Οι φίλοι έχουν μεταξύ τους περισσότερες γενετικές ομοιότητες και κοινά γονίδια απ’ ό,τι με κάποιον ξένο, όπως συμπέρανε αμερικανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον διακεκριμένο ελληνοαμερικανό καθηγητή κοινωνιολογίας και ιατρικής του Πανεπιστημίου Γιέηλ Νικόλα Χρηστάκη και του συνεργάτη του Τζέιμς Φάουλερ, καθηγητή ιατρικής γενετικής και πολιτικής επιστήμης.
Από την ανάλυση του γονιδιώματος 1.932 ατόμων προέκυψε ότι κάθε άνθρωπος έχει πιο όμοιο DNA με τους φίλους που έχει επιλέξει από ό,τι με τους αγνώστους.
Το κοινό dna είναι περίπου στο 1% του γονιδιώματος, που μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, όπως όμως λέει ο κ. Χρηστάκης, «για τους γενετιστές είναι σημαντικός».
Εστιάζοντας σε επιμέρους γονίδια, η έρευνα δείχνει ότι οι φίλοι μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους σε γονίδια που σχετίζονται με την αίσθηση της όσφρησης. Η όσφρηση ίσως υποσυνείδητα αποτελεί τον τρόπο που κρίνουμε αν ένας ξένος μας μοιάζει γενετικά και άρα ταιριάζει περισσότερο να γίνει φίλος μας , ενώ με παρόμοιο τρόπο φαίνεται οι γυναίκες να «μυρίζουν» τους άνδρες, για να βρουν κατάλληλο γενετικά σύντροφο.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρηστάκης, η νέα έρευνα θέτει ξανά στο προσκήνιο το ερώτημα γιατί οι άνθρωποι είναι ένα από τα ελάχιστα είδη θηλαστικών που έχουν φίλους, μαζί με μερικούς πιθήκους, τους ελέφαντες και τις φάλαινες.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει για το με ποιους μηχανισμούς συμβαίνει αυτό.
Παρόμοια έρευνα που είχε δημοσιευτεί πρόσφατα είχε βρει ότι οι άνθρωποι τείνουν να διαλέγουν συζύγους με παρόμοιο DNA.
σχόλια