Την περασμένη Τρίτη, η UrbanAct, μια ομάδα ανθρώπων που δίνει χρώμα στους τοίχους της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας μέσα από μεγάλης κλίμακας murals, ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον Same84 για τρεις δημόσιες τοιχογραφίες στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας, που αυτή την περίοδο αρχίζει ένα οργανωμένο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών.
«Η UrbanAct έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα από το 1998. Στόχος μας είναι μέσα από δράσεις, που πραγματοποιούνται κυρίως στον δημόσιο χώρο, να προωθήσουμε την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας, του graffiti, της street art, της ποδηλατικής κουλτούρας κ.ά.» λέει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, μέλος της ομάδας.
«Θέλουμε, δηλαδή, να παρέμβουμε εικαστικά στο αστικό τοπίο με τη δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών σε μεγάλες επιφάνειες, με φεστιβάλ και εκθέσεις. Οι τοιχογραφίες εκφράζουν τις ιδέες, την ενέργεια των καλλιτεχνών για δημιουργία, την ανάγκη για οικειοποίηση του δημόσιου χώρου, δημιουργώντας τοπόσημα. Δίνουν, επίσης, μια αφορμή στους πολίτες να βγουν στους δρόμους, να μιλήσουν, να κοιτάξουν, βάζοντας χρώμα και φαντασία στην καθημερινότητά τους».
Ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα είναι το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια ανά την Ελλάδα», στο πλαίσιο του οποίου η ομάδα μετατρέπει τα γνωστά τσιμεντένια σχολεία της πόλης σε πολύχρωμα έργα τέχνης.
Οι εικαστικές παρεμβάσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί η ομάδα εκτείνονται σε ένα μεγάλο φάσμα έργων: τοιχογραφίες με ποικίλες τεχνικές, δημιουργία ειδικών προγραμμάτων δημόσιων τοιχογραφιών, διοργάνωση εκδηλώσεων και φεστιβάλ, δημιουργία εκθέσεων εικαστικού χαρακτήρα και εκδόσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το λεύκωμα «Mural Masters».
Μερικά από τα πιο γνωστά προγράμματα είναι το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια ανά την Ελλάδα», στο πλαίσιο του οποίου η ομάδα μετατρέπει τα γνωστά τσιμεντένια σχολεία της πόλης σε πολύχρωμα έργα τέχνης, το πρόγραμμα «Χρώμα Στα Νησιά», το πρόγραμμα «Χρώμα Στα Νοσοκομεία», το φεστιβάλ τοιχογραφιών «CityCall» κ.ά.
Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με τον Same84 και τι συμβολίζει η τριλογία «Διεκδίκηση – Όνειρο – Ελπίδα»;
«Ο Same84 είναι το παλαιότερο μέλος της ομάδας μας, με τεράστια εμπειρία σε μεγάλες επιφάνειες, με εκατοντάδες τοιχογραφίες στο ενεργητικό του και συμμετοχή σε πρότζεκτ που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Επομένως, ήταν ο κατάλληλος καλλιτέχνης για να υλοποιήσει αυτή την ιδιαίτερη τριλογία έργων» σημειώνει ο κ. Ιωσηφίδης.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, «ο πυρήνας της τριλογίας του έργου μου αφορά τη συνεχή διεκδίκηση των ονείρων μας. Στην πρώτη τοιχογραφία απεικονίζεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδος να διεκδικεί με πάθος να σκοράρει, παρά το στενό διπλό μαρκάρισμα των αντιπάλων του. Δείχνει να μην επηρεάζεται και συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη πυγμή, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του.
Στη δεύτερη βλέπουμε ένα μικρό κορίτσι που ακουμπάει το κεφάλι στα χέρια του και κοιτάζει χαμογελαστό μπροστά. Στο φόντο κυριαρχούν λεπτομέρειες από την Γκουέρνικα, σε αντίθεση με το προηγούμενο χαρούμενο πλάνο του κοριτσιού, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουμε ότι παρ' όλους τους "πολέμους" και τις δυσκολίες που βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, συνεχίζουμε και δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε.
Στην τρίτη και τελευταία τοιχογραφία απεικονίζεται μια νεαρή κοπέλα, η οποία γυρίζει το κεφάλι της προς τα πίσω σαν να θέλει να μας κοιτάξει στα μάτια, να μας μιλήσει και να μας παροτρύνει να την ακολουθήσουμε στον δρόμο των χρωματιστών ονείρων και της ελπίδας. Και εδώ, σαν σύνδεση με την προηγούμενη τοιχογραφία, υπάρχουν στοιχεία της Γκουέρνικα».
Μπορούν, όμως, τα murals να αλλάξουν την όψη της Αθήνας; «Οι τοιχογραφίες προσφέρουν μια ευκαιρία στην πόλη να αποκτήσει πολιτιστική ταυτότητα, μια πολιτιστική διαδρομή, την οποία σχεδιάζουν νέοι καλλιτέχνες από την πρωτοποριακή τέχνη της street art και την προσφέρουν στην πόλη. Έτσι, δημιουργούνται εικαστικά έργα υψηλής αισθητικής αξίας, ανοιχτά στο κοινό και όχι κλεισμένα σε μια αίθουσα τέχνης.
Οι πολίτες μπορούν να δουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης του έργου και να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες. Ειδικά στα σχολεία, το γκρίζο περιβάλλον μεταμορφώνεται και επιδρά άμεσα στην ψυχοσύνθεση των μαθητών, ενώ μέσα από τις συμμετοχικές μας δράσεις με τους μαθητές, δημιουργείται και η αίσθηση της κοινότητας, της συμμετοχής στα κοινά, του σεβασμού της αλληλοεπίδρασης κ.λπ.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο προγονικός μας χώρος, η φύση, ήταν και είναι με χρώματα. Το χρώμα έχει άμεση σχέση με τη "λειτουργία" μας. Οι τοιχογραφίες, πέρα από τα μηνύματα που εκπέμπουν σαν αυτόνομες θεματικές, και μόνο με το χρώμα μάς δίνουν κάτι που έχει χαθεί» καταλήγει ο υπεύθυνος της UbranAct.
Εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει το έργο της UrbanAct, μπορεί να το κάνει μέσω οικονομικής στήριξης, συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει στο site, αναλαμβάνοντας μέρος ή το σύνολο μιας τοιχογραφίας (ή της δικής του επιφάνειας), βοηθώντας σε προϊόντα, αν διαθέτει χρώματα, σπρέι και υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ή ακόμη και καλαθοφόρα ανυψωτικά), είτε φωτογραφίζοντας απλώς τα έργα με τη δική του μηχανή ή το drone.
Η ομάδα της UrbanAct είναι ανοιχτή σε προτάσεις από ιδιώτες, συλλόγους, δήμους και λοιπούς φορείς. Μετά την αποστολή της πρότασης, η ομάδα εργασίας θα τη μελετήσει και θα αποστείλει τρόπο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κάθε έργου.
Website (UrbanAct): https://urbanact.gr/
Facebook: https://el-gr.facebook.com/zografizontasxolikaktiria
Website (Same84): https://same84.com/
σχόλια