Φοιτητική εστία Tietgen

Facebook Twitter
16

Το πολυ-βραβευμένο κτίριο φοιτητικών κατοικιών Tietgen, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Lundgaad & Tranberg και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2006. Πρόκειται για ένα κτίσμα κυκλικό, σχήμα που - σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες - συμβολίζει την ισότητα και το αίσθημα της κοινότητας.

 

 

 

 

Ωστόσο, η μονότονη και συνεχής κυκλική του μορφή, διασπάται έξυπνα με τους προβαλλόμενους όγκους των μεμονομένων κατοικιών, και η μεγάλη κοινόχρηστη εσωτερική αυλή αποτελλεί το "ατού" του συγκροτήματος.

 

 

 

 

 

Το κτίριο, που καταλαμβάνει χώρο 26.800 τετραγωνικών μέτρων, αποτελείται από 6 ορόφους, όπου αναπτύσσονται τα 360 δωμάτια, σε τμήματα των 12, και σε κατηγορίες των 26, 29, 33 και 42 τετραγωνικών μέτρων.

 

 

 

Στο ισόγειό του, βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι - αίθουσα υπολογιστών, αίθουσες μουσικής, αναγνωστήριο, πλυντήρια, γυμναστήριο - και η φυτεμένη εσωτερική αυλή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πέντε κάθετες εσοχές, χωρίζουν το κτίριο σε τμήματα, τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά, και επίσης λειτουργούν ως πυρήνες κυκλοφορίας, παρέχοντας πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο προς την κεντρική αυλή και προς στους ορόφους.

 

 

 

 

"Η κύρια έμπνευση πίσω απ' αυτό το κτίριο, ήταν είναι η συνύπαρξη του συλλογικού και του ατομικού πνεύματος, ένα στοιχείο που είναι άλλωστε σύμφυτο με την αρχιτεκτονική των φοιτητικών κατοικιών." Lundgaad & Tranberg 

 

 

facts:

  • Όλα τα δωμάτια έχουν άνοιγμα προς την εξωτερική πλευρά, χάρη στο κυκλικό σχήμα του κτιρίου, επιτρέποντας την είσοδο άπλετου φυσικού φωτός και αέρος, και προσφέροντας θέα της γύρω περιοχής. 
  • Όλα τα δωμάτια έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικά, με ειδική θέρμανση του δαπέδου. Επίσης, όλα έχουν την δική τους τουαλέτα.
  • Ανά κάθε τμήμα, που αποτελείται από 12 κατοικίες, υπάρχει μία ευρύχωρη και πλήρως εξοπλισμένη κοινόχρηστη κουζίνα. 
  • Η πρόσοψη είναι επικαλυμμένη με ένα κράμα χαλκού που διατηρεί την επιφάνεια του κτιρίου καθαρή και που σε βάθος χρόνου θα πάρει ένα σκούρο τόνο, καλύπτοντας έτσι τυχόν ανάγκες αποκατάστασής της. 
  • Στο εσωτερικό του κτιρίου κυριαρχεί το εμφανές σκυρόδεμα, ενώ η χρήση έντονων χρωμάτων στους κοινόχρηστους χώρους - σε έπιπλα και εξοπλισμό - δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα οπτική αντίθεση με τους φυσικούς χρωματισμούς του υπόλοιπου κτιρίου.

 

via: Tietgenkollegiet

Design
16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM

σχόλια

12 σχόλια
Όσο φαντάζομαι, ακόμα κι αν χτιζόταν μια τέτοια εστία στην Ελλάδα, πως θα είχε καταντήσει σε 4-5 χρόνια από τους ίδιους τους φοιτητές, συμπεραίνω ότι η κάθε χώρα έχει αυτά που της αξίζουν.
Εντυπωσιακό μεν, αλλά φοβάμαι πως αυτές οι μπλινγκ-μπλινγκ εστίες απευθύνονται κυρίως στους ντόπιους φοιτητές στην ουσία. Κάτι παρόμοιο γίνεται και Ολλανδία, όπου υπάρχουν 2 ειδών εστίες, οι long term και short term. Σαν ξένος φοιτητής μπαίνεις αυτομάτως στην short term επειδή οι παραδόσεις μαθημάτων κρατάνε 8-9 μήνες. Η απόκτηση πτυχίου όμως κρατάει 12+ μήνες, γιατί μετά πρέπει να κάνεις την πτυχιακή που χρειάζεται συνεχή επαφή με τους καθηγητές, γραμματείες κλπ. Αυτό δεν σε βάζει στην long term, απλά παρατείνεις τη διαμονή σου στην short - το οποίο είναι κουλό.Άρα ενώ τυπικά δεν υπάρχει διαχωρισμός, στις μεν μένουν μόνο ξένοι και στις δε μόνο ντόπιοι. Οι short term είναι σαν εκείνα τα βρώμικα σπίτια που καθάριζαν κάτι γριες σε ένα ριάλιτι, νυχτερίδες κι αράχνες γλυκιά μου, κλάνεις και την μυρίζουν 5 δωμάτια παραδίπλα, φοιτητές μάστερ στα ίδια δωμάτια με ερασμίτες που κάνουν πάρτυ κάθε βράδυ, κλοπές από άκυρους που μπαίνανε μέσα, και όλα αυτα την προνομιακή τιμή των 550 ευρώ - όσο δηλαδή κόστιζε και η λουσάτη long term.
Οι Δανοι συνεχιζουν να με εκπλησσουν ευχαριστα , ποτε με το σινεμα τους,την tv τους, ποτε με τη μουσικη τους, ποτε με τα εστιατορια τους, τωρα και με την αρχιτεκτονικη τους.Τα τελευταια δυο χρονια συνεχεια απο εκεινα τα μερη ξεπηδουν νεες ιδεες. Μπορει να ειναι η ιδεα μου ή αργησα εγω να το παρατηρησω;
αγαπητή Άλκηστη, το σχόλιο το έγραψα για αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή αναπόφευκτα θα δείτε να γίνονται συγκρίσεις με τις ελληνικές φοιτητικές εστίες που είναι σε κακό χάλι σε σχέση με αυτό που βλέπουμε. απλά μπήκα στον κόπο και έψαξα στο site τους τις τιμές για να μην πέσουν στην παγίδα να παραμυθιαστούν οι φοιτούντες σε ελληνικά παν/μια αναγνώστες.
Αν ειναι μονο 400Ε ειναι οντως ευκαιρια-ειδικα αν συνυπολογισει κανεις οτι στην τιμη της εστιας συνηθως συμπεριλαβανονται και τα κοστη και οτι οι εστιες ειναι πολυ κοντα- αν οχι μεσα στο Παν/μιο. Τωρα η συγκριση με τις ελληνικες εστιες δεν θα επρεπε καν να γινεται αφου μιλαμε για εντελως διαφορετικες παροχες. Εξαλλου το τα παντα τζαμπα για τους φοιτητες δεν το εχω δει αλλου και δεν ειμαι και τοσο σιγουρη οτι μας βγαινει και σε καλο. Σε σχεση παντως την ομως με αντιστοιχες της Ευρωπης η τιμη ειναι μια χαρα. Στην Αγγλια πχ οι τιμες ειναι αρκετα πιο πανω και οι εστιες αρκετα χειροτερες.
400ευρώ για 26 τμ δεν το λες και ευκαιρία!! ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα ωραία κονσεπταρισμένο για τις ανάγκες της φοιτητικής ζωής είναι, δεν κάνουν φιλανθρωπία οι άνθρωποι...
ποιός μίλησε για ευκαιρία, φιλανθρωπία ή κάτι τέτοιο; Νομίζω κανείς. ιδιαίτερα όχι σε αυτό το κείμενο, απ' ότι διαβάζω..Στο εξωτερικό οι φοιτητικές εστίες έχουν ΟΛΕΣ νοίκι.. Μιλάμε για 250- 300 ευρώ στην καλύτερη, και η σύγκριση τους με αυτήν στην κοπεγχάγη από άποψη ασισθητικής, λειτουργικότητας κτλ είναι σχεδόν αστεία!Οπότε, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο point στο σχόλιο σας..Η στήλη είναι αρχιτεκτονική, και τέτοια επιτεύγματα παρουσιάζει..:)
όλες οι εστίες έξω, ειδικά στην Σκανδιναβία, έχουν ενοίκιο..μένω Νορβηγία. Οκ, δεν είναι σαν αυτές επειδή είναι αρκετά πιο παλιές αλλά είναι καλύτερες από της Ελλάδας σίγουρα. Και δίνω 400 ευρώ για ΟΛΑ-ενοίκιο, νερό, ίντερνετ,ζεστό νερό, θέρμανσή, σεκιούριτι, δωρεάν επισκευή βλαβών. Δεν είναι πολλά αν αναλογιστείς τον μισθό της χώρας και το κόστος ζωής. Δε μπορεί να προσαρμόσουν τα ενοίκια σε κάθε φοιτητή. Το θέμα είναι οτι και για την Ελλάδα ίσως να μην είναι πολλά δεδομένου του τι πρσφέρουν. Άς ήταν 300-ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΟΜΩΣ- αλλά αν το πούμε αυτό..αλίμονο στη δωρεάν παιδεία μας που μόνο δωρεάν δεν είναι
Εξωτερικά εμένα εντύπωση δε μου κάνει είναι λες και έχεις βάλει το ένα κουτί πάνω στο άλλο.Εσωτερικά όμως όλα τα λεφτά και πανέξυπνο! Μακάρι να υπήρχαν παντού τέτοιες εστίες .