Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων;

Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Facebook Twitter
Η οροφή του εργοστασίου θα φυτευθεί και θα διαθέτει επίσης διαδρομές πεζοπορίας με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, πίστα αναρρίχησης και πιθανά πίστα για έλκηθρα.
0

Ο νέος και εξαιρετικά ταλαντούχος Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels κατόρθωσε να πραγματοποιήσει δύο αληθινά απίθανα πράγματα: να ενθουσιάσει τους κατοίκους της Κοπεγχάγης για την κατασκευή ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων και παραγωγής ενέργειας και να προσφέρει τη δυνατότητα στους λάτρεις του αλπικού σκι να ασκηθούν στο αγαπημένο τους άθλημα εντός των συνόρων της απελπιστικά επίπεδης Δανίας.   

Έχοντας ήδη πετύχει τον στόχο της ΕΕ για το 2020, σχετικά με την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, η Δανία δεν επαναπαύεται καθόλου στις δάφνες της αλλά επενδύει σε έργα που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτησίας από τα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει νέα σημεία αναφοράς στο αστικό περιβάλλον.

Το Amager Bakke ή αλλιώς Copenhill καθώς, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι και ο μοναδικός λόφος της πόλης, έστω και τεχνητός, πρόκειται να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που εκλύεται από την καύση απορριμάτων ώστε να τροφοδοτεί με ατμό περίπου 120.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται πως θα συγκεντρώνει περί τους 400.000 τόνους οικιακών απορριμάτων ετησίως και ο ατμός που θα παράγεται θα διοχετεύεται στο αστικό δίκτυο θέρμανσης και θα προσφέρει ζεστό νερό.

Η επικλινής δομή που θα αγγίζει σε ύψος τα 85 μέτρα, πρόκειται να φιλοξενήσει δύο πράσινες πίστες του σκι και μία μπλε. Οι πίστες θα καλύπτονται από τεχνητό χιόνι και θα είναι ανοιχτές στο κοινό καθ' όλη την διάρκεια του έτους.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι τοπικές αρχές θεώρησαν απαραίτητο να αναγερθεί εντός του αστικού ιστού και επέλεξαν το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο BIG -Bjarke Ingels Group, τα έργα του οποίου συνιστούν προτάσεις πραγματιστικής ουτοπικής αρχιτεκτονικής. Το συγκεκριμένο έργο, τοποθετημένο στην καρδιά της πόλης και δίπλα στη μαρίνα σκαφών αναψυχής, φιλοδοξεί να αποτελέσει δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. 

Καθώς το κτίριο όφειλε να προσαρμοστεί στα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις αυστηρές προδιαγραφές που είναι εν ισχύ για τα εργοστάσια καύσης απορριμάτων, η αρχιτεκτονική ομάδα αποφάσισε όχι μόνο να στήσει την πρότασή της γύρω από αυτά τα «μη διαπραγματεύσιμα» στοιχεία, αλλά και να τα εκμεταλλευθεί, προτείνοντας ένα έργο που θα προσέφερε στους κατοίκους της Κοπεγχάγης, εκτός από καθαρή ενέργεια, ζεστό νερό και θέρμανση, και έναν μοναδικό χώρο άθλησης και αναψυχής.

Το κτίριο θα λειτουργεί ως οικοσύστημα ανθρώπινης επινόησης και κατασκευής το οποίο, εκτός από τα απορρίμματα που επεξεργάζεται, θα συλλέγει και φυσικούς πόρους. Οι αρχιτέκτονες έχουν προβλέψει για τη συλλογή των όμβριων υδάτων και τη διήθηση του ηλιακού φωτός με την χρήση ζαρντινιέρων στις προσόψεις του κτιρίου. 

Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Facebook Twitter
Οι αρχές και η σχεδιαστική ομάδα του πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου BIG-Bjarke Ingels Group φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα τοπόσημο της Κοπεγχάγης εξίσου χαρακτηριστικό όσο και η περίφημη Μικρή Γοργόνα, η ηρωίδα του παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Η επικλινής δομή που θα αγγίζει σε ύψος τα 85 μέτρα, πρόκειται να φιλοξενήσει δύο πράσινες πίστες του σκι με κλίση 14% και 18% και μία μπλε με διαβαθμούμενη κλίση 15% έως 45%. Οι πίστες θα καλύπτονται από τεχνητό χιόνι και θα είναι ανοιχτές στο κοινό καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Η οροφή του εργοστασίου θα φυτευθεί και θα διαθέτει επίσης διαδρομές πεζοπορίας με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, πίστα αναρρίχησης και πιθανά πίστα για έλκηθρα.

Οι εγκαταστάσεις όμως δεν απευθύνονται αποκλειστικά στους λάτρεις των σπορ. Στην κορυφή του κτιρίου έχει προβλεφθεί η λειτουργία ενός καφέ που θα προσφέρει απρόσκοπτη πανοραμική θέα σε όλη την πόλη. 

Το κόστος των 534 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση του Amager Bakke φαντάζει ιδιαίτερα υψηλό αλλά η ARC, η εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση και την εκμετάλλευση του έργου, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω τραπεζικών δανείων με εγγυητές τους πέντε δήμους που θα ωφεληθούν, προσβλέποντας στα έσοδα από την πώληση καθαρής ενέργειας για την εξόφλησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον εξοπλισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων και των δραστηριοτήτων έχει καταρτιστεί ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 12 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ έχει καλυφθεί από δωρεές οργανισμών και επιχειρήσεων. Η συντήρηση των αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων του συμπλέγματος θα χρηματοδοτείται μέσω εισιτηρίου που θα καταβάλλεται για κάποιες από τις δραστηριότητες, όπως το σκι.

Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Facebook Twitter

Παρότι το Amager Bakke, όταν ολοκληρωθεί το 2018, θα είναι το πλέον καθαρό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από οικιακά απορρίμματα στον κόσμο, και πάλι το περιβάλλον θα επιβαρύνεται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιδιώκοντας να εκπαιδεύσουν το κοινό ώστε οι άνθρωποι να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους και να εμπλακούν περισσότερο σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να ενημερώνουν τους κατοίκους της Κοπεγχάγης στέλνοντας σήματα καπνού. Κυριολεκτικά. Η τεράστια καπνοδόχος θα εκτινάσσει δακτυλίους καπνού, οι οποίοι θα φωτίζονται μάλιστα, ώστε να απεικονίζεται το μερίδιο συμμετοχής του εργοστασίου στη ρύπανση. Συγκεκριμένα οι πέντε δακτύλιοι καπνού θα αντιπροσωπεύουν έναν τόνο CO2.

Το συγκεκριμένο έργο είναι υπόδειγμα σύμπραξης φορέων με ευεργετικές συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους. Όχι μόνο προσφέρει καθαρή και φτηνή ενέργεια στους πολίτες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει την περιοχή όπου ανεγείρεται. Μια τέτοιας πνοής πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος ώστε να καμφθούν και εδώ οι κάθε λογής αντιρρήσεις και επιφυλάξεις που εκφράζονται, κυρίως από κατοίκους περιοχών όπου συζητείται οποιαδήποτε απόπειρα επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση απορριμάτων και μονάδων ανακύκλωσης, αν και η οικονομική δυσπραγία μάλλον το καθιστά απαγορευτικό. 

Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Facebook Twitter
Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Facebook Twitter
Οι αρχιτέκτονες έχουν προβλέψει τη διήθηση του ηλιακού φωτός με τη χρήση ζαρντινιέρων στις προσόψεις του κτιρίου.
Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Facebook Twitter
Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Facebook Twitter
Η τοποθεσία στην οποία αναγείρεται το πρωτοποριακό αυτό εργοστάσιο ενέργειας βρίσκεται στην καρδιά της Κοπεγχάγης.
Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Facebook Twitter
Το κτίριο έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί ως τεχνητό οικοσύστημα.
Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Facebook Twitter
Τι θα λέγατε να πάτε για σκι σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Facebook Twitter
Άποψη του έργου από τη μαρίνα της Κοπεγχάγης.
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ