ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Moνόλογος μιας γυναίκας που πάσχει από κρίσεις πανικού

Moνόλογος μιας γυναίκας που πάσχει από κρίσεις πανικού Facebook Twitter
95

Από την Αριάν Λαζαρίδη

 

Moνόλογος μιας γυναίκας που πάσχει από κρίσεις πανικού Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO

Ιόλη με λένε. Όποτε θυμάμαι πως με λένε δηλαδή, γιατί συνήθως το κεφάλι μου είναι σαλάτα. Να, σου μιλάω και η καρδιά μου πάει να σπάσει, οι ρυθμοί της εμποδίζουν το μυαλό να σκεφτεί. Έτσι ζω χρόνια τώρα.

Ξεκίνησε ύπουλα με μια ταχυκαρδία που δεν έδωσα σημασία κι έχει γίνει βόας γύρω από τον λαιμό μου. Φοβάμαι τα πάντα, οτιδήποτε μπορεί να μου προκαλέσει πανικό. Απ’ τον πολύ στον λίγο κόσμο. Απ το ασανσέρ και το αεροπλάνο, ως τις μεγάλες πλατείες. Κυκλοφορώ με χάπι στην τσέπη, αν και θέλει αρκετή ώρα να πιάσει, αφού έχω γίνει ρεζίλι να κάθομαι κάτω και να παίρνω αναπνοές. Παντού πήγα, σ’ όλους τους γιατρούς, τίποτα. Εάν δεν ηρεμήσουν τα νεύρα μου, οι κρίσεις πανικού δεν θα περάσουν. Πώς να ηρεμήσουν, άμα είμαι συνέχεια με ταχυπαλμίες και τρόμο, κανείς δεν μου είπε, πουθενά, απλώς γιατί δεν ξέρουν.

Δικό μου θέμα είναι που έκανα τα νεύρα μου κουρέλια, δικό μου και να λυτρωθώ. Να πάω, λένε, να κάνω ψυχοθεραπεία, να βρω τη ρίζα του κακού, σε τι κλοτσάει το σύστημα. Δεν μπορώ, δεν θα καταλάβει ο άντρας μου, δεν θέλει ν ακούει γι’ αυτά, ούτε οι γονείς μου, είναι επαρχιώτες και δεν καταλαβαίνουν απ’ αυτά, θα νομίζουν ότι τρελάθηκα. Να έχω άντρα και παιδί σε αυτούς αρκεί. Τα ψυχολογικά μου είναι δική μου υπόθεση. Ευτυχώς, έχω ένα μισό νοίκι. Ίσα-ίσα μου φτάνουν να πληρώνω για συνταγές με κόκκινη γραμμή στον φαρμακοποιό για τα ηρεμιστικά μου.

Είμαι μόνη μου σ’ αυτό. Κουράζω τους γύρω μου με τις φοβίες μου, μην πάμε εδώ, μην πάμε εκεί, γίνομαι βάρος κι αυτό με κάνει ακόμα χειρότερα. Οι φίλοι σιγά-σιγά με κάνουν πέρα, δεν με υπολογίζουν στις εξόδους, μια και παίζει να το ακυρώσω. Βλέπω τους ανθρώπους στον δρόμο και τους ζηλεύω. Όμορφους, άσχημους, όσοι αναπνέουν καθαρά κι όχι με πιεσμένο στήθος μού προκαλούν θαυμασμό. Αυτούς με το γερό νευρικό σύστημα ή τους αταλαιπώρητους από τη ζωή, τους τυχεράκηδες, πόσο τους ζηλεύω αυτούς. Θέλω να ζήσω και δεν μπορώ. Εμποδίζω εγώ η ίδια εμένα να ζήσω. Να τρελαίνεσαι. Να τρέχεις στο νοσοκομείο βράδυ σίγουρη ότι θα πεθάνεις και να σου λένε ότι είσαι μια χαρά και να μην αγχώνεσαι. Και μην ανησυχείτε, έρχεται πάρα πολύς κόσμος τελευταία με τα ίδια συμπτώματα, είναι από την πίεση της ζωής, την καθημερινότητα, μη δίνετε σημασία και θα περάσει κι έξω απ την πόρτα.

Α, ναι, Και μην μπείτε στη διαδικασία των ηρεμιστικών απλώς θα εξαρτηθείτε δεν θα λύσετε το πρόβλημα. Κι εμένα τα νεύρα μου κρόσσια. Και να νιώθω όλο και πιο μόνη μέσα σ’ αυτό, κανείς να μην μπορεί να με βοηθήσει. Πείτε μου τι να κάνω. Το ότι παίρνω ηρεμιστικά ισοδυναμεί με κοινωνική αυτοκτονία. Και να ’μαι εδώ να κρύβω τον φόβο, τη μόνιμη απειλή που νιώθω ότι κάτι κακό θα γίνει ή ότι πεθαίνω. Ο άντρας μου λέει και το άλλο απίθανο, ότι το κάνω επίτηδες για να τραβήξω την προσοχή πάνω μου, ότι τον κούρασα και να συνέλθω.

 

Με αντιμετωπίζουν όλοι σαν μια υστερική, μια κακομαθημένη, μία από τις γυναίκες που μισώ. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι ο χρόνος περνά και η ζωή κυλά εν αγνοία μου, κλεισμένη μέσα στο τετράγωνο χωρίς να μπορώ να κουνήσω. Κι έχω γίνει ό,τι σιχαινόμουνα. Άνθρωπος που φοβάται να ζήσει. Και με πιάνει τρέλα και θέλω να ουρλιάξω «δεν είμαι εγώ αυτή, δεν φταίω. Δεν ξέρω γιατί αυτοτιμωρούμαι, λυπηθείτε με. Δεν είμαι ούτε κακομαθημένη, ούτε υστερική».

 

Πώς γίνεται να ’σαι έξυπνος, αλλά τόσο εγκλωβισμένος, δεν το καταλαβαίνω, δεν το χωρά το μυαλό μου. Και ο φόβος μ’ έχει κάνει να μοιάζω σ’ αυτό που μισώ, μια ανήμπορη άνευ λόγου γυναίκα.. Δεν τα βγάζω πέρα. Δεν ξέρω ούτε γιατί ούτε πώς. Ξέρω ότι δεν τα βγάζω. Σας παρακαλώ, μη με κρίνετε, αν χρειάζεται να κάνετε κάτι, απλώς δώστε μου λίγο χρόνο. Αλλά, σας παρακαλώ, μη με λυπάστε, εντάξει;

95

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

20 σχόλια
Δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλά μια φίλη μου που έπασχε από κρίσεις πανικού έκανε ψυχοθεραπεία, στην αρχή ατομική και έπειτα ομαδική (η ψυχοθεραπεύτρια της είπε ότι η ομαδική έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα), και έπαιρνε παράλληλα και αντικαταθλιπτικά (την παρακολουθούσε και ψυχίατρος). Δε θυμάμαι ακριβώς πόσο κράτησε η όλη θεραπεία, γύρω στα 2 χρόνια ίσως, αλλά εδώ και 10 και πλέον χρόνια δεν έχει ξαναπάθει κρίση. Δε χρειάζεται να υποφέρετε όσοι υποφέρετε γιατί ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.Και κακώς οι γιατροί στα επείγοντα δεν ενημερώνουν τον κόσμο για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει αλλά ξεμπερδεύουν λέγοντας ότι δεν έχεις τίποτα - σαφώς και κάτι έχεις.
το πρωτο βημα για τη θεραπεια σου το εχεις κανει ηδη με το να δμοσιοποιησεις το προβλημα σου.Υπαρχει πολυ καλη γιατρος στο νοσοκομειο ελπις που κανει ομοιπαθητικη δωρεαν μεσα στο νοσοκομειο.Νομιζω οτι πρεπει να το δοκιμασεις
Ιόλη μου έχω βιώσει στο έπακρο όλα όσα περιγράφεις..ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ. Υπέφερα επί 1,5 χρόνο. ΔΕν κοιμόμουν για 72 συνεχόμενες ωρες γιατι φοβομουν μην πεθανω στον υπνο μου. δεν ετρωγα γιατι φοβομουν μην πονεσει το στομάχι μου,δεν εβγαινα εξω γιατι φοβόμουν μην μου κοπει η αναπνοη και μεινω αβοηθητη. ΔΕΝ ΖΟΥΣΑ, ΠΑΛΕΥΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΩ. Στην αρχή δεν ήθελα να πάρω με τίποτα ψυχολογική βοήθεια. ημουν απολύτως αρνητική. ευτυχως ομως μια φιλη καταφερε να με πεισει κι ετσι ξεκίνησα ψυχοθεραπεία. Πήγαινα κρυφα απ την οικογενεια μου γιατι οπως λες κι εσυ, δεν θα καταλαβαιναν. Εκει επιτελους αρχισε να καθαριζει το μυαλο μου και μετα απο λιγους μήνες ηρθε η μερα που ειπα αι στο διαλο, θελω να ζησω. ΚΑΙ ΖΩ. Οπως σου εγραψαν κι αλλοι, μην σκεφτείς τα λεφτά. Είναι η ζωη σου. Ειναι τα καλυτερα σου χρονια. Μην τα αφηνεις να περνανε έτσι. θα τα καταφερεις οπως τα καταφεραμε κι ολοι εμεις που σου γραψαμε σχολιο.(Επίσης, με βοήθησαν πολυ διάφορες δραστηριοτητες που ξεκίνησα εκείνο το διαστημα για να μην σκεφτομαι και φυσικα τις συνεχιζω ακομα και τωρα γιατι τις αγαπησα! Γυμναστική,ζαχαροπλαστική,διαβασμα!)
Ιόλη μου είμαι κι εγώ παθούσα των κρίσεων και μάλιστα για πολλά χρόνια...Από τις πρώτες κρίσεις επισκέφθηκα ειδικό ψυχολόγο με δική μου πρωτοβουλία, καθώς όλοι οι γιατροί και τα νοσοκομεία που είχα απευθυνθεί πριν, μου έλεγαν ότι το μόνο που έχω είναι πολύ άγχος....Από κει και πέρα πήραν όλα τον δρόμο τους. Σαφώς κι έκανα θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά, γιατί είχα καταντήσει να φοβάμαι τον ίσκιο μου και να μην πηγαίνω πουθενά, αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησα συνεδρίες με τον άντρα μου σε συμβούλους γάμου, γιατί δεν καταλάβαινε τι είχα και γιατί το είχα....Μετά από περίπου μια πενταετία χρήσης φαρμάκων και ταυτόχρονης ψυχοθεραπείας, ένιωσα ότι ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσω αυτό το άγχος κι έτσι σταμάτησα τα χάπια, αλλά οπωσδήποτε επισκέφτομαι ακόμα τον ψυχολόγο μου. Έχω τη στήριξη του άντρα και των παιδιών μου, γιατί μπήκαμε οικογενειακώς σε αυτήν την διαδικασία, και μπορώ πια να σου πω ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο, αρκεί να αποφασίσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Είμαι υπέρ του να επισκεφθείς ψυχολόγο, σίγουρα θα σου δώσει την ευκαιρία να δεις τα προβλήματά σου με άλλη οπτική και να σου δώσει τη δυναμική να τα αντιμετωπίσεις.
Είχα κρίσεις πανικού για ενάμιση χρόνο. Αφορμή οι πανελλήνιες, κύρια αιτία η τελειομανία μου και η τάση μου να μην ζητάω βοήθεια από άλλους. Έβγαινα μόνο όταν ήμουν υποχρεωμένη και ακόμα και στο σπίτι υπέφερα. Κάθε βήμα μου βαρύ. Δεν έπινα ούτε καφέδες, δεν έβλεπα καν ταινίες που προκαλούσαν σασπένς. Πράγματα απλά και καθημερινά.Εδώ και δύο χρόνια το έχω ξεπεράσει τελείως, σε σημείο που να μένω μόνη μου στο εξωτερικό, να κάνω ένα σορό ασχολίες να βγαίνω, να γλεντάω και να μην με νοιάζει τίποτα.Είχα την σοφία να μην πάρω ηρεμιστικά. Ήξερα πως απλά θα φοβόμουν να βγω από το σπίτι χωρίς αυτά και έτσι δεν θα λυνόταν το πρόβλημα.Σε μένα η λύση ήρθε σταδιακά. Αρχικά κατάλαβα ότι όλο αυτό είναι στο μυαλό μου και είπα απλά να αλλάξω τρόπο σκέψης. Όλο αυτό πήρε 1,5 χρόνο. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να βρω την χαμένη μου αυτοπεποίθηση και κάθε μέρα ήταν ένα challenge για μένα. "Ναι θα μπω στο μετρό σήμερα. Είδες, δεν έπαθα τίποτα, άρα την επόμενη φορά γτ να φοβηθώ;". Κάνε κάθε μέρα από κάτι μικρό που φοβάσαι, θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. Εγώ ψυχοθεραπεία δεν έκανα, το πάλεψα μόνη άλλα ήξερα από την αρχή πως θα τα καταφέρω. Κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά και θα σου πρότεινα να επισκεφτείς κάποιον ψυχολόγο.
ψυχοθεραπεία είναι λύση και μην ακούς κανέναν...εγώ τη συνδύασα και με ομοιπαθητική .έμαθα και μαθαίνω ακόμα να τις μετριάζω και να ζω μ αυτές!!!μην αφήνεις τον καιρό να περνάει και οι κρίσεις πανικού να σε "τρώνε" σιγά σιγά μην περιμένεις από κανέναν να καταλάβει τη θέση σου εσύ πρέπει να κάνεις κάτι γ αυτό .σου εύχομαι καλή τύχη!!
Ιόλη,Προσπάθησε σύντομα να αναζητήσεις ψυχολογική θεραπεία κατά προτίμηση γνωσιακού-συμπεριφοριστικού τύπου, εκτός αν για εσένα κριθεί καταλληλότερη κάποια διαφορετική (ψυχολογική θεραπεία). Ψυχολογική θεραπεία προσφέρουν οι εκπαιδευμένοι Ψυχολόγοι και Ψυχίατροι και το συγκεκριμένο είδος θεραπείας είναι βραχύχρονο, αποτελεσματικό και προσανατολισμένο στο ''εδώ και τώρα'' (δε θα κάνεις αναδρομές στα παιδικά σου χρόνια, ούτε θα κρατήσει κατά πάσα πιθανότητα πάνω κάποιους μήνες). Ως προς την καταλληλότητα ειδικού, και οι δύο είναι κατάλληλοι για τη διαχείρηση τέτοιων καταστάσεων και παραπέμπουν ο ένας στον άλλον όταν κριθεί απαραίτητο (Ο Ψυχίατρος στον Ψυχολόγο και το αντίστροφο). Η κατάσταση που βιώνεις αποτελεί μία αντίστοιχη ''γρίπη'', με πολύ καλή πρόγνωση αποθεραπείας και θα σου έλεγα να αισθάνεσαι αισιόδοξη για την πιθανότητα απαλλαγής σου από τις κρίσεις πανικού. Μία πρώτη συνάντηση με Ψυχολόγο, θα εξατομικεύσει την περίπτωσή σου (δεν εκδηλώνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο κρίσεις πανικού) μέσω λήψης ιστορικού και καταγραφής των σκέψεων και των συμπεριφορών που οδηγούν σε μία προσβολή πανικού. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε θεραπεία, μία διαδικασία όχι παθητική και στην οποία θα πρέπει να συμμετέχεις ενεργά έτσι ώστε να διαμορφώσετε νέα μοντέλα αντίληψης και συμπεριφοράς και να αντικαταστήσεις τα αντίστοιχα ''δυσλειτουργικά''. Το γεγονός ότι αυτό που βιώνεις έχει αντίκτυπο στην προσωπική,κοινωνική και επαγγελματική ζωή δείχνει ότι είναι η ώρα να σηκώσεις το βάρος της ευθύνης προς τον εαυτό σου και να ζητήσεις βοήθεια. Είναι πράξη γενναιότητας και εντιμότητας προς τον εαυτό μας κάτι τέτοιο. Ήδη έκανες το πρώτο βήμα με το να μιλήσεις ανοιχτά εδώ και ήδη θα νιώθεις ότι απλώς και μόνο να μιλάμε είναι πολύ μα πολύ ανακουφιστικό. Αλλά και τι ανακούφιση να βλέπεις πόσοι άνθρωποι ήταν και είναι στη δική σου φάση ζωής! Ίσως να πήρες και το πρώτο βάπτισμα! Σου εύχομαι να επιστρέψεις στην καθημερινή απόλαυση της ζωής, να αναπνέεις χωρίς να το καταλαβαίνεις όπως θα έπρεπε και κάποια στιγμή να τα θυμάσαι και να γελάς..Αλλά και να πεις ένα μεγάλο όχι σε ό,τι μας οδηγεί στον απόλυτο φόβο που ξεσπάει ξαφνικά.Καλό ψυχοθεραπευτικό ταξίδι :)
καλησπερα! δεν χρειαζεται βρε παιδια να τυρρανιομαστε αδικα! υπαρχουν πολυ χειροτερα πραγματα κ αρρωστιες τελικα στη ζωη οπως διαπιστωσα!χαχα κ το λεω αυτο γιατι κ εγω σαν κοπελα στα 23 μου τα ιδια ελεγα κ τα ιδια ενιωθα λες κ ηρθε το τελος του κοσμου! σκεφτητε σασ παρακαλω πολυ καρκινους κλπ κλπ μακρυα απο μας! οι ψυχοθεραπειες ξερω πως κοστιζουν ουτε εγω το διαλεξα κ οσο το αφηνα γινοταν χειροτερες οι κρισεις κ με οδηγουσαν σε χειροτερα μονοπατια! εγω διαλεξα θεραπεια με χαπια αντικαταθληπτικα κ ΟΧΙ αγχολυτικα που γραφει πανω η κοπελα γιατι δουλεια δεν κανουν παρα μονον εκεινη την ωρα....αλλα κ πρεζακι με xanax κ lexotanil καταληγεις!τα αντικαθλυπτικα με βοηθησαν σε 17 μερες να ηρεμησω κ σχεδον πανω στο μηνα αρχισα ξανα να ζω! για μενα ηταν η λυση ...σιγουρα καποιοι εδω τωρα θα με κρινουν αλλα εγω ζω ξανα τελειωσα τη θεραπεια μου κ ειμαι καλα! καποιοι ανθρωποι τα καταφερνουν χωρις αυτα! μπραβο τουσ γουστο τους κ καπελο τους! εγω μαλλον ειμαι απο τους αλλους τους αδυναμους..με βοηθησαν ομως! νομιζω αδικα τυρανιουντε οσοι αρνουντε να ακολουθησουν θεραπεια!
αγαπητή Ιόλη το πέρασα αυτό γύρω στα 42 μου χρόνια και υπέφερα πολύ δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω πήγα σ ένα γιατρό που με βοήθησε πολύ μαζί με φαρμακευτική αγωγή που την έπαιρνα 10 χρόνια και τώρα εδώ και 4 χρόνια την έχω σταματήσει τελείως ξεκινώντας την μείωση σταδιακά για να μήν υποτροπιάσω και είμαι μιά χαρα. Ούτε εξαρτήσεις ούτε τίποτα . Μην φοβάσαι θα σου πώ κάτι που το εφάρμοσα και με βοήθησε πολύ. Βάλε τα όριά σου σε όλους ακόμη και στον εαυτό σου , μου είπε ο γιατρός , κι είχε απόλυτο δίκηο.Πρώτα εσύ και μετά όλοι οι άλλοι.Κάνε αυτό που σε ευχαριστεί για όποιους σ ευχαριστεί¨Οσον αφορά τα φάρμακα δεν κάνουν τίποτα άλλο απ το να εκπαιδεύσουν το σύστημά μας να ισορροπεί την λογική με το συναισθημα. Μετά την θεραπεία πέρασα αρκετά δύσκολες καταστάσεις ψυχοφθόρες και τα έβγαλα πέρα. Ας είναι καλά αυτός ο άνθρωπος με βοήθησε αρκετά. Μην το βάζεις κάτω είναι δύσκολο το ξέρω αλλά ξέρω ότι όλοι που το έχουμε περάσει ή το περνάμε μπορούμε να τα καταφέρουμε .
Δύο "απλά" πράγματα να θυμάσε:1) Αυτό που είπαν όλοι όσοι το έχουνε περάσει ΑΝΑΠΝΟΕΣ2) αυτό που συμβαίνει είναι false alarm του οργανισμού, άρα να θυμάσε οτι δεν συμβαίνει. Κάποιος είπε ότι το διακωμωδεί, εγώ συνέχιζα να λέω στον εαυτό μου οτι απλά δεν συμβαίνει.Τέλος να θυμάσε οτι ο οργανισμός μας δεν είναι δυνατόν να μας προειδοποιεί επί χρόνια οτι θα πεθάνουμε, σκέψου το!
"Να πάω, λένε, να κάνω ψυχοθεραπεία, να βρω τη ρίζα του κακού, σε τι κλοτσάει το σύστημα. Δεν μπορώ, δεν θα καταλάβει ο άντρας μου, δεν θέλει ν ακούει γι’ αυτά, ούτε οι γονείς μου, είναι επαρχιώτες και δεν καταλαβαίνουν απ’ αυτά, θα νομίζουν ότι τρελάθηκα".Έλεος!!! Ανήλικη είσαι? Τη μαμά και τον μπαμπά θα ρωτήσεις... για να μην σχολιάσω για τον άντρα.... Αν δεν είχες τα χρήματα θα το καταλάβαινα! Και τι είναι αυτό με τους "επαρχιώτες"? Απάρεδεκτη έκφραση και απράδεκτη και η σύνδεσή της με το θέμα...
Αγαπητή Ιόλη,Δεν είσαι ΑΡΡΩΣΤΗ , ούτε ΥΣΤΕΡΙΚΗ, ούτε ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΗ.Δυστυχώς όμως εκτός από την κατάσταση που βιώνεις πρέπει να αντιμετωπίσεις και τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς.Οπως βλέπεις δεν είσαι μόνη σου είναι πολλοί που βιώνουμε αυτή την κατάσταση αλλά και πάρα πολύ που κρύβονται και ντρέπονται γι'αυτή.Οταν ξεκίνησα πριν 10 χρόνια να αντιμετωπίσω τη συγκεκριμένη κατάσταση ξέρεις τι μου λέγανε , καλά εσύ τι πρόβλημα έχεις, τα έχεις όλα.Ναι αλλά αυτά τα όλα τα απέκτησα μόνη μου χωρίς τη βοήθεια κανενός και τωρά ξαφνικά βρίσκονται κριτές μιας κατάστασης.Την λύση δεν την έχω βρει ακόμα για να στη δώσω γιατί όλα αυτά τα χρόνια , το μόνο που ανακάλυψα μέσα από πολλές διαδικασίες (αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά & ψυχαναλύσεις) είναι ότι μόλις είμαι τελείως χαλαρή και νιώθω ήρεμη έρχεται μία κρισάρα που τα μηδενίζει όλα.Σα να σου λέει που πας ρεεεεεεε καλά δεν πέρναγες τόσο καιρό μαζί με τις κρίσεις σου , την κατάθλιψη, να μην θες να βγεις από το καβούκι σου.Είμαι σε περίοδο που έχω κόψει, για άλλη μια φορά, τα χαπιά και την περιμένω στην γωνία να μου κάνει την έκπληξη, για άλλη μία φορά, αλλά επειδή την περιμένω ετούτη τη φορά θέλω πολύ να δω ποιά από τις δύο μας θα τα καταφέρει .ΕΓΩ ή αυτή?
"Άγχος και πανικός" βιβλίο του Θωμά Καλπακογλου. Θα σου εξηγήσει ακριβως τι σου συμβαίνει και θα σου βάλει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Με λίγα λόγια θα μπεις σε αυτο που λενε οι ειδικοί "διαδικασία ψυχοεκπαιδευσης" . Και παραλληλα ψυχοθεραπεία. Μπορει να εχει καποιο κόστος αλλα εδω μιλαμε για τη ζωη σου. Πίστεψε με αξίζει!
Είναι απίστευτο! Και το κείμενο και οι περισσότερες απαντήσεις! (δεν τις διάβασα όλες ομολογώ!) Κρίσεις πανικού! Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα καταλαβαίνουν μόνο όσοι τα έχουν ζήσει. Και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, είχα τα ίδια συμπτώματα, λίγο πάνω λίγο κάτω. Ο πατέρας μου δεν ήθελε να δεχτεί με τίποτα ότι ο γιος του έχει κάτι...απροσδιόριστο! Δεν τον κατηγορώ όμως... και η αλήθεια είναι ότι μετά μου στάθηκε όσο κανένας!Πήγα σε ψυχίατρο κ μου έδωσε φάρμακα. Είπα από το να εθιστώ σε φάρμακα καλύτερα να πεθάνω!Πήγα σε ψυχολόγο. Το προτείνω ΑΝΕΠΙΦΎΛΑΚΤΑ! Ήμουν από τους πρώτους που δεν πίστευα σε ψυχολόγους και ψυχαναλύσεις και τώρα το προτείνω όπου βλέπω ότι υπάρχει θέμα τέτοιου τύπου. Θέλει μόνο λίγο θάρρος και να αφήσεις τον εαυτό σου...
Πέραν του ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή/ψυχιάτρου και οποιουδήποτε άλλου επισκεφτείς, από προσωπική εμπειρία θα ήθελα να σου προτείνω να ψάξεις λίγο το έργο του Peter Levine (Το Ξύπνημα της Τίγρης), που εφαρμόζει χρόνια σωματοθεραπεία και να βοηθήσεις από εκεί και πέρα μόνη σου τον εαυτό σου. Ο μόνος τρόπους να θεραπευθεί ο πανικός και το χρόνιο στρες είναι με το να μάθουμε να το εκτονώνουμε από το σώμα μας. Δεν είναι μια νοητική κατάσταση αλλά μια σωματική, που συνδέεται με τα πιο πρωτόγονα κέντρα του εγκεφάλου. Τα ψυχοφάρμακα το μόνο που κάνουν είναι να καταστέλλουν το νευρικό σύστημα, δεν προσφέρουν θεραπεία παρά μόνο ανακούφιση, χώρια που έχουν ένα σωρό παρενέργειες. Σου εύχομαι καλό κουράγιο...Να ξέρεις ότι οι άνθρωποί σου δεν είναι ότι δεν σε αγαπούν. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να δείξουν ενσυναίσθηση όταν έρχονται αντιμέτωποι με συναισθήματα που οι ίδιοι δεν ξέρουν να διαχειρίζονται. Με λίγα λόγια, φοβούνται τον πανικό και το φόβο σου επειδή δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν. Εγώ δεν δέχομαι τον όρο «αρρώστια». Κάθε ψυχολογικό πρόβλημα είναι ένα σημάδι ότι κάτι πρέπει να αλλάξουμε στη ζωή μας ή ότι κάτι μας έχει τραυματίσει, το οποίο δεν έχει εκτονωθεί από το νευρικό μας σύστημα. Διαταραχή ναι, απορρύθμιση ναι, αρρώστια όχι γιατί και μόνο που το λες είναι σαν να καταδικάζεις τον εαυτό σου. Αν θέλεις, ψάξε λίγο και για τα Εξαιρετικά Ευαίσθητα Άτομα ή Empaths που λένε οι Αγγλοσάξονες, ίσως αναγνωρίσεις τον εαυτό σου σε πολλά από τα χαρακτηριστικά τους.
Ξεκινώντας να πω ότι είμαι παθούσα. Και ναι,η αγχώδης διαταραχή,η αγχώδης κατάθλιψη κτλ φυσικά και είναι ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Όχι μόνο δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε,είναι το πρώτο βήμα για την αναζήτηση θεραπείας. Όσο για αυτό,όλοι θα πούμε τη γνώμη μας για το τι πρέπει να κάνεις. Στον έναν βοηθάει η γυμναστική (εμένα ας πούμε απλώς θα με σκότωνε) στον άλλον η φαρμακευτική αγωγή και σε άλλον η γιόγκα και ο διαλογισμός. Η συνισταμένη όλων αυτών είναι μία: ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ. Αυτή που σου ταιριάζει.Και τώρα στο ζουμί. Γιατί φοβόμαστε να το πούμε στους γονείς μας,ενώ δε φοβόμαστε να το δημοσιοποιήσουμε σε μία εφημερίδα; Ο τρόμος είναι περίεργο θεριό και θρέφεται από τον ίδιο του τον εαυτό. Ούτε εγώ ήθελα να το πω. Το είπα όμως. Τους έδωσα την ευκαιρία να καταλάβουν. Δε ξέρω τελικά τι ακριβώς κατάλαβαν,πάντως το ραντεβού μου με το ψυχίατρο θεωρείται απαραβίαστο. Θέλεις να τον πούμε τρελογιατρό,να τον πούμε,κανένα πρόβλημα. Μακάρι να ήμασταν τρελοί...Ιόλη,αν είναι το πραγματικό σου όνομα αυτό,από την πλευρά μου σου εύχομαι να το παλέψεις και σου σιγοψυθιρίζω δύο μυστικά: Ενημερώσου για όλες τις θεραπείες. Σκάσε τα έξω,γιατί μετά σκάνε μέσα και...ΠΑΝΙΚΟΣ! Φιλιά.
Ιόλη, κατ' αρχάς οι κρίσεις πανικού και διάφορες άλλες ψυχιατρικές παθήσεις είναι πολύ πιο κοινές απ' ό,τι νομίζεις.Στον δικό σου μικρόκοσμο, όπως τα περιγράφεις, δεν βρίσκεις κατανόηση και αισθάνεσαι αρκετά μόνη. Αυτό σίγουρα δεν βοηθάει την κατάσταση και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι αυτό που έχεις είναι "κακό" και ταμπού.Οι κρίσεις πανικού, είναι ουσιαστικά η αντίδραση του σώματος σε μια ψυχολογική αιτία. Αφού δεν ξεσπάς εσύ, ξεσπά το σώμα και σου θυμίζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το wake up call στο δίνει το ίδιο σου το σώμα. Μπορούμε να μιλάμε για αλληλεπίδραση μεταξύ ορμονικών και χημικών διαταραχών του εγκεφάλου σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς και εσωτερικούς - ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά είναι παγίδα, καθώς θα ψάχνεις να βρεις αν το αυγό έκανε την κότα ή το αντίστροφο. Δεν είναι άμεσης προτεραιότητας αυτό.Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να παίρνεις φάρμακα για τις κρίσεις πανικού και ο περίγυρος σου να είναι εντάξει με αυτό, ενώ το θέμα του να επισκεφτείς ψυχοθεραπευτή είναι κόκκινη γραμμή για εσένα.Συνήθως, επί συμπτωμάτων κρίσεων πανικού, συνταγογραφούν αγχολυτικά τύπου Xanax, αλλά για την αντιμετώπιση της ίδιας της πάθησης, δίνουν αντικαταθλιπτικά, όπως κάποιο SSRI. Τα πρώτα, προκαλούν εύκολα εθισμό και απαιτείται αύξηση των δόσεων σχετικά γρήγορα. Τα δεύτερα, δεν προκαλούν εθισμό και είναι πιο κατάλληλα για μακροχρόνια χρήση. Κανένα από τα δύο δεν κόβεται μαχαίρι και δεν γίνεται χρήση κατά το δοκούν. ΠΑΝΤΑ υπό συχνή παρακολούθηση ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ.Στο θέμα της ψυχοθεραπείας, προτείνω να το ψάξεις καλά το θέμα και να πας σε κάποιον ψυχοθεραπευτή/τρια, κατά προτίμηση της γνωσιακής - συμπεριφοριστικής προσέγγισης, καθώς φέρει πολύ καλά αποτελέσματα σε τέτοια ζητήματα. Όσον αφορά τον περίγυρο, ήδη περιγράφεις μια κατάσταση όπου είσαι ουσιαστικά μόνη σου σε αυτό. Ούτε ο σύζυγος, ούτε οι φίλοι δείχνουν την δέουσα κατανόηση και υποστήριξη. Επομένως, μόνη σου πρέπει να πάρεις και κάποιες αποφάσεις για την ζωή σου. Κοίτα τι λες, ουσιαστικά: "Υποφέρω, είμαι κουρέλι, τραβάω τα πάνδεινα και τα περνάω μόνη μου, αλλά δεν θα ζητήσω βοήθεια, γιατί ο περίγυρός μου δεν θα καταλάβει." Γιατί, τώρα καταλαβαίνουν; Τι φοβάσαι ότι θα χάσεις αν πας σε ψυχοθεραπευτή; Την υποστήριξη των γύρω σου; ΔΕΝ την έχεις! Την κατανόηση; Ούτε καν! Θα έχεις παραπάνω προστριβές; Πιθανόν. Στην αρχή. Αν βάλεις τα όριά σου όμως, θέλουν δεν θέλουν, θα το πιάσουν το νόημα. Απλά δεν δίνεις πάτημα για αμφισβήτηση.Στο θέμα της αναζήτησης ψυχοθεραπευτή, μπες εδώ, στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων και ψάξε: http://www.seps.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=148Είναι ο επίσημος σύλλογος για την Ελλάδα. Έτσι, μειώνεις τις πιθανότητες να πέσεις κανέναν αγύρτη που το παίζει ψυχοθεραπευτής και αρχίζει να σου μιλάει για ενέργειες και πνεύματα. Τέλος, σε καμία περίπτωση μην σταματήσεις μόνη σου την όποια αγωγή παίρνεις, αλλά πάντα υπό την εποπτεία του ψυχιάτρου που σε παρακολουθεί. Δεν είναι αστεία πράγματα τα φάρμακα. Και για όνομα, μακριά από αγυρτείες τύπου ομοιοπαθητική. Καλό το Placebo, αλλά δεν πιάνει πάντα, και δεν σου λύνει το πρόβλημα.
Έπειδή υπέφερα χρόνια κ κανείς δε βρέθηκε να μου το πει,θα το γράψω εδώ κ οποιος τυχερος το δει κ πάει θα βρεί την υγειά του!Δεν πήρα ποτε φαρμακα γιατι τα φάρμακα σκεπάζουν το πρόβλημα και στο τελος σου γίνονται απαραίτητα!Βρήκα την άκρη ,τη ρίζα του κακού κ έμαθα να αντιμετωπίζω καταστάσεις με την κλινική ύπνωση,προσοχή στους κομπογιανήτες .εχει 2-3 στην Αθήνα ,1 στην Καλαμάτα κ 1 στη θεσσαλονίκη!
Μάλλον δεν το έγραψα σωστά, για κλινική ύπνωση , αναγνωρισμένοι, με πτυχίο κλπ κλπ υπάρχουν 2-3 στην Αθήνα, 1 στην Καλαμάτα και 1 στη Θεσσαλονίκη , στη Θεσσαλονίκη γνωρίζω για έναν πολύ καλό τον λένε Άνθιμο Αρουτζίδη (http://onlinepsyxologos.gr) , μπορεί να υπάρχουν κ άλλοι εξίσου καλοί, αλλα για αυτόν εχω ακούσει πολύ καλά λόγια!
Χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία.Αν ο άντρας σου δεν καταλαβαίνει,φύγε.Αν οι κρίσεις πανικού ξεκίνησαν από τον γάμο σου και μετά,έχεις έναν λόγο παραπάνω να φύγεις.Νιώθεις εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση που νομίζεις ότι δεν μπορεί να αλλάξει αλλά μπορεί.Στο λέω εγώ που το έχω ζήσει.Το είπες και μόνη σου:η ζωή κυλάει και είναι κρίμα. Είδες;Στο είπανε και οι γιατροί: Πολύς κόσμος το παθαίνει αλλά το παλεύει και προχωράει. Κι εσύ μπορείς!