ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ποιό είναι το καλύτερο εστιατόριο σε 15 ελληνικά νησιά

Ποιό είναι το καλύτερο εστιατόριο σε 15 ελληνικά νησιά Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate / LIFO
2

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Στο εστιατόριο «Σελήνη» ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Xατζηγιαννάκης, έχει κερδίσει μια θέση στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Χάρη στην εμμονή του στη διάσωση και τη διάδοση των τοπικών προϊόντων και της μαγειρικής, έκανε τη Σαντορίνη γαστρονομικό προορισμό. Στην κουζίνα, ο σεφ Νίκος Μπούκης δημιουργεί έναν διαφορετικό ντάκο με «χώμα» από ντάκο, ζελέ ντομάτας, χιόνι βασιλικού και κρέμα από χλωρό τυρί Σαντορίνης. Το μυλοκόπι συνδυάζεται τέλεια με κρέμα από ρεβίθια, βούτυρο κάππαρης και αέρα λεμονιού. Στο all day Selene meze & wine θα συνοδεύσεις το κρασί σου με νοστιμότατους ντοματοκεφτέδες σε πιτούλες με σος φάβας, πληθωρικό σαντορινιό σφουγγάτο με λουκάνικο σχάρας και τη σκυτάλη θα πάρει το καρπάτσιο χταπόδι με άσπρη μελιτζανοσαλάτα. Σε αυτή την περιήγηση στα μονοπάτια της καλής ελληνικής κουζίνας συμβάλλει και η καλή ομάδα της υποδοχής, που κάνει το σέρβις συνώνυμο της φιλοξενίας.

Σελήνη, Πύργος Σαντορίνης, 22860 22249



ΚΕΡΚΥΡΑ
Την αληθινή παραδοσιακή κουζίνα θα γευθείς στο εστιατόριο-ψαροταβέρνα Κληματαριά στο γραφικό ψαροχώρι Μπενίτσες. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών αγαπά το καλό φαγητό και τιμά στην κουζίνα του τα φρέσκα προϊόντα της ντόπιας αγοράς. Η Κληματαριά στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο κι έχει λίγα τραπέζια στη σάλα και την αυλή της. Εδώ θα δοκιμάσεις ψάρια μαγειρευτά και εξαιρετικό μπουρδέτο bianco σε πηχτό ζωμό με κρεμμύδια. Ακόμα και η απλή ντοματοσαλάτα συναρπάζει με τη γεύση της και στο καλό ελαιόλαδο θα βουτήξεις το ζυμωτό ψωμί. Παράδοση πολλών χρόνων, γεύσεις αυθεντικές.

Κληματαριά, Μπενίτσες, Κέρκυρα, 26610 71201

 

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
«Το επάγγελμα του σφουγγαρά καθόρισε όχι μόνο την ταυτότητα και τον χαρακτήρα των κατοίκων του νησιού αλλά και τη γαστρονομία του» λέει ο κύριος Λευτέρης Χαλκίτης, ενώ ψήνει το λιαστό χταποδάκι στη θράκα του «Ουζερί του σφουγγαρά», στο λιμάνι της Καλύμνου. Ο χώρος, αυθεντικός, σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές και είναι το στέκι των ψαράδων. Εδώ θα συναντηθούν με ούζο και μεζέ για να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες. Ελάχιστα τραπεζάκια στο σοκάκι φιλοξενούν και μη ντόπιους. Το χταπόδι ψήνεται με μαεστρία και το σπινιάλο –τοπικός μεζές, πίνα με αυγά αχινού, συντηρημένα σε μπουκάλι με θαλασσινό νερό– σερβίρεται στο πιάτο με ελαιόλαδο και λεμόνι. Αν πετύχεις τις λιαστές αστακοουρές, θα καταλάβεις πόσο εξαιρετικές λιχουδιές διαθέτει το νησί. Η θάλασσα είναι η πηγή έμπνευση της κουζίνας.

Το ουζερί του σφουγγαρά, Κάλυμνος, 22430 28887

 

ΣΑΜΟΣ
Η βεράντα του εστιατορίου Βάκχος, ολάνθιστη και δροσερή, με θέα στα βουνά της Σάμου, σε ζαλίζει με τις μυρωδιές των μυριστικών που σμίγουν με αυτές του σπιτικού φαγητού. Η Ελένη Καπλατζή είναι άφταστη μαγείρισσα και νοικοκυρά. Όλα τα προλαβαίνει! Και ψωμί να ζυμώσει και να το φουρνίσει στον ξυλόφουρνο και ντόπιο τυρί να φτιάξει από το γάλα που παίρνει από τις κατσικούλες της. Ό,τι φας από τα χεράκια της ξεχειλίζει νοστιμιά. Τα κατημέρια –οι τοπικές πίτες– βγαίνουν από το τηγάνι αφράτα κι ενισχύονται με τριμμένο, κατσικίσιο τυρί. Τα μπουρέκια είναι κόλαση (πιτάκια χειροποίητα, γεμιστά με κόκκινη κολοκύθα). Οι κρεμμυδοντολμάδες έρχονται ζουμεροί και ο κόκορας ο αλανιάρης γίνεται γεμιστός με ρύζι και συκωτάκια. Μεγαλείο! Γεύσεις με ουσία που αγκαλιάζει το είναι σου.

Βάκχος, Μπουρλιώτες, Σάμος, 2730 93340

 

ΠΑΤΜΟΣ
Στο «νησί της αποκάλυψης» η κουζίνα του Μπενέτου θεωρείται κλασική αξία. Ο μπαξές του δροσίζεται από την αύρα της θάλασσας και από δίπλα σε υποδέχεται η φιλόξενη αυλή του, βουτηγμένη στο πράσινο. Συκιές, μπανανιές, φοινικιές, γλάστρες με μυριστικά, σμίγουν αρμονικά σε ένα λιτό και κομψό περιβάλλον. Η κουζίνα επικεντρώνεται σε ό,τι φρέσκο βγάλει η θάλασσα, που συνδυάζεται δημιουργικά κάποιες φορές με τα ολόφρεσκα λαχανικά του κήπου. Γεμιστοί κολοκυθοανθοί, φρέσκα ψάρια μαστόρικα ψημένα και αχινομακαρονάδα για τους εραστές των ζυμαρικών.

Μπενέτος, Σάψιλα, Πάτμος, 22470 33089

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
Ίσως το μοναδικό ψαροεστιατόριο στο Αιγαίο που κρέμεται σαν γιρλάντα πάνω στον ασημένιο βράχο της Αστυπαλιάς. Σκηνικό παραμυθένιο. Το κάστρο και η Χώρα κλείνουν το μάτι στο ολόγιομο φεγγάρι. Ο Δημήτρης Πετρίδενας, ο φιλόξενος ιδιοκτήτης, είναι λάτρης του καλού φαγητού και αναζητά με πάθος τη φρέσκια πρώτη ύλη. Φαγητό γαργαλιστικό και νόστιμο: ψαροκεφτέδες, μοσχοβολιστά ντολμαδάκια, ριζότο με φρέσκα θαλασσινά, τόνος σασίμι αλλά και πληθωρική αστακομακαρονάδα. Θα κλείσεις γλυκά με χειροποίητα παραδοσιακά πουγκιά, γεμιστά με το εκπληκτικό ντόπιο τυρί Χλωρή.

Ακτή, Αστυπάλαια, 22430 61114

 

ΣΥΡΟΣ
Η κουζίνα της Σύρου εκφράζει το πνεύμα λιτότητας με την ευρηματικότητα. Το αισθάνεσαι όταν αλείφεις στο ψωμί σου την υπέροχη μαϊντανοσαλάτα, αρωματισμένη με κάππαρη. Οι Συριανές νοικοκυρές φημίζονται για τη μαγειρική τους και αυτήν τη μαγειρική που εμπνέεται από τα ντόπια υλικά θα την ανακαλύψεις στην πιο καυτή παραλία του νησιού, το Κίνι. Το εστιατόριο Αλλού Γυαλού πάνω στο κύμα σού φτιάχνει τη διάθεση. Είναι ο όμορφος χώρος, είναι η θάλασσα που σε δροσίζει, μα, πάνω απ' όλα, είναι οι άνθρωποι, ο Γιάννης και η Λίνα, το πρόσχαρο ζευγάρι των ιδιοκτητών. Ο Γιάννης θα φροντίσει να πιεις το καλύτερο κρασί που έχει στην κάβα του και η Λίνα, άφθαστη μαγείρισσα, θα σου σερβίρει σαλάτα αλμύρα με ντομάτα σε κύβους και πατάτες βρασμένες με κουρκουμά. Η τριμμένη τηγανητή πατάτα με στέμμα τη στραπατσάδα και φύλλα βασιλικού είναι όλο το καλοκαίρι στο πιάτο σου. Λιμπιστικά τα μύδια στον ατμό, αρωματισμένα με δεντρολίβανο και λαχταριστό το κριθαράκι με τον αστακό. Εύγε!

Αλλού Γυαλού, Kίνι, Σύρος, 22810 71196

 

ΜΥΚΟΝΟΣ
Το μενού του σεφ Γιάννη Γαβαλά στο Bakalσ ευωδιάζει θυμάρι, μέλι, τυρί, ρίγανη... είναι ένα ταξίδι στις Κυκλάδες. Επιλέγει τα παραδοσιακά υλικά από τα κυκλαδονήσια και τα παντρεύει με μαεστρία στις δημιουργικές συνταγές του. Ελκυστική κουζίνα του Αιγαίου. Γεύσεις που υποκλίνονται στον ουρανίσκο. Ψαρονέφρι γεμιστό με τυροβολιά Μυκόνου και λιαστή ντομάτα Τήνου, που συνοδεύεται με ξινό τραχανά, αρωματισμένο με κυκλαδίτικο πέστο. Φιλέτο λαβράκι γεμιστό με αλμύρα, ντοματίνια με ευωδιαστή, κρύα σάλτσα ελιάς, ντομάτας, κάππαρης και ρίγανης. Η ώρα του γλυκού είναι ακόμα πιο δυνατή, με μους ξινομυζήθρας Ηρακλειάς και ρακόμελο Αμοργού με σύκο. Μια ωδή στα τοπικά προϊόντα, ένας ύμνος στην ποιότητα και την παράδοση. Κυκλαδίτικα πιάτα με άρωμα Μυκόνου.

Bakalσ, Λάκκα, Μύκονος, 22890 78121

 

ΠΑΡΟΣ
Τα λευκά τραπεζάκια του Barbarossa δίπλα στο ασπρισμένο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα στην άκρη του λιμανιού της Νάουσας είναι από τα αγαπημένα στέκια. Η κουζίνα ευωδιάζει θάλασσα. Ο Ευγένης Χαμηλοθώρης, η δεύτερη γενιά, τιμά την τοπική κουζίνα, αλλά προχωράει και παραπέρα, με ενδιαφέρουσες γαστρονομικές προτάσεις. Θα σβήσεις τη φλόγα της σούμας σε ένα ζουμερό ψητό χταπόδι, θα γευθείς άπληστα τη νησιώτικη σαλάτα με ντοματίνια, κάππαρη και ξινομυζήθρα Πάρου και θα νιώσεις βασιλιάς, τρώγοντας τη θεσπέσια παριανή ρεβιθάδα που συνοδεύει ταραμοσάλατα. Θα εκτιμήσεις το καλό χέρι της κουζίνας με το πιάτο σεβίτσε κυνηγό με περγαμόντο και φρέσκο αχινό. Θα απολαύσεις τη φιλοξενία και θα αφήσεις το κύμα να παρασύρει τις έννοιες σου. Barbarossa, Λιμανάκι, Νάουσα, Πάρος, 22840 51391-6946 335840

 

ΣΚΥΡΟΣ
Το παραδοσιακό καφενείο «Μπαρμπα Γιάννης και Μαρίτσα» θα το βρεις μέσα στα γραφικά σοκάκια στη χώρα της Σκύρου. Στην κουζίνα μαγειρεύει η κόρη τους, η Άννα, καταπληκτική στραπατσάδα, με αυγά από τις κοτούλες τους. Φημίζεται και για τα λιμπιστικά κεφτεδάκια της και όταν τη ρωτούν ποιο είναι το μυστικό της νοστιμιάς, απαντά: «άφθονος δυόσμος και ο τρόπος που κόβεται το κρεμμύδι». Τα ζαρζαβατικά που μπαίνουν στο πιάτο είναι από μποστάνια Σκυριανά και τα κρέατα ντόπια. Εδώ θα δοκιμάσεις και τα περίφημα τεροπτάρια, ντόπιο συνοδευτικό του τσίπουρου από χλωρό τυρί και ζύμη χειροποίητη, τηγανισμένα και περιχυμένα με μέλι Σκύρου. Μπαρμπα-Γιάννης και Μαρίτσα, Σκύρος, 22220 91276

 

ΚΡΗΤΗ
Νησιώτικη αισθητική στις αποχρώσεις του λευκού και του μπλε που σιγοντάρει την καλοκαιρινή διάθεση σε περιμένει στο εστιατόριο Almyra Seaside. Ο μαγευτικός κόλπος της Αγίας Πελαγίας σε πρώτο πλάνο. Ο εξαιρετικός σεφ Πέτρος Κοσμαδάκης τιμάει με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα του τόπου του. Πιάτα με δημιουργική προσέγγιση και μπόλικη νοστιμάδα. Κρητική χωριάτικη σαλάτα με ξυλάγγουρο, ντόπια ντομάτα, πατάτα, σταρένιο παξιμάδι, αυγό ημέρας, ελιές, γλιστρίδα και βαρελίσια φέτα. Καρπάτσιο καπνιστού τόνου σε σάλτσα κιτρολέμονο. Εξαιρετική ροφομακαρονάδα με καβουρντισμένο λαδοτύρι και πληθωρικό αρνάκι γάλακτος σβησμένο με πετιμέζι, μαγειρεμένο με ώριμες ντομάτες, που συνοδεύεται με σιουφιχτά μεσσαρίτικα μακαρόνια ραντισμένα με ανθότυρο. Ζητάς τίποτα καλύτερο;

Almyra Seaside, Αγία Πελαγία, Ηράκλειο Κρήτης, 2810 811388

 

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
Στο μαγευτικό Καστελόριζο ο χρόνος έχει σταματήσει στο παραδοσιακό ταβερνάκι «Τα Πλατάνια». Στην κουζίνα του μαγειρεύουν τρεις γενιές γυναικών. Το πρόσταγμα έχει η κυρία Κατερίνα, που τα μαγειρευτά της αποτυπώνονται στη μνήμη όπως το ηλιοβασίλεμα στο ακριτικό νησί. Σε ένα σκηνικό αυθεντικό θα γευθείς ρεβιθοκεφτέδες και χταπόδι στιφάδο. Τόσο αυθεντικά, τόσο αληθινά.

22460 49206

ΑΝΔΡΟΣ
Αρχοντικό νησί η Άνδρος, που διατηρεί την αυθεντικότητά της. Για ντόπιο φαγητό θα σκαρφαλώσεις στην ταβέρνα «Το μπαλκόνι του Αιγαίου» και θα αφήσεις το βλέμμα σου να βυθιστεί στο απέραντο γαλάζιο. Εδώ, η κουζίνα κρατά τις παραδόσεις με προϊόντα του μπαξέ τους. Θα γευθείς φρουτάλια –ντόπια ομελέτα–, αμπελοφάσουλα, κατσικάκι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια και άπαιχτο γουρουνόπουλο με πατάτες στον φούρνο.

Το μπαλκόνι του Αιγαίου, Άνω Απρόβατο, Άνδρος, 22820 42064

 

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
«Εξοχικό Κέντρο Σωτήρος» γράφει η πινακίδα της πρώτης ταβέρνας της Σαμοθράκης, που λειτουργεί μόνο Ιούλιο και Αύγουστο. Φυσικό περιβάλλον, μαγευτικό. Γάργαρα νερά, πλατάνια, ηρεμία. Η κουζίνα επιμένει παραδοσιακά και τα φαγητά μαγειρεύονται στα ξύλα, από τις τηγανητές πατάτες που θα μείνουν αλησμόνητες, το κατσικάκι στο λαδόχαρτο, τον τσιγεροσαρμά, μέχρι τη χωριάτικη μελιτζάνα που βγάζει στη γεύση το κάπνισμα του ξύλου. Και όταν φτάσει η ώρα του γλυκού, δοκιμάστε πληθωρική, ντόπια μυζήθρα με μέλι.

Σωτήρος, Χώρα Σαμοθράκη, 25510 41500

 

ΣΠΕΤΣΕΣ
Το κύμα σκάει στα πόδια σου, τα καΐκια σκίζουν το νερό και σχεδόν τα χαϊδεύεις. Ειδυλλιακό το ντεκόρ για το εστιατόριο «Ταρσανάς», που εδώ και 26 χρόνια επιμένει σταθερά στην ποιοτική ψαροφαγία. Ο Μηνάς Καλοσκάμης, ο ιδιοκτήτης, και η Βιβή, η γυναίκα του, στην κουζίνα σε κερδίζουν με τη φιλοξενία τους και το νόστιμο φαγητό. Εδώ, τα φρέσκα ψάρια από το οικογενειακό καΐκι έχουν τον πρώτο λόγο. Από τη γάστρα βγαίνουν οι χειροποίητες χυλοπίτες με θαλασσινά, τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια ψημένα ιδανικά εκφράζουν τη φρεσκάδα τους και το «χταπόδι αλλιώς» με σάλτσα κρασάτη και ντομάτα είναι εξίσου γευστικό.

Ταρσανάς, Παλιό Λιμάνι, Σπέτσες, 22980 74490

2

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια