Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα!

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός
3

Ιστορία μεγαλύτερη του ενός αιώνα ξεδιπλώνεται στην ταβέρνα-οινοπωλείο Φαρόπουλος στην Άμφισσα. Η τρίτη γενιά, ο Γιάννης Φαρόπουλος συνεχίζει την παράδοση με πάθος. Πίνοντας κρασί και τσιμπολογώντας κεφτεδάκια που μόλις έχουν βγει από το μαυροτήγανο, ξεδιπλώνει την ιστορία της οικογενειακής ταβέρνας και του τόπου. Μια ιστορία πολύ πλούσια που περιλαμβάνει αμέτρητους ανώνυμους αλλά και επώνυμους που χόρτασαν την πείνα τους στο οινομαγειρείο του Φαρόπουλου. Στην Αμφισσα κάποιοι παλιοί ακόμη μιλούν για την ομορφιά της Ρόμι Σνάιντερ η οποία στα τέλη της δεκαετίας του '60 βρέθηκε στην περιοχή για τα γυρίσματα της ταινίας «Μια γυναίκα στο παράθυρο» και επισκέφθηκε το μαγαζί του Φαρόπουλου για να γευτεί λιμπιστικά κεφτεδάκια.

Εκεί μαζί με το κρασί, το τσίπουρο και τους σπιτικούς μεζέδες γεύεσαι και μια καλή δόση ιστορίας.


Το 1907 η ταβέρνα-παντοπωλείο ξεκίνησε να λειτουργεί στην πλατεία Λαού της Αμφισσας από τα αδέλφια Γιώργο και Βαγγέλη Φαρόπουλο μέχρι που χώρισαν την κοινή δραστηριότητα τους. Ο Γιώργος μετέφερε το πάθος του για την ταβέρνα το 1925 στο σημείο που βρίσκεται σήμερα στην καρδιά της αγοράς της πόλης. «Την εποχή εκείνη ήταν η πρώτη πλάκα που έπεσε στην Άμφισσα με τσιμέντο και σίδερα ενώ στο δάπεδο έριξαν άμμο που έφεραν από την Ιτέα, ώστε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες να αερίζει ή υγραίνει το αλάτι», αφηγείται ο Γιώργος και συνεχίζει: « Η ταβέρνα είχε υπόγειο με βαρέλια για κρασί. Οι μεζέδες που σερβίριζαν ήταν τυρί κλότσα σε λαδόκολλα, κουκιά, ρεβίθια και γιουβέτσι σε πήλινα που έψηναν στην μασίνα, ελιές Άμφισσας, τυρί φέτα από τους τσομπάνηδες, αυγά βραστά και τηγανητό μπακαλιάρο».


Οινοπωλείο-οινοπνευματοπωλείο αναγράφεται στην άδεια του μαγαζιού που στην συνέχεια προστέθηκε η άδεια καπνοπωλείου για να φτιάχνουν και να πουλούν τοπικής παραγωγής τσιγάρα. Η βιτρίνα για τα τσιγάρα φιγουράρει και σήμερα στο μαγαζί. Στο χρηματοκιβώτιο του 1924 υπήρχαν τα χαρτιά της συναλλαγής του παππού που αγόραζε γλεύκος από την Δόβρενα έξω από την Θήβα και έρχονταν με καΐκια στην Ιτέα. «Την μεταφορά στην Άμφισσα αναλάμβαναν καμήλες που σήκωναν 360 οκάδες και ένας γάιδαρος – γνωστός ως κολαούζος- οδηγούσε τις καμήλες» εξηγεί ο Γιάννης και για του λόγου του το αληθές δείχνει ξεθωριασμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής με τις καμήλες φορτωμένες. Στη δεκαετία του '50 το μαγαζί πέρασε «στα χέρια του πατέρα μου Ανδρέα και στην κουζίνα μαγείρευε η μητέρα μου Ευλογιέττα κεφτεδάκια, πίτες, πατσά βραστή ή γιαχνί» λέει ο Γιάννης.

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός


Η ταβέρνα γνώρισε μεγάλη άνθιση το1974 όταν φτιαχνόταν το φράγμα του Μόρνου και συγκέντρωνε τα βράδια στα τραπέζια του τους μηχανικούς που σε ένα μαυροπίνακα που είχαν στήσει στο μαγαζί σχεδίαζαν την πορεία της γαλαρίας των 14,5 χλμ. Το μενού είχε διευρυνθεί με μαγειρευτά φαγητά, όσπρια και ντολμαδάκια.


Ο Γιάννης θυμάται: «Μέχρι το 1965 απαγορευόταν να περνούν απέξω από το μαγαζί γυναίκες όπως και μέσα από την αγορά, στοιχεία που είχαν μείνει από την τουρκοκρατούμενη περιοχή». Ο χώρος της ταβέρνας με το ξύλινο πατάρι, που φιλοξενούσε τις αλλοτινές εποχές τους παραγιούς, σε ταξιδεύει μαγικά στην ιστορία του τόπου. Μεγάλη είναι η συλλογή από αφίσες, παλιές φωτογραφίες της Άμφισσας, κάθε λογής διαφημιστικά, εργαλεία. Κάθε γωνιά έχει διακοσμητικά στοιχεία από μια εποχή που έχει χαθεί χωρίς επιστροφή. Σε ένα σημείο κρέμεται ο ματαράς- που ήταν το παγούρι περασμένων δεκαετιών φτιαγμένο από δέρμα - που έπαιρναν μαζί τους όταν πήγαιναν να μαζέψουν τις ελιές. Δίπλα ο τουρβάς, ένα σακί από σχοινί φτιαγμένο για τα εργαλεία ή για να μπαίνει η τροφή του αλόγου. Το ξύλινο παγούρι για κρασί –η τσίτσα- το χρησιμοποιούσε ο γυρολόγος που πήγαινε στα σπίτια για να κεράσει κρασί αυτούς που ήταν καλεσμένοι σε γάμο. Σε μια γωνιά κρέμεται ο γκιουρντανές ένα τεράστιο κολάρο διακοσμημένο με κουδούνια που ήταν το επίσημο που φορούσαν στα άλογα. Ο παλιός πορσελάνινος πίνακας του ηλεκτρικού διακοσμητικός και λειτουργικός ταυτόχρονα, η πρώτη διαφήμιση μπύρας της Βουγιουκλάκη, «Βασίλειον της Ελλάδος» πίνακας με στατιστικά στοιχεία απογραφής. Το μάτι και η σκέψη δεν αδιαφορούν όπου κι αν στραφούν.

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός


«Γύρω από την ταβέρνα υπήρχαν τα κουδουνάδικα και τα σχοιναριά και τα εργαλεία της εποχής που έχουν διασωθεί διακοσμούν πλέον το μαγαζί» συμπληρώνει ο Γιάννης που είναι μανιώδης συλλέκτης.


Καθισμένοι δίπλα στην ξυλόσομπα αφήνουμε να μας συνεπάρει η νοσταλγική ατμόσφαιρα ενώ η ευωδιά από τα κεφτεδάκια και τις πατάτες που τηγανίζει ο Γιάννης στην ανοιχτή κουζίνα με το γκάζι γαργαλάει ερεθιστικά τα ρουθούνια. Ο γιός του, η τέταρτη γενιά , αν και σπουδάζει στο Πολυτεχνείο, βοηθάει τον πατέρα του στο σερβίρισμα και γοητεύεται από τις οικογενειακές ιστορίες. Στο τραπέζι έρχονται άγρια χόρτα βραστά που μόλις βγήκαν από την κατσαρόλα, τυρί φέτα με λάδι και ρίγανη και λαχανοντολμάδες. Στο μενού θα βρεις ακόμη γαρδούμπες αρνίσιες που μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, πατσά γιαχνί, χορτόπιτα και τας κεμπαπ. Το κρασί ρέει στα ποτήρια και τα πιρούνια παίρνουν φωτιά τσιμπολογώντας τους νόστιμους μεζέδες. Έντιμο φαγητό και φιλόξενη διάθεση βάζουν την προσωπική σφραγίδα του ιστορικού οινομαγειρείου στην καρδιά της Άμφισσας.


Εκεί μαζί με το κρασί, το τσίπουρο και τους σπιτικούς μεζέδες γεύεσαι και μια καλή δόση ιστορίας. Αισθάνεσαι παντού να υπάρχουν τα σημάδια -πολλά ορατά αλλά τα περισσότερα αόρατα-αυτών που πέρασαν από κει αποσπώντας αναμνήσεις χαράς ή λύπης και αφήνοντας κομμάτια ζωής που δίνουν στο χώρο τη δική του προσωπικότητα και ενέργεια που δεν μπορεί να τις δώσει καμία τυπική διακοσμητική οπτική, όσο ευφάνταστη και αν είναι.

Οινομαγειρείο Φαρόπουλος, Ανδρούτσου & Παπαχρήστου, Αμφισσα, τηλ. 22650-28823

 

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός

Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός
Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός
Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός
Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός
Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός
Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός
Στοίχημα! Δεν ξέρετε ωραιότερη ταβέρνα από αυτήν, που βρίσκεται στην Άμφισσα! Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Κυπουργός
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια
Σχεδον ιδια ταβερνουλα υπαρχει στον Πειραια με την ονομασια " Το ειδικον" να φας τηγανητο κεφτεδακι να ξεχασεις τονομα σου.Υπεροχες φωτο σε ταξιδευουν σε αλλη εποχη.Τα ομορφα να τα μοιραζομαστε.