Πώς είναι να ζεις ολομόναχος σε ένα χωριό;

Ο Νίκος Νικολαΐδης είναι ο μοναδικός κάτοικος του Γιαννοχωρίου Καστοριάς Facebook Twitter
Το Γιαννοχώρι είναι χτισμένο σε μια πλαγιά που τη βλέπει ο ήλιος από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και από μπροστά του περνάει ο ποταμός Αλιάκμονας.
0

ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ Γιαννοχώρι που ανήκει στον δήμο Νεστορίου του Νομού Καστοριάς. Είναι χτισμένο σε μια πλαγιά που τη βλέπει ο ήλιος από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και από μπροστά του περνάει ο ποταμός Αλιάκμονας.

Το χωριό είχε 300 σπίτια πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. Προς το τέλος του πολέμου, κατά το έτος 1949, βρέθηκε περικυκλωμένο από τον Ελληνικό Στρατό και τους Αντάρτες. Το αποτέλεσμα ήταν να το εγκαταλείψουν όλοι και να μην επιστρέψουν ποτέ. Είμαι ο μοναδικός κάτοικος του χωριού.

Από τη ζωή μου εδώ έχω κερδίσει την ηρεμία μου και την ψυχική μου γαλήνη. Πάω στη δουλειά χωρίς να συναντώ θυμωμένους ανθρώπους, χωρίς κορναρίσματα, χωρίς να σκεφτώ πού θα παρκάρω.

Έχτισα το σπίτι το 2009, αλλά μόνιμος κάτοικος έγινα το 2022. Εδώ δεν με έφερε η μοίρα, αλλά η ζωή στη Θεσσαλονίκη, που τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται μη υποφερτή για κάποιον που δουλεύει στο κέντρο και μετακινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αν λάβουμε υπόψη και την επιβάρυνση με τα μέτρα κατά του συνωστισμού που έφερε η πανδημία του COVID-19, καταλαβαίνεις την επίδραση στην ποιότητα ζωής. Το να κλειστώ σε ένα διαμέρισμα για μένα δεν είναι επιλογή. Ό,τι και να έκανα καθημερινά, το μυαλό μου ήταν στο πώς θα δραπετεύσω από την πόλη για να πάω στο χωριό. 

Ο Νίκος Νικολαΐδης είναι ο μοναδικός κάτοικος του Γιαννοχωρίου Καστοριάς Facebook Twitter
Τι έχω χάσει; Αν η ερώτηση γινόταν όταν είχα πρωτοέρθει, σίγουρα θα έβρισκα να σου πω αρκετά πράγματα. Τώρα αυτά δεν βρίσκονται πια στα ενδιαφέροντά μου και μια βόλτα στο δάσος τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο.

To αστείο της υπόθεσης είναι πως, όταν πήρα την απόφαση να μείνω μόνιμα εδώ, αντιμετώπισα έντονη δυσπιστία. Πήγαινα σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ στην Καστοριά για τις απαραίτητες ενέργειες και δεν με πίστευαν, μου έλεγαν ότι εκεί μένουν μόνο αρκούδες! Μοναξιά υπήρξε μόνο για μια μικρή χρονική περίοδο. Μετά με ανακαλύψανε συγγενείς και φίλοι. Έκτοτε με επισκέπτονται πάρα πολύ συχνά. Θα έλεγα ότι σπάνια περνάει Σαββατοκύριακο που να είμαι μόνος μου.

Από τη ζωή μου εδώ έχω κερδίσει την ηρεμία μου και την ψυχική μου γαλήνη. Πάω στη δουλειά χωρίς να συναντώ θυμωμένους ανθρώπους, χωρίς κορναρίσματα, χωρίς να σκεφτώ πού θα παρκάρω. Τι έχω χάσει; Αν η ερώτηση γινόταν όταν είχα πρωτοέρθει, σίγουρα θα έβρισκα να σου πω αρκετά πράγματα. Τώρα αυτά δεν βρίσκονται πια στα ενδιαφέροντά μου και μια βόλτα στο δάσος τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο.

Υπάρχουν δυσκολίες σίγουρα. Η μεγαλύτερη εξ αυτών αφορά το δίκτυο υδροδότησης του χωριού και τα δέντρα που πέφτουν λόγω χιονιού στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αλλά δεν νομίζω ότι θα ήθελα να αλλάξω κάτι. Έτσι το βρήκα το χωριό και έτσι θέλω να παραμείνει.

Εάν κάποιοι έχουν την επιλογή να φύγουν από την πόλη στην οποία βρίσκονται και να πάνε στην επαρχία, σε ένα μικρό χωριό, θα τους πω να το πράξουν. Να πάρουν την απόφαση και να ζήσουν σε μικρότερες κοινωνίες με καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα εμπόδια που θα συναντήσουν είναι κατά πολύ μικρότερα από τον συνωστισμό στο λεωφορείο κατά την επιστροφή τους από τη δουλειά.  

Ο Νίκος Νικολαΐδης είναι ο μοναδικός κάτοικος του Γιαννοχωρίου Καστοριάς Facebook Twitter
Μια αγαπημένη συνήθεια το καλοκαίρι είναι το κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του Αλιάκμονα.

Ένας αγαπημένος περίπατος είναι στη Σκάλα Γιαννοχωρίου. Είναι μια διαδρομή μέσα σε δάσος από μαύρη πεύκη και οξιά κυρίως. Με υψομετρική διαφορά περίπου 300 μέτρα, δηλαδή από τα 1.006μ. που βρίσκεται το σπίτι μου φθάνουμε στα 1.300μ. Μια αγαπημένη συνήθεια το καλοκαίρι είναι το κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του Αλιάκμονα. Τον χειμώνα κυνήγι.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο λίμνες, η λίμνη Αρένα και η Γκιστόβα. Και οι δύο είναι δρακόλιμνες, η δεύτερη έχει υψόμετρο 2.353 μέτρα, πράγμα που την καθιστά την υψηλότερη στην Ελλάδα, και βρίσκεται πάνω από το χωριό Γράμμος. Ένα ακόμη εντυπωσιακό σημείο που αξίζει να επισκεφθείς είναι ο καταρράκτης στο χωριό Λειβαδοτόπι.

Στην περιοχή της Κοτύλης, σε ένα σημείο με μεγάλη οικολογική σημασία, στα όρια δύο ορεινών όγκων, του Βοΐου και του Γράμμου, βρίσκεται το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Στο κεντρικό κτίριο λειτουργεί καφέ-εστιατόριο, με τη φροντίδα του Συνεταιρισμού Γυναικών Νεστορίου «Γεύσεις Γράμμου». Στο ίδιο κτίριο υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, όπου πραγματοποιούνται ημερίδες και συνέδρια, καθώς και βιβλιοθήκη. Στα άλλα δύο κτίρια στεγάζονται ο ξενώνας και δύο μόνιμες εκθέσεις φωτογραφίας (μία για την ιστορία και μία για τη χλωρίδα και την πανίδα του Γράμμου), καθώς και περιοδικές εκθέσεις.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ