκέντρωσή της σε έναν συγκεκριμένο βιότοπο είναι σπάνιο φαινόμενο, γι’ αυτό και η ομώνυμη κοιλάδα είναι τόσο ξακουστή.

Συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας το είδος, επειδή είναι νυκτόβιο, κοιμάται ή αναπαύεται πάνω σε κορμούς, σε φύλλα ή γύρω από τις ρίζες των δέντρων και σε βράχια δίπλα στο νερό, σε μικρές αποστάσεις, ανάπαυση πολύ σημαντική για την επιβίωσή του. Οι θηλυκές πεταλούδες συνήθως ξεκουράζονται στο πάνω μέρος των δέντρων, ενώ τα αρσενικά παραμένουν σε χαμηλότερα σημεία, πιο κοντά στο έδαφος. 

Η Panaxia quadripunctaria περνάει από τέσσερα στάδια (αυγό, προνύμφη/κάμπια, νύμφη/χρυσαλίδα και ενήλικο άτομο) στον κύκλο ζωής της προτού φτάσει στην πλήρη μεταμόρφωσή της. Τον Ιούνιο, οι περισσότερες ενήλικες πεταλούδες που ζουν στο κάτω μέρος της κοιλάδας κινούνται προς τα υψηλότερα τμήματα, μέχρι να αναχωρήσουν τον Σεπτέμβριο προς άλλους βιότοπους. 

ΚΥΡΙΑΚΗ Οι πεταλούδες της Ρόδου θα προσφέρουν και φέτος ένα μοναδικό θέαμα Facebook Twitter
Η νυχτοπεταλούδα Panaxia quadripunctaria (Πεταλούδα η τετραγωνόστικτος).

Συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας το είδος, επειδή είναι νυκτόβιο, κοιμάται ή αναπαύεται πάνω σε κορμούς, σε φύλλα ή γύρω από τις ρίζες των δέντρων και σε βράχια δίπλα στο νερό, σε μικρές αποστάσεις, ανάπαυση πολύ σημαντική για την επιβίωσή του. Οι θηλυκές πεταλούδες συνήθως ξεκουράζονται στο πάνω μέρος των δέντρων, ενώ τα αρσενικά παραμένουν σε χαμηλότερα σημεία, πιο κοντά στο έδαφος. 

Οι πεταλούδες κοιμούνται ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την ενέργειά τους για το επερχόμενο ζευγάρωμα και τη μετανάστευσή τους. Γι’ αυτό το πάρκο έχει αυστηρούς κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν όλοι οι επισκέπτες: η ησυχία και ο σεβασμός στο οικοσύστημα είναι επιβεβλημένα στοιχεία, που κάνουν την επίσκεψη μια ακόμα πιο ξεχωριστή εμπειρία.

Η ησυχία είναι σημαντική, καθώς περίεργοι ήχοι όπως σφυρίγματα, χειροκροτήματα ή φωνές, που τους αντιλαμβάνονται ως υπερήχους από νυχτερίδες, ή οποιαδήποτε άλλη βίαιη ανθρωπογενής προσπάθεια να μετακινηθούν έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν απειλή και να προσπαθούν να ξεφύγουν. Έτσι πολλές πεθαίνουν από εξάντληση, σοκ ή συντριβή πάνω σε βράχους και δέντρα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Πέρα όμως από τη μοναδικότητα της πανίδας, στην οποία δεσπόζει η συγκεκριμένη πεταλούδα, και η χλωρίδα του πάρκου είναι ξεχωριστή, καθώς εδώ απαντάται το δέντρο Liquidambar orientalis, γνωστό ως ζητιά, είδος που ευδοκιμεί σε λιγοστά σημεία της Ευρώπης. Θεωρητικά η ρητίνη που εκκρίνουν τα συγκεκριμένα δέντρα καθώς και η ιδανική υγρασία του πάρκου λειτουργούν ελκυστικά για τις πεταλούδες, γι’ αυτό επιστρέφουν κάθε χρόνο στον βιότοπο.

Το πάρκο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και η είσοδος κοστίζει 3 έως 5 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ