ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Τα δεντρόσπιτα είναι σχεδιασμένα ώστε να συγχωνεύονται με τα υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική

0

Ο πτυχιούχος του πανεπιστημίου του Westminster Matthew Chamberlain έχει σχεδιάσει ένα βιώσιμο δεντρόσπιτο που μπορεί να προσφέρει κατοικίες στους δρόμους του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης της πόλης. Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Κάθε δομή καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο με ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη διαμονή σε έναν μόνο ένοικο. Ο Chamberlain θεωρεί πως είναι ιδανικά για φοιτητές, νέους επαγγελματίες, άτομα που αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι αλλά και για άστεγους ή άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία επαναστέγασης όπως σεισμοπαθείς, πυρόπληκτοι κ.ά.

Αυτά τα αυτοδύναμα αστικά «δέντρα» συγχωνεύουν το σπίτι και τα δέντρα του δρόμου, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την έμφυτη έλξη που έχουν προς τη φύση και τις φυσικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα να εστιάσουν και στη σημασία της ευεξίας και της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

«Η κατασκευή των Street Tree Pods επιδιώκει να προσφέρει μια νέα εικόνα για την αστικοποίηση και τη ζωή στο Λονδίνο, αντιμετωπίζοντας τόσο την τρέχουσα στεγαστική κρίση όσο και την αυξανόμενη ρύπανση στην πόλη» εξήγησε ο Chamberlain. «Αυτά τα αυτοδύναμα αστικά "δέντρα" συγχωνεύουν το σπίτι και τα δέντρα του δρόμου, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την έμφυτη έλξη που έχουν προς τη φύση και τις φυσικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα να εστιάσουν και στη σημασία της ευεξίας και της βιώσιμης αρχιτεκτονικής».

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Το καθένα καταλαμβάνει όσο χώρο χρειάζεται ένα αμάξι για να παρκάρει.

Η καμπύλη ξύλινη μορφή του σχεδίου έχει στόχο να αναπαραστήσει το φυσικό φαινόμενο όπου τα κλαδιά, οι κορμοί και οι ρίζες δύο διπλανών δέντρων αναπτύσσονται μαζί και ενώνονται. Τα κεραμίδια από κέδρο θα δώσουν στα κτίρια μια φυσική υφή ενώ θα τοποθετηθούν ξύλινα σπιτάκια πουλιών ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Ο Chamberlain, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο ως μέρος του μεταπτυχιακού του στην αρχιτεκτονική, πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι τα δέντρα αποτελούν «ένα σημαντικό κομμάτι υποδομής για μια πόλη».

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Ο σχεδιασμός μιμείται το φυσικό φαινόμενο των δέντρων που αναπτύσσονται δίπλα δίπλα και τα κλαδιά τους ενώνονται.

Ισχυρίζεται ότι το έργο θα μπορούσε να αυξήσει τόσο την πυκνότητα του πράσινου όσο και τη στέγαση στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους κατοίκους να απολαμβάνουν τα ψυχολογικά οφέλη που έχει η επαφή με τη φύση.

«Τα δέντρα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την παχυσαρκία, μειώνουν ορισμένους κινδύνους για την υγεία και βοηθούν τη νοητική συμπεριφορά και τελικά κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο θετικοί στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό το έργο υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να ζούμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση».

Οι κορμοί των δέντρων θα διασχίζουν τον πυρήνα κάθε δομής, παρέχοντας δομική σταθερότητα και εξασφαλίζοντας ότι δεν θα πέφτει το βάρος στα κλαδιά. Ένα σύστημα θα επιτρέπει στο νερό να φτάνει στο δεντρόσπιτο και να περνάει στο έδαφος ενώ εξωτερικά τα φύλλα θα προσφέρουν φυσική σκίαση.

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Για να μπει κάποιος στο δεντρόσπιτο, θα υπάρχει μια αναδιπλούμενη σκάλα που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εξωτερικά. Ο Chamberlain έχει σχεδιάσει τέσσερις ορόφους σε κάθε κατοικία. Στο χαμηλότερο επίπεδο θα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του σπιτιού που περιλαμβάνουν τις δεξαμενές αποθήκευσης ομβρίων υδάτων, αντλία θερμότητας και βιοαποικοδομητή. Επάνω, ο δεύτερος όροφος θα φιλοξενεί κουζίνα και καθιστικό, με μικρό μπάνιο και μπαλκόνι, ενώ ο τρίτος φιλοξενεί το ντους, ένα χώρο εργασίας και αποθήκη. Τέλος, στον τελευταίο όροφο βρίσκεται το υπνοδωμάτιο με φωτισμό οροφής.

Κάθε δεντρόσπιτο συλλέγει το βρόχινο νερό, έχει φυσικό αερισμό και αντλίες θερμότητας με αέρα, βοηθώντας το να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο, ενώ υπάρχει και χώρος στάθμευσης ακριβώς από κάτω. Ο Chamberlain έχει επίσης οραματιστεί έναν υπερυψωμένο ποδηλατόδρομο που θα συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη. Ο δρόμος θα είναι προσβάσιμος μέσω πόρτας τοποθετημένης στο τρίτο επίπεδο κάθε δέντρου.

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Ένας υπερυψωμένος ποδηλατόδρομος θα μπορούσε να συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη.

Επιπλέον μια εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα. «Η εφαρμογή Street Tree Pod σχεδιάστηκε ως όραμα για το πώς θα αναπτυχθεί το έργο στο μέλλον», δήλωσε ο Chamberlain. «Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής εμφανίζονται οι διάφοροι τύποι διαθέσιμων δεντρόσπιτων, μαζί με τις σχετικές πληροφορίες για το καθένα όπως ο αριθμός των υπνοδωματίων και ο τύπος του δέντρου.»

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Η εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα.

Με πληροφορίες από το Dezeen

Design
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM