Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, υπάρχουν τουλάχιστον 5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στους ωκεανούς. Ποια είναι όμως η λύση για αυτά τα βουνά αποβλήτων; Η Katharina Unger πιστεύει ότι πρέπει να τα... φάμε.
Η σχεδιάστρια από την Αυστρία συνεργάστηκε με την Julia Kaisinger και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και μαζί ανέπτυξαν ένα σύστημα που καλλιεργεί βρώσιμους μύκητες οι οποίοι τρώνε πλαστικό.
Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Yale ανακάλυψαν μία ποικιλία μανιταριού (Pestalotiopsis microspora) που είναι ικανή να διασπά την πολυουρεθάνη. Έκτοτε, πολλοί επιστήμονες άρχισαν να διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο διάφορα είδη μύκητα μπορούσαν να διασπάσουν το πλαστικό, χωρίς να διατηρείται η τοξικότητα του υλικού. Αυτό οδήγησε την Unger στην εξής σκέψη: μήπως μπορούμε να μετατρέψουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα (απόβλητα) σε μια περιβαλλοντική λύση (τρόφιμα);
Σύμφωνα με το Wired, η σχεδιάστρια έχει δημιουργήσει ένα μίνι εργαστήριο, όπου καλλιεργεί το μυκήλιο (ρίζες) δύο μυκητών (Schizophyllum commune και Pleurotus ostreatus), οι οποίοι τυχαίνει να έχουν μεγάλη όρεξη για πλαστικό. Προκειμένου να μετατραπεί το πλαστικό σε βρώσιμο προϊόν, τοποθετείται πρώτα σε έναν θάλαμο, όπου υπεριώδες φως αποστειρώνει το υλικό και ξεκινάει η διαδικασία αποδόμησής του.
Το πλαστικό τοποθετείται στη συνέχεια στη σφαίρα ανάπτυξης, σε μία κάψουλα σε σχήμα αυγού φτιαγμένη από άγαρ, ένα ζελατινώδες υλικό που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια βακτηρίων. Μετά προστίθεται το μυκήλιο (ο μύκητας) στην κάψουλα, το οποίο σιγά-σιγά καταναλώνει το πλαστικό και μετατρέπεται σε μανιτάρι. Χρειάζονται περίπου δυο μήνες ώστε να πραγματοποιηθεί η κατανάλωση αυτή, αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Το άγαρ, μάλιστα, μπορεί να έχει διάφορες γεύσεις, και οι Unger και Kaisinger έχουν ήδη σκεφτεί κάποιες συνταγές, με γεύσεις όπως μάνγκο-καρότο και σοκολάτα με γέμιση γιαουρτιού.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση. Η Unger πάντως έχει δοκιμάσει τον μύκητα και δηλώνει πως έχει ουδέτερη γεύση.
σχόλια