Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ

0

Τέτοια εποχή, μέσα στην άνοιξη, μπορεί κανείς να δει στα καλύτερά τους το σπίτι και τους κήπους του Κλωντ Μονέ, εκεί που ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής πέρασε 40 χρόνια της ζωής του και εμπνεύστηκε τους μοναδικούς του πίνακες. Το τρένο από το Παρίσι κάνει λιγότερο από μια ώρα να φτάσει στον μικρό οικισμό Ζιβερνί όπου βρίσκεται το σπίτι του ζωγράφου, αλλά μέχρι αυτή η βόλτα να γίνει και πάλι εφικτή και ασφαλής το Fondation Claude Monet προσφέρει μια διαδικτυακή περιήγηση εκεί.

Μέσα από την εικονική περιήγηση και ένα βίντεο βλέπουμε τους θαυμαστούς κήπους που περιβάλλουν την κατοικία αλλά και το εσωτερικό του σπιτιού με την λαμπερή, κίτρινη τραπεζαρία και την κουζίνα να εντυπωσιάζουν εξίσου.

  

Στις 29 Απριλίου του 1883 ο Κλωντ Μονέ μετακόμισε στο Ζιβερνί και έμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 1926, εξασκώντας τις δύο πιο αγαπημένες του ασχολίες, τη ζωγραφική και την κηπουρική. Τριανταφυλλιές, παιώνιες, νούφαρα και γεράνια κατακλύζουν μέχρι και σήμερα (χάρη στην αναδημιουργία του κήπου που έγινε τη δεκαετία του ’70) τον περίβολο του σπιτιού.

Με τη βοήθεια επαγγελματιών αλλά και πολλή προσωπική ενασχόληση και μελέτη ο Μονέ συνέθετε πρώτα τα τοπία φυτεύοντας δέντρα και λουλούδια, και αργότερα περνούσε τις ώρες του στον ήλιο αποτυπώνοντάς τα στον καμβά.

Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Πάνω από το νερό περνά ακόμα η γνωστή πράσινη γέφυρα με τις κρεμαστές γλυσίνες που εμφανίζεται σε πολλά από τα έργα του.
Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Bridge over a Pond of Water Lilies, Claude Monet, 1899

Στον έναν από τους δύο κήπους του σπιτιού, εκείνον που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο, απλά λουλούδια όπως μαργαρίτες και παπαρούνες φύτρωναν δίπλα σε εξαιρετικά σπάνια άνθη και σιδερένιες αψίδες με τριαντάφυλλα. Ο ζωγράφος πάντρευε τα λουλούδια με βάση το χρώμα και τα άφηνε να μεγαλώσουν ελεύθερα.

Σε δεύτερη φάση, 10 χρόνια μετά την άφιξή του στο Ζιβερνί, άρχισε να σχεδιάζει τον γιαπωνέζικο κήπο του. Αφού δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη –παρά τις αντιδράσεις των γειτόνων που πίστευαν ότι θα δηλητηρίαζε τα νερά με τα εξωτικά φυτά του– φύτεψε τριγύρω κλαίουσες και μπαμπού και γέμισε σταδιακά την επιφάνειά της με τα περίφημα νούφαρά του. Πάνω από το νερό περνά ακόμα η γνωστή πράσινη γέφυρα με τις κρεμαστές γλυσίνες που εμφανίζεται σε πολλά από τα έργα του.

Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Στη υπέροχη κουζίνα τα γαλανολευκά πλακάκια κάνουν την τέλεια αντίθεση με τα χάλκινα σκεύη.

Τα χρώματα και η ζωντάνια όμως δεν σταματούν στον κήπο. Η πρόσοψη του σπιτιού είναι ροζ με σμαραγδί τελειώματα ενώ πολλά από τα δωμάτια έχουν και αυτά έντονο το στίγμα του μεγάλου κολορίστα.

Στη υπέροχη κουζίνα τα γαλανολευκά πλακάκια κάνουν την τέλεια αντίθεση με τα χάλκινα σκεύη ενώ η τραπεζαρία, στην οποία ο καλλιτέχνης συνήθιζε να τρώει μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Alice Hoschedé και τα οκτώ τους παιδιά, λάμπει σχεδόν με τους κατακίτρινους τοίχους και τις επίσης κίτρινες καρέκλες της. Στο πάτωμα της ακόμη περισσότερο χρώμα: πλακάκια-σκακιέρα σε κόκκινο και λευκό. Στους τοίχους βρίσκονται κρεμασμένα δεκάδες έργα ιαπωνικής ξυλογραφίας από την εντυπωσιακή συλλογή του καλλιτέχνη.

Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Η κίτρινη τραπεζαρία.
Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Άποψη της τραπεζαρίας. Αριστερά στο βάθος η γάτα-θήκη για μπισκότα, δώρο από κάποιον θαυμαστή του Μονέ εξ Ιαπωνίας.
Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Στις 29 Απριλίου του 1883 ο Κλωντ Μονέ μετακόμισε στο Ζιβερνί και έμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 1926, εξασκώντας τις δύο πιο αγαπημένες του ασχολίες, τη ζωγραφική και την κηπουρική.
Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Ο Μονέ στον κήπο του σπιτιού του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 18.5.2020

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτή την άνοιξη είδαμε την τέχνη στις οθόνες μας

Ρεπορτάζ / Αυτή την άνοιξη είδαμε την τέχνη στις οθόνες μας

Πόσο προετοιμασμένοι ήταν και πώς ανταποκρίθηκαν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της Ελλάδας στην ανάγκη για διάθεση ψηφιακού πολιτιστικού προϊόντος κατά τη διάρκεια του lockdown και πώς θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα ψηφιακή τέχνη που να έχει λόγο ύπαρξης, μέχρι να επιστρέψουμε στα θέατρα, στα σινεμά και στις συναυλίες;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT