Οι φίλοι έχουν πιο πολλά κοινά γονίδια

Οι φίλοι έχουν πιο πολλά κοινά γονίδια Facebook Twitter
4

Οι φίλοι έχουν πιο πολλά κοινά γονίδια Facebook Twitter
Από την ανάλυση του γονιδιώματος 1.932 ατόμων προέκυψε ότι κάθε άνθρωπος έχει πιο όμοιο DNA με τους φίλους που έχει επιλέξει από ό,τι με τους αγνώστους.
 

Οι φίλοι έχουν μεταξύ τους περισσότερες γενετικές ομοιότητες και κοινά γονίδια απ’ ό,τι με κάποιον ξένο, όπως συμπέρανε αμερικανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον διακεκριμένο ελληνοαμερικανό καθηγητή κοινωνιολογίας και ιατρικής του Πανεπιστημίου Γιέηλ Νικόλα Χρηστάκη και του συνεργάτη του Τζέιμς Φάουλερ, καθηγητή ιατρικής γενετικής και πολιτικής επιστήμης.

Από την ανάλυση του γονιδιώματος 1.932 ατόμων προέκυψε ότι κάθε άνθρωπος έχει πιο όμοιο DNA με τους φίλους που έχει επιλέξει από ό,τι με τους αγνώστους.

Το κοινό dna είναι περίπου στο 1% του γονιδιώματος, που μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, όπως όμως λέει ο κ. Χρηστάκης, «για τους γενετιστές είναι σημαντικός».

Εστιάζοντας σε επιμέρους γονίδια, η έρευνα δείχνει ότι οι φίλοι μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους σε γονίδια που σχετίζονται με την αίσθηση της όσφρησης. Η όσφρηση ίσως υποσυνείδητα αποτελεί τον τρόπο που κρίνουμε αν ένας ξένος μας μοιάζει γενετικά και άρα ταιριάζει περισσότερο να γίνει φίλος μας , ενώ με παρόμοιο τρόπο φαίνεται οι γυναίκες να «μυρίζουν» τους άνδρες, για να βρουν κατάλληλο γενετικά σύντροφο.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρηστάκης, η νέα έρευνα θέτει ξανά στο προσκήνιο το ερώτημα γιατί οι άνθρωποι είναι ένα από τα ελάχιστα είδη θηλαστικών που έχουν φίλους, μαζί με μερικούς πιθήκους, τους ελέφαντες και τις φάλαινες.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει για το με ποιους μηχανισμούς συμβαίνει αυτό.

Παρόμοια έρευνα που είχε δημοσιευτεί πρόσφατα είχε βρει ότι οι άνθρωποι τείνουν να διαλέγουν συζύγους με παρόμοιο DNA.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
Ας αφήσουμε τα ένστικτά μας και τη διαίσθησή μας να δουλέψουν με τους ανθρώπους που επιλέγουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις, και όοολα θα πάνε πρίμα στις όποιες επαφές μας!!