Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου

Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Το Yechef του Ηλία Σκουλά και του Γιάννη Ακτύπη στην Κολοκοτρώνη είναι τόπος γαστρονομικής εμμονής και τρέλας, με πιάτα που θα περίμενες να βρεις πάνω σε πορσελάνες και χαίρεσαι να τρως πάνω σε χαρτί. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO
0

Μου αρέσει να ταξιδεύω. Αν μπορούσα να είχα διαρκείας για τα αεροπλάνα όλου του κόσμου, θα μοίραζα τον χρόνο μου ανάμεσα στην Αθήνα και όποιο άλλο, άγνωστο μέρος ανακάλυπτα στον χάρτη. Ένας από τους λόγους, μάλιστα, που μου αρέσει να επισκέπτομαι τους τόπους του κόσμου, είναι για να δοκιμάζω τις κουζίνες τους. Όχι τα μεγάλα, ακριβά και διάσημα restaurants αλλά την κουζίνα στους δρόμους, στα παζάρια και στα σπίτια τους.

Το Yechef του Ηλία Σκουλά και του Γιάννη Ακτύπη στην Κολοκοτρώνη είναι ένας τρόπος να συνεχίζω τα ταξίδια μου και να παρηγοριέμαι με street food, γαστρονομικής εμμονής και τρέλας, με πιάτα που θα περίμενες να βρεις πάνω σε πορσελάνες και χαίρεσαι να τρως πάνω σε χαρτί. Αυτό ακριβώς είναι το πρώτο που μου άρεσε στο Yechef. Το γεγονός, ότι σε παρασύρει να ασχοληθείς από την πρώτη στιγμή με το φαγητό του, αφήνοντας στην άκρη οτιδήποτε άλλο.

Εξάλλου, το Yechef δεν το θαύμασα για τα τετραγωνικά ή τη διακόσμησή του. Θα μπορούσα εύκολα να πω πως είναι μια τρύπα μαγαζί, όπως εκείνα τα παλιά που υπήρχαν πάντα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μου άρεσε πάρα πολύ, όμως, το στήσιμό του, σαν καντίνα του δρόμου, με την προετοιμασία των πιάτων να γίνεται δύο σκαλάκια πιο ψηλά και με τα υλικά παραταγμένα μπροστά μου, για να βλέπω τι γίνεται και να ξέρω τι τρώω.

Θα μπορούσα εύκολα να πω πως είναι μια τρύπα μαγαζί, όπως εκείνα τα παλιά που υπήρχαν πάντα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μου άρεσε πάρα πολύ, όμως, το στήσιμό του, σαν καντίνα του δρόμου, με την προετοιμασία των πιάτων να γίνεται δύο σκαλάκια πιο ψηλά και με τα υλικά παραταγμένα μπροστά μου, για να βλέπω τι γίνεται και να ξέρω τι τρώω.


Μετά, μου άρεσαν οι άνθρωποί του. Όταν έφτασα, μια ανάσα πριν από το ελληνικό, βαθύ μεσημέρι, στο μαγαζί βρισκόταν και ο Ηλίας Σκουλάς και οι δυο Chefs de Cuisine θεότητες, Έφη Σταματιάδου και Μαριαλένα Φραντζή, που μου έφτιαξαν τα πιάτα που είχα βάλει στο μάτι από την πρώτη στιγμή. Και οι τρεις ήταν η χαρά της ζωής. Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να τρως φαγητό που φτιάχνουν χαμογελαστοί άνθρωποι;


Έτσι, πριν καλά-καλά απολαύσω την ξανθιά, εξωτική μπίρα μου, με το υπέροχο όνομα Βlame The Sun, με νότες lime και ginger που μου αφήνει στο στόμα τη γεύση του ανανά και του μάνγκο, ήρθε μπροστά μου το burger Harakiri και τα Tijuana's Chicken Tacos. Το πρώτο πιάτο είχε τόπο καταγωγής την Ιαπωνία και το δεύτερο το Μεξικό. Κάθε πιάτο στο Yechef έχει δικό του θεό, εξάλλου. Γι' αυτές, τις δύο πρώτες επιλογές, είναι σίγουρο ότι θα μιλήσει πολύ κόσμος. Το Harakiri, που στην καρδιά του βρίσκεται ένα ζουμερό μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά και φύκια γουακάμε, είναι συγκλονιστικά ανατρεπτικό και ζουμερό και τα Tacos με τορτίγια από μπλε αλεύρι Κολομβίας, μαριναρισμένο κοτόπουλο που σου σκάει πολλά αρώματα και σάλτσα mole Τιχουάνας, είναι αξιοπερίεργα και εθιστικά.

Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Το Harakiri, που στην καρδιά του βρίσκεται ένα ζουμερό μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά και φύκια γουακάμε, είναι συγκλονιστικά ανατρεπτικό και ζουμερό. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO
Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Τα Tacos με τορτίγια από μπλε αλεύρι Κολομβίας, μαριναρισμένο κοτόπουλο που σου σκάει πολλά αρώματα και σάλτσα mole Τιχουάνας, είναι αξιοπερίεργα και εθιστικά. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO


Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω τις δοκιμές, όταν το μάτι μου έπιασε τον Σκουλά να κρατάει ένα εναλλακτικό hot dog και να το κοιτάει με ιερή προσήλωση. Πριν αρχίσει να το κατασπαράζει και χάσω κάθε επαφή μαζί του, ρώτησα να μάθω τι είναι αυτό που εκείνος επιλέγει για μεσημεριανό και η απάντηση με ενθουσίασε. Γιατί το hot dog αυτό έχει για πρωταγωνιστή ένα μεγάλο και λαχταριστό λουκάνικο που φτιάχνει ο ίδιος από συνταγή που ανακάλυψε στην πόλη Άιζεναχ της Γερμανίας. Εκεί γίνονται τα φανταστικά λουκάνικα Thuringian Rostbratwurst. Μάλιστα η συνταγή τους είναι πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για λουκάνικα και βρέθηκε στο μοναστήρι της περιοχής, όπου ο Λούθηρος έγραψε την θρησκευτική μεταρρύθμιση του Μεσαίωνα. Τρελό;

Ο Ηλίας, βέβαια, τα δοκίμασε για πρώτη φορά από έναν πλανόδιο 90χρονο που τριγυρνούσε στην πόλη με μια φουφού. Έτρεξε από πίσω του, τα δοκίμασε και άρχισε να συγκεντρώνει πληροφορίες γι' αυτά από όπου μπορούσε. Μετά από διάφορους πειραματισμούς και ταξίδια στην Θουρηγγία, πέτυχε την τέλεια γεύση. Και πρόκειται για ιδιαίτερη γεύση, χωρίς καμιά υπερβολή.

Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Ο Ηλίας, για να συγκεντρώσει όλο το ενδιαφέρον στο λουκάνικο, έχει επιλέξει να το σερβίρει λιτά και δωρικά. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO


Μάλιστα, ο Ηλίας, για να συγκεντρώσει όλο το ενδιαφέρον στο λουκάνικο, έχει επιλέξει να το σερβίρει λιτά και δωρικά. Το όνομά του, War Dog, σε προετοιμάζει για την επανάσταση που θα γίνει στη γεύση σου..


Η τελευταία δοκιμή στην πρώτη μου επίσκεψη αφορούσε ένα βρόμικο της Αργεντινής. Όχι λόγια. Για αυθεντικά πράγματα μιλάμε. Η εν λόγω Bondiola φτιάχνεται έξω από τα γήπεδα Λα Μπομπονέρα και Ρίβερ Πλέιτ, στο Μπουένος Άιρες, και αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι ότι μπορεί να εξημερώσει ακόμη και τα πιο εξαγριωμένα πλήθη φιλάθλων. Η Bondiola, λοιπόν, είναι ένα steak γεμάτο γεύση, που σερβίρεται πάνω σε ψωμάκι, με κρεμμύδια τουρσί και chimichurri sauce. Με απλά λόγια, ό,τι χρειαζόμουν για να σκεφτώ ότι θα περάσω πολλά βράδια έξω από αυτό το μαγαζί.


Για τα υπόλοιπα πιάτα δεν θα ήθελα να μιλήσω. Θα σ' τα αναφέρω, όμως, για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη άποψη αλλά δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο. Θα πω, βέβαια, πως ότι πέρασε μπροστά από τα μάτια μου εκείνη την ώρα με έκανε να μισήσω όλες τις δίαιτες και τις διατροφές του κόσμου.

Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Η Bondiola είναι ένα steak γεμάτο γεύση, που σερβίρεται πάνω σε ψωμάκι, με κρεμμύδια τουρσί και chimichurri sauce. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO


Το καλύτερο είναι πως το μαγαζί αυτό ήρθε στο κέντρο της πόλης τη στιγμή που γκρίνιαζα χωρίς τέλος για τις επιλογές που έχει κάποιος όταν βγαίνει για ένα ποτό και θέλει κάτι νόστιμο και ποιοτικό για να κλείσει το βράδυ του. Το γεγονός ότι παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 3:00 το πρωί, Παρασκευή και Σάββατο, με έκανε να νιώσω τουλάχιστον ανακουφισμένη. Το δεύτερο καλό, εκτός από το φαγητό του, είναι το κομψό περιβάλλον του, που με ξεκούρασε με την απλότητά του και το τρίτο είναι η προσωπικότητα του Ηλία Σκουλά αλλά και η διάθεσή του να επικοινωνήσει τον ενθουσιασμό του για τα πιάτα αλλά και την έμπνευση πίσω απ' αυτά.


Εννιά πιάτα είναι όλα και όλα, στο Yechef, σε τρεις πεινασμένες επισκέψεις θα τα έχεις καταφέρει. Αλλά δεν θα τα χορτάσεις. Δεν έχει βρεθεί ποτέ ο τρόπος να χορταίνει κάποιος απ' αυτό που του αρέσει τόσο πολύ.

Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Οι δυο Chefs de Cuisine θεότητες, Έφη Σταματιάδου και Μαριαλένα Φραντζή. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ