Απάντηση στο ερώτημα γιατί μας αρέσει να ακούμε λυπημένα τραγούδια, έδωσε η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Freie Universität στο Βερολίνο.
Αυτοί που έλκονταν από τα λυπημένα τραγούδια ήταν, σύμφωνα με την έρευνα, εκείνοι που είχαν και χαμηλότερη συναισθηματική σταθερότητα, ενώ έκπληξη αποτέλεσε το εύρημα ότι η νοσταλγία και όχι η θλίψη είναι το συναίσθημα που μας οδηγεί στο άκουσμα αυτών των τραγουδιών.
«Τα τραγούδια που δεν έχουν αισιόδοξους στίχους έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την αρνητική διάθεση και τα συναισθήματα, καθώς και να παράσχουν παρηγοριά. Με αυτή την έννοια, η «λυπητερή» μουσική μπορεί να παίξει ένα ρόλο στην ευημερία. Αυτή η μουσική προωθεί και δημιουργεί ένα χώρο για συλλογισμό και επανεξέταση των προσωπικών εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων», δηλώνει η Liila Taruffi ερευνήτρια του Πανεπιστημίου.
«Οι άνθρωποι στρέφονται στην θλιμμένη μουσική για παρηγοριά και ως ένα μέσο για να αντιμετωπίσουμε τα άσχημα συναισθήματα. Αλλά και απλά για ευχαρίστηση», λέει επίσης στο today.com.
Η έρευνα ήταν διαδικτυακή και έγινε σε 772 συμμετέχοντες.
σχόλια