Τα αυτιστικά παιδιά έχουν πλεόνασμα εγκεφαλικών συνάψεων

Τα αυτιστικά παιδιά έχουν πλεόνασμα εγκεφαλικών συνάψεων Facebook Twitter
3

Μία νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια (CUMC) για τα αυτιστικά παιδιά, υποστηρίζει πως έχουν πλεόνασμα εγκεφαλικών συνάψεων. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οφείλεται στην επιβράδυνση του εγκεφαλικού μηχανισμού εξάλειψης των ανεπιθύμητων συνάψεων -μια διαδικασία που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το «κλάδεμα» των συνάψεων, εξηγούν οι επιστήμονες.

Οι εγκεφαλικές συνάψεις αποτελούν τα σημεία σύνδεσης των νευρώνων, επιτρέποντας την μεταξύ τους επικοινωνία. Κατά τους ερευνητές ο αυξημένος αριθμός συνάψεων θα μπορούσε να επηρεάσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν για το πλαίσιο της μελέτης τους πάνω σε ποντίκια και είδαν πως ένα φάρμακο ικανό να αποκαθιστά τον μηχανισμό «κλαδέματος» του εγκεφάλου συνέβαλε στην βελτίωση ως προς τις αυτιστικές συμπεριφορές των πειραματόζωων.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καινοτόμο θεραπευτική στρατηγική απέναντι στον αυτισμό» εξηγεί ο δρ Τζέφρι Λίμπερμαν, επικεφαλής του τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου και διευθυντής του Πολιτειακού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής της Νέας Υόρκης.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
[Συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιο· πάτησα καταχώριση κατά λάθος]Ανάμεσα στους χρηματοδότες των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΜΠ φιγουράρουν επιχειρήσεις όπως η Volkswagen, η Revoil, η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., η Τίταν Α.Ε., η Mecano I.D., η Epfloor, η Numflo, η LHOIST RECHERCHE ET DEVELOPPEMENT SA, η Τραινοσέ, ο ΟΛΠ, η AMEC ENVIRONMENT & INFRASTRUCTURE UK LTD, η ABB AB/SWEDEN, η ABB AG, το CNR της Ιταλίας κ.ο.κ.Ο φιλελεύθερος μας δηλώνει αφοριστικά:«Οι μελέτες και οι έρευνες των ελληνικών πανεπιστημίων είναι αστείες. Καμία και σχεδόν σε κανέναν τομέα, δεν δημοσιεύονται σε σοβαρά επιστημονικά περιοδικά». Από τη "ναυαρχίδα του φιλελευθερισμού", την Καθημερινή, και δια χειρός του ΟΝΝΕΔίτη (ή πάλαι ποτέ) Απόστολου Λακασά:«Ειδικότερα, με βάση τη νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (με τίτλο «Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 1996-2010: Βιβλιομετρική Ανάλυση Ελληνικών Δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά-Scopus»), η οποία βασίζεται σε στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφική βάση δεδομένων Scopus, ο αριθμός των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων αυξανόταν συνεχώς από το 1996 ως το 2009, με ρυθμούς μεγαλύτερους από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ. Το 2010 η Ελλάδα συμμετείχε στο 2,4% των επιστημονικών δημοσιεύσεων της Ε.Ε. και στο 0,85% του ΟΟΣΑ, αυξάνοντας κατά πολύ τα μερίδια που είχε το 1996. Οσον αφορά τον αριθμό των αναφορών, που αποτελεί δείκτη της απήχησης των επιστημονικών δημοσιεύσεων, η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, κατά την πενταετία 2006-2010, οι ελληνικές δημοσιεύσεις έλαβαν κατά μέσο όρο 4,98 αναφορές ανά δημοσίευση, ξεπερνώντας τον μέσο όρο αναφορών στον ΟΟΣΑ (4,79), ενώ στην Ε.Ε. ο μέσος όρος των αναφορών ανά δημοσίευση ήταν 5,52. Τα πανεπιστήμια έχουν το 80% των ελληνικών αναφορών (το 20% μοιράζεται σε ερευνητικά κέντρα και ΤΕΙ) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 31% των αναφορών των ελληνικών πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών πέτυχε αύξηση των αναφορών κατά 3,5 φορές ανάμεσα στο 2000 και το 2010.»Έχει δίκιο ο DelusionsEnd να μιλάει για αερολογίες και ακατάσχετη μπουρδολογία. Και συζητήσεις καφενειακού επιπέδου, θα προσέθετα εγώ. Συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό σου για το ΑΠΘ έχεις να παραθέσεις (για να μπορεί η οποιαδήποτε κουβέντα να διεξάγεται σε κάποια βάση και όχι στον αέρα, όπου ο καθένας δικαιούται να λέει ό,τι του κατέβει προκειμένου να αυτοεπιβεβαιώνονται οι ιδεοληπτικές του ονειρώξεις) ή απλώς πετάς αφοριστικές και ανώδυνες σααχλαμαρίτσες από εδώ και από εκεί;
Απλά ας μείνουμε στο εξής:εγώ πιστεύω σε έναν άλφα τρόπο,ο Mises σε έναν παντελώς διαφορετικό.Ο καθένας προπαγανδίζει τις θέσεις του.Και προφανώς,συνεχίζεται η κουβέντα,ακόμα και αν τα «επιχειρήματα» εξαντληθούν και πρέπει να βρεθούν μέθοδοι διεξόδου από το τέλμα μη ύπαρξης περαιτέρω επιχειρημάτων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.Ξεκινήσαμε από το «το ΑΠΘ δεν παράγει» και καταλήξαμε στο «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να'ρθουν επενδύσεις».Ποιος τις δρομολογεί,με τι συμφέροντα και τι αντίκτυπο θα έχουν αυτές δεν το διατυπώνουμε.Δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο να κάνεις τέτοιες αναλύσεις μέσω σχολίων,αλλά εκτιμώ και ως σκόπιμη αυτήν την αοριστολογία που πλανάται.Εξαρτάται πάντα βέβαια και την όρεξη του σχολιαστή για αντιπαράθεση(προσωπικά δεν έχω και πολλή,ένεκα άυπνος).Οπότε το αφήνω για την ώρα στο «αναδιαμόρφωση» γιατί αν μιλήσω για ανατροπή θα ξεκινήσουμε άλλη κουβέντα.Ο νοών νοείτω,δεν μπορώ να κάνω περαιτέρω διευκρινίσεις...
Επιχειρήματα επιπέδου Μπάμπη Παπαδημητρίου και νεοελληνικός ξερολισμός, von Mises. Ας σταθούμε λίγο στο ΕΜΠ. Σ' αυτό το λινκ (http://www.noc.ntua.gr/edeil/index.php?case=4), κατάφερα να εντοπίσω 200 εγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα, σε πολλά από τα οποία οι χρηματοδότες είναι «μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από στελέχη και υπαλλήλους εξαιρετικής κατάρτισης».