Και πού συχνάζει δηλαδή αυτή η Gen Z;

Μα καλά, πού αράζει αυτή η GEN-Z; Facebook Twitter
Εικογράφηση: bianka/LiFO
0

Η GEN Z, η γενιά που γεννήθηκε μέσα στην τεχνολογία αλλά και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, σιγά σιγά ενηλικιώνεται και αποκτά της δικές τις ενήλικες συνήθειες. Τα στέκια της, οι δραστηριότητες και οι δράσεις της, ένα δείγμα της ταυτότητας της, μία μείξη cult στοιχείων που κληρονόμησε από τους μεγαλύτερους, και TikTok trends που δημιουργεί και αναπαράγει η ίδια.

Όλα αυτά έρχονται να δημιουργήσουν με μια όμορφη ισορροπία την ταυτότητα των 20άρηδων.

Καφές!

Ένα είναι σίγουρο: η Gen Z αγαπάει τον καφέ της και ακόμα περισσότερο τις καφετέριές της. Ο καφές για τη γενιά μας δεν είναι ένα απλό καύσιμο. Είναι συνήθεια, trend, καθημερινότητα.

Είναι πολλά τα νέα third wave μαγαζιά που ανοίγουν τις πόρτες τους. Καφετέριες που καταλαβαίνουν πως δεν αρκεί ένας καλός καφές για να ευχαριστήσεις το κοινό σου, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και ο χώρος στον οποίο θα τον σερβίρεις, τα γλυκά με τα οποία θα τον συνοδεύσεις, το vibe της όλης εμπειρίας. 

Minimal σκανδιναβικό design, όπως αυτό στον Anäna, το KiCK και το Dope, αλλά και κάτι πιο μαξιμαλιστικό, όπως το καινούργιο behold the man, κερδίζουν το μάτι της Gen Z, γίνονται viral στο TikTok και μετατρέπονται σε στέκια.
Notable mentions // Dope, Μοναστηράκι και Κυψέλη. Anäna, Μοναστηράκι. KiCK, Κυψέλη. Ohh Boy, Παγκράτι. Third place, Σύνταγμα.

Το βράδυ τι;

Αν υπάρχει κάτι το οποίο ενώνει κάθε γενιά, είναι η νυχτερινή της ζωή. Η Gen Z, ως αρκετά diverse που είναι, αράζει σε πολύ διαφορετικά μεταξύ τους στέκια, έχει όμως και τα σημεία αναφοράς της. Είτε στα clubs στο κέντρο και το Γκάζι, είτε στα κρασάδικα στα Εξάρχεια, το Κουκάκι και το Αιγάλεω, οι φοιτητές συναντιούνται τα βράδια στις γειτονιές της Αθήνας και τις «ανασταίνουν».

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι επιστρέφουν στο καφενείο… Τα Εξάρχεια και το Κουκάκι, γεμάτα με μαγαζιά που σερβίρουν χύμα κρασιά και λοιπά οινοπνεύματα με μεζέδες, έχουν γίνει αγαπημένα σημεία των φοιτητών της πόλης. Είναι οι οικονομικές τους τιμές, είναι το πιο άνετο vibe τους, το μόνο σίγουρο είναι πως οι παππούδες μας θα είναι περήφανοι. 
Notable mentions // Καραγκιόζης, Εξάρχεια. Τηνιακό, Αλεξάνδρας. Αυλή, Κουκάκι. Φειδίου 2, Εξάρχεια. 

Τα μπαρ του κέντρου γεμίζουν επίσης από νεολαία, με κάποιες νύχτες –πιο έξαλλες από τις άλλες– να οργανώνουν μικρά παρτάκια τα οποία από στόμα σε στόμα –ή ακόμα καλύτερα από dm σε dm– μαθαίνονται επί τόπου σε λίγα λεπτά.
Notable mentions // Πραξιτέλους bar, Μοναστηράκι. Δραχμή, Σύνταγμα. Bank Job, Σύνταγμα. Αρμπαρόριζα, Παγκρατι

Τα πανεπιστημιακά στέκια

Αν είσαι αρκετά τυχερός ώστε το πανεπιστήμιο σου να έχει κοντινά σημεία συνάντησης, τότε ξέρεις τη μαγεία του φοιτητικού στεκιού. Κάθε μέρα, μαγαζιά όπως η Εφημερίδα και ο Ιπποπόταμος γεμίζουν από φοιτητές του ΕΚΠΑ οι οποίοι, τηρώντας ένα από τα (πολλά) φοιτητικά τους καθήκοντα, τιμούν ολημερίς τους καφέδες τους.

Από την άλλη, οι μεν φοιτητές της ΑΣΟΕΕ τρέχουν στα Εξάρχεια και την Κυψέλη, οι δε του Πάντειου στο Κουκάκι. Της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης κλαίνε την μοίρα τους που βρίσκονται σε ημιθανή campuses, με μόνη ελπίδα τα αυτοοργανωμένα δρώμενα και τις βραδινές εξόδους στα ρεμπετάδικα στου Ζωγράφου και τα μαγαζιά της Πανόρμου.  

Φαγητό

Στο φαγητό κύριος περιοριστικός παράγοντας είναι το budget. Όταν οι μέρες του μήνα περνάνε, και το πορτοφόλι αρχίζει να αδειάζει, τότε θα πειραματιστείς και θα γευτείς κάθε έτοιμη σάλτσα μακαρονιών που θα βρεις στο ράφι του super-market, κάθε πιάτο που προσφέρει η λέσχη της σχολής σου. 

Για όσο φτάνει το budget, θα δοκιμάσεις και κάτι που σου πρότειναν ή είδες στο Instagram. Κάποια νέα κουζίνα, κάποιο καινούργιο μπεργκεράδικο που είδες να ανοίγει, μπορεί και καμία συνταγή που είδες στο TikTok. 

Την τιμητική τους στην κατηγορία αυτή έχουν τα μικρά φαλαφελάδικα των Εξαρχείων, τα burgerάδικα που ξεπηδούν σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και οι –παραδοσιακές πλέον– καντίνες στη Μιχαλακοπούλου, τη Μαβίλη και τη Συγγρού.

Πάρκο, άραγμα, μπίρες και κιθάρες

Κατά την περίοδο της πανδημίας και μετά, τα πάρκα γέμισαν από νέο κόσμο που άλλαξε τις συνήθειές του και συνειδητοποίησε την ομορφιά του πρασίνου της πόλης. Το Πάρκο Ελευθερίας, το Σκοπευτήριο Καισαριανής και ο Λόφος Στρέφη έγιναν σημεία συνάντησης των φοιτητών της πόλης, οι οποίοι με αυτοσχέδια γλέντια και χορούς κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η αποξένωση της πανδημίας.  

Δεν είναι σπάνιο για τους Gen Zers το άραγμα έξω. Η περίοδος της κρίσης και τα οικονομικά προβλήματα που βάρυναν τις οικογένειες ανάγκασαν πολλούς νέους ανθρώπους να βγουν στην πλατεία με μπίρες και κρασιά από το περίπτερο και να μετατρέψουν αυτήν τη δραστηριότητα σε κύριο τρόπο διασκέδασής τους. 

Η ανάγκη αυτή άρχισε σιγά σιγά να μετατρέπεται σε μία όμορφη συνήθεια η οποία έγινε μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας της γενιάς μας. Και ας παραξενεύονται οι γονείς, 40άρηδες και 50άρηδες, που μεγάλωσαν στα '80s-'90s και σνομπάρουν το άραγμα που κάνουμε.

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί βγαίνουν όλοι στην Ασκληπιού;

Urban Culture / Γιατί βγαίνουν όλοι στην Ασκληπιού;

Από τις αρχές του εικοστού αιώνα ο δρόμος της Νεάπολης των Εξαρχείων υπήρξε σημείο όπου εκκολάφθηκε μέρος του αθηναϊκού μποέμ στοιχείου. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια αρμονική πιάτσα εξόδου με παλιούς ενοίκους και νέα μπαρ που έχουν αναδειχθεί σε places to be για διαφορετικούς λόγους. Παράλληλα, συγκεντρώνει τους χώρους δημιουργικών ανθρώπων της πόλης, με τον καθένα από αυτούς να έχει τη δική του καλλιτεχνική ματιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα νέα, διαφορετικά, χρωματιστά και γεμιστά ψωμιά που τρώει η Αθήνα

Γεύση / Τα νέα, διαφορετικά, χρωματιστά και γεμιστά ψωμιά που τρώει η Αθήνα

Από τη στιγμή που δεν κάνουμε πλέον συμβιβασμούς με το ψωμί μας, οι ίδιοι οι bakers που ανέβασαν το επίπεδό του στην πόλη προσφέρουν τα προζυμένια τους καρβέλια σε διάφορες ευφάνταστες εκδοχές και μας προτείνουν συνδυασμούς για να απογειώσουμε τη γεύση τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ