Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου

Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
10

Ο Peter Kaaden, Γερμανός φωτογράφος και συνεργάτης του περιοδικού Dazed, επισκέφτηκε το Λούβρο από το οποίο και έφυγε με μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών των αριστουργηματικών γλυπτών. Θεωρώντας σχεδόν απίθανο πως θα δημιουργούνταν πρόβλημα, δημοσίευσε κάποιες από αυτές στο Facebook.

Χρειάστηκαν μόλις τρία λεπτά για να λάβει την πρώτη προειδοποίηση από τους operators η οποία του υπογράμμιζε πως απαγορεύεται αυστηρά η δημοσίευση εικόνων που περιέχουν γυμνό ή πορνογραφικό περιεχόμενο. Οι επίμαχες φωτογραφίες αφαιρέθηκαν αυτομάτως από το ίδιο το Facebook.

"Eίναι παράλογο που το Facebook λογοκρίνει την σημαντικότερη συλλογή Τέχνης του πλανήτη." ανέφερε ο Kaaden ο οποίος αποφάσισε να διαμορφώσει τις φωτογραφίες του με προβοκατόρικο και υπερβολικό τρόπο ώστε να είναι κατάλληλες για το Facebook, αλλά σίγουρα όχι κατάλληλες για να αναδείξουν την ομορφιά των γλυπτών.

Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter

" Ακόμη πιο παράλογο είναι το γεγονός πως υπάρχει κάποιος που αποφασίζει τι είναι πορνογραφικό, τι ακατάλληλο και τι περνάει σαν Τέχνη για το Facebook. Καταλαβαίνω πως υπάρχουν κανόνες, αλλά νομίζω πως το Facebook πρέπει να αναθεωρήσει σχετικά με το ποιοι ελέγχουν την τήρησή τους. Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα που κυκλοφορούν εκεί μέσα. Το γεγονός πως καθημερινά στο Λούβρο συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες, ανάμεσα τους και παιδιά νομίζω πως δείχνει από μόνο του πόσο αμήχανη είναι αυτή η  λογοκρίσιά" συμπληρώνει ο Peter Kaaden.

Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

6 σχόλια
Πάλι καλά που υπάρχουν αυτά τα αγάλματα να μας θυμίζουν πως κάποτε οι άνθρωποι ήταν ελεύθεροι να χαίρονται το σώμα τους χωρίς ενοχές.Μετά ήρθε ο σκοταδισμός μασκαρεμένος σε αγάπη για τον πλησίον...
απλα παρατηρηστε οτι το fb εχει μετρο ηθικης για τις δικες σας φωτογραφίες. Για τους τεχνολογίζοντες δειτε αυτο και ανοιξτε λίγο τα ματια σας http://www.thersa.org/events/audio-and-past-events/2014/Free-is-a-Lie
Η τεχνη ειναι καταπληκτικη..οι φωτογραφιες του ειναι χαλια...! Πανω απο τις μισες εστιαζουν σε στηθη και γεννητικα οργανα...δεν γνωριζω το μετρο ηθικης του fb, αλλα οι φωτγραφιες του δεν μου αρεσουν..
Μάλλον οι φωτογραφίες ήταν σαν την τελευταια ή τις δύο πρώτες γενικές φωτογραφίες γλυπτών που μαλιστα ειναι στην ίδια αιθουσα. Προφανως μετα την λογοκρισία στο facebook εστιασε σε συγκεκριμμενα σημειαωσε να δειξει την υπερβολική αντιδραση. Στη συγκεκριμενη αιθουσα (αν δεν εχει αλλάξει η διαταξη του μουσειθο από τον καιρό που πήγα ειναι διπλα από την αιθουσα της Αφροδίτης της Μήλου) ολα τα γλυπτά εχουν γυμνό
Δεν μπορουμε να γνωριζουμε εαν οι εστιασεις στα "επιμαχα" σημεια εγιναν πριν ή μετα τη λογοκρισια του fb....Χρησιμοποιεις "μαλλον" και "προφανως".Επειδη εχω παει και εγω στο Λουβρο θα σου πω οτι εχω κ εγω ανεβασει φωτο και απο τη Νικη της Σαμοθρακης και απο την Αφροδιτη της Μηλου στο fb. Κανεις δεν μου τις κατεβασε...Τωρα τι σχεση εχει αυτο που λες για τη διαταξη τις αιθουσας και για τα αλλα αγαλματα δεν καταλαβαινω....Ειπα ξεκαθαρα οτι θεωρω βλακεια και ασχημο να εστιαζεις τις φωτο σου στα στηθη και στα γεννητικα οργανα. Εμενα δεν μου αρεσει! Αυτο!
Θρησκευτικά κατάλοιπα......μπορείς να δεις σκοτωμούς κλπ (ή και να σκοτώσεις ο ίδιος αν είναι "ιερό" καθήκον), αλλά όχι το γυμνό σώμα.....στα 2014...
δεν ειναι θρησκευτικά, ειναι νεοπουριτανικα μαζι με το οτι ειναι μηχανη που κοβει λεφτα. Μην ξεχνας ειναι επιχειρηση το fb ουτε εκκλησια ουτε charity που φιλοξενει την online επικοινωνια μας τζαμπα.Για την ακριβεια την πληρωνουμε με κατι πολυ ακριβο και πολυτιμο: την εκχωρηση ελεγχου των δεδομένων μας. turkeyyyys...
Η σεμνοτυφια του fb υπαρχει για να μη θιξει τους χρήστες....ιστορικά η σεμνοτυφία προερχεται απ τη θρησκεία. Δεν επιβαλλει αυτη κατι στις εταιριες οπως το fb, επιβαλλει όμως αντιληψεις στους χρήστες των εταιριών (και στα αφεντικά των εταιριών)