Οι φωτογραφίες με τα "άρρωστα" ανθρώπινα όργανα στα πακέτα των τσιγάρων δεν έχουν αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές

Οι φωτογραφίες με τα "άρρωστα" ανθρώπινα όργανα στα πακέτα των τσιγάρων δεν έχουν αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές Facebook Twitter
10

Οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα τις οποίες συνοδεύουν φωτογραφίες από όργανα που "νοσούν" έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στους έφηβους καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η Βρετανία υιοθέτησε την εμφάνιση αυτών των φωτογραφιών στα πακέτα των τσιγάρων το 2008.


Ωστόσο, μελέτη του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, στην οποία συμμετείχαν 2.800 παιδιά, διαπίστωσε ότι οι φωτογραφίες δεν επηρέασαν σχεδόν καθόλου τους καπνιστές ηλικίας 11 με 16 ετών.

Είχαν, παρ' όλα αυτά αντίκτυπο στους μη καπνιστές και σε εκείνους που πειραματίζονταν.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Tobacco Control, εξέτασε τα δεδομένα της ένωσης Youth Tobacco Policy Survey πριν και μετά την εμφάνιση των εικόνων. Πριν από την προβολή των εικόνων στα πακέτα τσιγάρων υπήρχαν μόνο προειδοποιήσεις για την υγεία.

Από τα 2.800 παιδιά που ρωτήθηκαν, ένα στα 10 ήταν καπνιστής, ενώ τα υπόλοιπα ήταν είτε μη καπνιστές, είτε μόλις είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με το κάπνισμα.

Ενώ το ποσοστό των νεαρών που έκριναν ότι οι προειδοποιήσεις αρκούσαν για να τους αποτρέψουν από το κάπνισμα αυξήθηκε ύστερα από την παρουσίαση των σοκαριστικών φωτογραφιών, τόσο μεταξύ των μη καπνιστών όσο και μεταξύ εκείνων που δοκίμαζαν να καπνίσουν, ο αριθμός των καπνιστών που αποθαρρύνθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος--από το 13% ανήλθε σε μόλις 14%.

Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Κρόφορντ Μούντι δήλωσε ότι ενώ είναι απογοητευτικό ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν αντίκτυπο στους καπνιστές, η αύξηση του αριθμού των μη καπνιστών κι εκείνων που δοκιμάζουν το κάπνισμα οι οποίοι επηρεάστηκαν είναι ένα "πολύ θετικό" στοιχείο. Πάντως, όπως επισημαίνει, υπάρχει κίνδυνος οι καταναλωτές να "αποκτήσουν ανοσία" καθώς οι εικόνες και οι γραπτές προειδοποιήσεις δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν, το 2003 και το 2008 αντίστοιχα.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Ναι, βέβαια· τώρα που την οικονομία δεν την κινούν οι καπνοβιομηχανίες, τους πήρε ο πόνος· τόσες δεκαετίες όμως... γαργάρα!Επίσης, γιατί δε βάζουν καμία ανάλογη φωτο στα ράφια των σουπερμάρκετ στα μεταλλαγμένα και γενετικά τροποποιημένα;
Γιατί -γενετικά τροποποιημένα δεν υπάρχουν στην Ευρώπη-δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη (τουλάχιστον όχι μέχρι την στιγμή που μιλάμε) πως τα γενετικά τροποποιημένα προκαλούν ζημιές στην υγεία.
Μια μεγάλη διαφορά: δεν σαπίζουν τα συκώτια όλων όσων πίνουν αλκοόλΓια την ακρίβεια ένα διό ποτηράκια όχι μόνο δεν προκαλούν εθισμό άλλα έχουν και ευεργετική συμβολή στην υγεία του πότη. Βέβαια οι υπερβολές στα πακέτα των τσιγάρων δεν προσφέρουν κάτι. Το αντίθετο μάλιστα. Τα πνευμόνια του μέσου καπνιστή θα μαυρίσουν και είναι σίγουρο πως θα προκύψουν προβλήματα εξαιτίας της συνήθειας του ωστόσο ούτε τα πόδια του θα σαπίσουν αλλά ούτε και θα τυφλωθεί.