Όταν κυκλοφόρησε το Last Christmas των WHAM είχαμε 1984 κι εγώ ήμουν ακριβώς 10 ετών. Ούτε με σφαίρες δηλαδή δεν θα θυμόμουν το βίντεο-κλιπ, αν δεν ερχόταν λίγα χρόνια μετά η δορυφορική TV στην Ελλάδα με το MTV. Θα μου πεις, εδώ θυμάσαι την Ομάδα G και τη Μάγια τη Μέλισσα, γιατί να μη θυμάσαι κι ένα ωραίο αισθαντικότατο βιντεάκι, στην Ελβετία μάλιστα γυρισμένο;
Όταν είσαι παιδί σε μαγεύει η εικόνα -είναι γεγονός- και τα όρια μεταξύ πραγματικού κόσμου και φαντασίας συγχέονται. Θυμάμαι, ας πούμε, πόσο με είχε συνεπάρει η φάση με τα αγόρια και τα κορίτσια στο βίντεο-κλιπ, όταν το πρωτοείδα, όπως και το χιονισμένο τοπίο. Έλεγα Κοίτα, ρε γαμώτο, που πάνε αυτοί διακοπές κι εγώ έχω βιδωθεί στην Τσαγκαράδα του Πηλίου κάθε καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα. Σήμερα, βέβαια, που έχουν πεθάνει οι θείοι κι έχω να πατήσω στο Πήλιο καμιά δεκαπενταριά χρόνια, δε θα άλλαζα την χειμωνιάτικη Τσαγκαράδα ούτε με σαλέ στις Άλπεις.
Ήταν η ίδια περίοδος που έβλεπα φανατικά το σήριαλ Μητέρα ξανά με τη Βίρνα Λίζι που τραβούσε τα πάνδεινα από τη Ματίλντα Μέι, την πρεζού κόρη της, και μια μέρα πήγα στη μάνα μου και της είπα: Γιατί είσαι χοντρή και δε μοιάζεις στη Βίρνα Λίζι; Γυρνάει η γυναίκα και μου απαντάει: Αχ, αγόρι μου, η Βίρνα Λίζι ούτε τρεις καισαρικές έχει κάνει, ούτε έχει δουλέψει σε φάμπρικα της Γερμανίας...
Πάντως, το Last Christmas τα είχε όλα: Κατ' αρχάς, μια πανέμορφη dreamy pop μελωδία κι ένα ρεφρέν που σου έμενε. Για την ακρίβεια, όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει αυτό το επαναλαμβανόμενο ρεφρέν ως εκεί που έφταναν τα αγγλικά μας βέβαια. Καθόλου τυχαίο που το τραγούδι έκανε διεθνώς τρελό πάταγο, ενώ μέχρι σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, θεωρείται το No 1 christmas hit.
Στο δε βίντεο-κλιπ, ο φρεσκοξυρισμένος George Michael και ο χαιτάς Andrew Ridgeley, το ντουέτο των WHAM δηλαδή, πάνε να περάσουν τα Χριστούγεννα σε ειδυλλιακό ελβετικό σαλέ με την παρέα τους. Καταλαβαίνουμε πως ο George όχι απλά γουστάρει τη γκόμενα του φίλου του, αλλά τα είχαν στο παρελθόν, από μία καρφίτσα που της είχε κάνει δώρο. Κι όταν λέμε «παρελθόν», εννοούμε τα προηγούμενα Χριστούγεννα, εξ ου και ο τίτλος Last Christmas. Κάτι γίνεται μετά εκεί, εν είδει flash back μάλλον, αναπολούν πόσο ωραία τα είχαν περάσει, μα στο τέλος ο George μένει μπουκάλα, είναι και καλό παιδί, δε θέλει να κάνει χαλάστρα στο φίλο του, επομένως γυρνάνε όλοι με το τελεφερίκ κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Αυτό που συνεχίζει να μένει στη μνήμη είναι το ρεφρέν, φτιαγμένο λες με τη μαεστρία δέκα σουξεδοποιών τύπου Καρβέλα! Ενδεικτικό της σαρωτικής επιτυχίας του single Last Christmas ήταν το ότι πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και από το ΄84 δεν έχει πάψει να επανεμφανίζεται στα ευρωπαϊκά charts, παρακάμπτοντας άλλα σύγχρονα τραγούδια.
Ενδεικτικό ήταν επίσης και ένα ανέκδοτο - λογοπαίγνιο που κυκλοφόρησε ευρέως τα τελευταία χρόνια, ομολογουμένως αρκετά επιτυχημένο:
- Τι σημαίνει «Last Christmas I gave you my heart»;
- «Πέρσι τα Χριστούγεννα σου 'δωσα την καρδιά μου».
- Ε, φέτος θα πάρεις τα αρχίδια μου.
Κατά υποκειμενική εκτίμηση, ωστόσο, το Last Christmas ήταν και είναι περισσότερο love song και λιγότερο christmas song. Τα Χριστούγεννα θέλουν τον Sinatra τους, τον Pavarotti τους -πώς θα ζήσουν κι οι εφημερίδες κάθε τέτοιες μέρες;- και όχι ρυθμικές χορευτικές μπαλάντες. Τέλος πάντων, είτε Χριστούγεννα είναι, είτε Λαμπρή, είτε της Μεταμορφώσεως, άμα μπλέξεις με τα μικροαστικά άντε να καθαρίσεις μετά...
Καλά Χριστούγεννα & Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο!
σχόλια