Αποχαιρετισμός
από την
Μαριάνα Μπίστη
*
Όταν φεύγει κάποιος άνθρωπος σπουδαίος, στην selfish και αυτοαναφορική σοσιαλμιντιακή εποχή που ζούμε, πολύς κόσμος, ηθελημένα ή άθελα, υφαρπάζει ένα κομματάκι από τη δημοσιότητα του χαμού του εκλιπόντα, αναρτώντας φωτογραφίες μαζί του ή γράφοντας ιστορίες που έζησαν μαζί, στρέφοντας τελικά την προσοχή στον εαυτό παρά στον εκλιπόντα. Το έκανα κι εγώ για πρώτη φορά, διστακτικά, 4 ημέρες μετά το θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη, με μια μικρή ανάρτηση στο Facebook. Έγραψα τρεις αράδες που αφορούσαν όχι τόσο τον ίδιο τον Γιάννη, όσο την καταλυτικής σημασίας επίδραση στη ματιά και στην αυτοπεποίθησή μου, από τη στιγμή της συνάντησή μας στο πλαίσιο ενός φωτογραφικού σεμιναρίου τον Νοέμβρη του 2012.
Δεν θα μπορούσα να γράψω πολλά για τον ίδιο, διότι η γνωριμία μας περιορίστηκε ουσιαστικά ανάμεσα σε δυο ρόλους: αυτούς του "δάσκαλου" και του "μαθητή". Όμως αυτό που κατέστησε την εμπειρία τόσο καθοριστική και δυνατή ήταν η προσωπικότητα του Γιάννη, σε ένα σεμινάριο, στο οποίο για πρώτη φορά ο δάσκαλος με αποκάλεσε "συνάδελφο", "φωτογράφο", μου δάνεισε τους φακούς του, μου φόρεσε το γιλέκο του, με πούσαρε ακομπλεξάριστα και γενναιόδωρα, σχεδόν αδερφικά. Σπάνια πράγματα, τα οποία επιβεβαιώνουν τα δεκάδες αφιερώματα που κατακλύζουν ακόμα και σήμερα το διαδίκτυο και για τα οποία νοιώθω απεριόριστη ευγνωμοσύνη.
7 χρόνια μετά την πρώτη μας συνάντηση, επιθυμώ διακαώς να τιμήσω τη μνήμη του τεράστιου αυτού ανθρώπου, με το να μοιραστώ ένα μικρό μέρος τις φωτογραφικής σειράς που γεννήθηκε υπό την καθοδήγηση του - και που μέχρι τώρα βρισκόταν στο "συρτάρι". Διότι, πέρα από μια εσωτερική διαδικασία, ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι τη φωτογραφία ως ένα μέσο εξωτερίκευσης, επικοινωνίας, επαφής. Κάτι που και ο ίδιος ο Γιάννης φρόντιζε να επισημαίνει. Αντίο Δάσκαλε!
Ευχαριστώ από καρδιάς τον Σπύρο για τη φιλοξενία.
Ζει στο δρόμο χρόνια. "Δεν έχει σημασία πόσα. Σημασία έχει ότι έχω συνηθίσει να ζω αόρατος και ανεπιθύμητος." Είναι τοξικομανής και ζει γύρω από την Κλαυθμώνος. "Η πλατεία είναι το σπίτι μου αλλά δεν νιώθω ασφαλής." Δεν θέλει να τον φωτογραφίσω. "Τι να με κάνεις εμένα;" Καθώς κάνω να φύγω μου λέει "εάν μου δώσεις λίγα χρήματα να φάω, κρύψεις το πρόσωπό μου και το όνομά μου, μπορείς να μου κάνεις το πορτραίτο."
Άστεγος. Είναι άρρωστος, κρατιέται όρθιος χάρη στα συσσίτια. Έχει οικογένεια στην Καλαμάτα. Δούλευε χρόνια ένα περίπτερο στα Πατήσια. Για ένα διάστημα, ενώ ήταν ήδη στο δρόμο, άνοιγε το περίπτερο, απλά και μόνο για να κρατά επικοινωνία με το σπίτι και να διαβεβαιώνει τους δικούς του ότι είναι καλά. Αργότερα, οι συνθήκες διέκοψαν οριστικά κάθε επαφή.
Δεν μου μιλάει. Μονάχα σκίζει μανιωδώς ό,τι αφίσα συναντά στις παρόδιες στοές του Ψυρρή, μονολογεί, βρίζει και ρίχνει άγριες ματιές στους περαστικούς.
Περιφέρεται στου Ψυρρή. Ξεχορταριάζει ό,τι δέντρο συναντά στο δρόμο. Μιλάει ασταμάτητα. Την ακολουθώ παρέα με έναν αδέσποτο σκύλο. Έχει σόι, πολλά αδέρφια και μεγάλη περιουσία. "Ήμουν τραγουδίστρια και δασκάλα φωνητικής." Αρχίζει να μου τραγουδάει χαμογελαστά. "'Εχω 5-6 ακίνητα στο κέντρο, αλλά εδώ και χρόνια έχω αποφασίσει ότι ανήκω στο δρόμο. Η κανονική ζωή δεν μου ταιριάζει." Την πετυχαίνω ξανά, αρκετές ώρες μετά, στο "σπίτι" της.
Μπαγκλαντεσιανός, ιδιοκτήτης παντοπωλείου. Το άνοιξε με δυσκολία αλλά τώρα πια του εξασφαλίζει τα απαραίτητα έσοδα για να ζει αξιοπρεπώς. "Στο μαγαζί δεν είμαι ποτέ μόνος. Έχω πάντα παρέα φίλους από τη χώρα μου. Είναι η οικογένειά μου. Οι Μπαγκλαντεσιανοί είμαστε καλοί άνθρωποι. Οι Αφγανοί δημιουργούν συνέχεια προβλήματα. Ευτυχώς η αστυνομία κάθε λίγο "καθαρίζει τη γειτονιά" από τους Αφγανούς και τους Σομαλούς, που κυκλοφορούν με όπλα. Είναι μέρες που φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας".
Είναι από το Μπαγκλαντές. Έχει ανοίξει το κουρείο τα τελευταία 3 χρόνια. Η οικογένεια έχει μείνει πίσω αλλά δουλεύει πολύ για να μαζέψει αρκετά χρήματα και να την φέρει στην Αθήνα. "Έχουμε καταφέρει να στήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Η αστυνομία μόνο διαταράσσει την ησυχία. Περνούν οι περιπολίες και τα κάνουν όλα λίμπα χωρίς λόγο. Κλωτσούν τα καφάσια με τα λαχανικά των μικροεπιχειρήσεων που έχουμε στήσει στη γειτονιά. Δεν μας θέλουν."
Αφγανός. Είναι εγκλωβισμένος στην Ελλάδα. Θέλει να πάει στη Γερμανία. Ζει πουλώντας κλεμμένα κινητά. "Σε αυτό το κτίριο οι περισσότεροι βγάζουμε ψωμί από κλεμμένα. Τα τηλέφωνα μάς τα φέρνουν μετανάστες. Τα ποδήλατα τοξικομανείς, για τη δόση τους."