Βορειοδυτικά της παλιάς ισπανικής πόλης Cartagena de Indias βρίσκεται ένα σύμπλεγμα περίπου 30 νησιών γνωστά ως Islas de Rosario.
Οι λευκές παραλίες τους, τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και η άφθονη χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν ένα πραγματικό τροπικό παράδεισο και εκατοντάδες τουρίστες από την Καρθαγένη τα επισκέπτονται καθημερινά. Λίγο πιο μακριά, στο εξίσου όμορφο νησί που παραμένει παρθένο και σχεδόν ανέπαφο ακόμη και σήμερα, ζουν 800 κάτοικοι που ασχολούνται με την αλιεία και τη γεωργία. Χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, η καθημερινή ζωή εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Αυτός ο παράδεισος τράβηξε πριν από χρόνια την προσοχή ενός εκκεντρικού παραθεριστή, ο οποίος έχτισε ένα παλάτι, που τώρα έχει εγκαταλειφθεί: το περίφημο παλάτι του βασιλιά της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ.
Στη πιο απομονωμένη πλευρά του νησιού, κρυμμένο και προφυλαγμένο μεταξύ των τροπικών δασών και της Καραϊβικής Θάλασσας, βρίσκεται ένα μεγαλοπρεπές συγκρότημα πολυτελών κτιρίων. Η αποσύνθεση αντικατοπτρίζει την πτώση του ιδιοκτήτη. Στο απόγειο της δόξας του ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν υπεύθυνος για περίπου το 80% της παγκόσμιας διακίνησης κοκαΐνης. Διετέλεσε Επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών Μεντεγίν, το οποίο διοργάνωνε το καθημερινό λαθρεμπόριο σχεδόν 15 τόνων κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1989 η αξία του θρυλικού Εσκομπάρ υπολογιζόταν στα 30 δις δολάρια και το Forbes τον κατέταξε στους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Ο βίος του όπως ήταν φυσικό, ήταν ανάλογος και βουτηγμένος στην υπερβολή. Η βίλα του στην Κολομβία έμεινε στην ιστορία ως η Hacienda Napoles με τους ρινόκερους και τους ελέφαντες στο ζωολογικό της κήπο. Αντίστοιχης πολυτέλειας ήταν όμως και το εξωτικό του ορμητήριο στην Καραϊβική που σήμερα ρημάζει.
Η τεράστια βίλα στο La Isla Grande δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα συγκροτήματα που βρίσκονται στο παραθαλάσσιο Μαϊάμι. 300 δωμάτια για τους φιλοξενούμενους, πισίνες περικυκλωμένες με φοίνικες, ελικοδρόμιο, γήπεδα και χρυσές βρύσες στα μπάνια, ήταν μόλις λίγες από τις λεπτομέρειες του εξοχικού.
Ο φωτογράφος Luke Spencer την επισκέφτηκε για λογαριασμό του Αtlas Obscura και κατέγραψε εικόνες από την σημερινή της κατάσταση που δεν θυμίζει σε τίποτα τις ένδοξες εποχές των πάρτι, της καλοπέρασης και της κραιπάλης.
Για να φτάσει στο νησί, το οποίο έχει μήκος μόλις λίγα χιλιόμετρα, βρήκε ένα ειδικό σκάφος από την Cartenga. Δεν υπήρχαν οργανωμένες εκδρομές στο κτήμα Escobar και τη μεταφορά έκανε ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο έπειτα από συμφωνία.
Μετά από ώρες πεζοπορίας μέσα από το δάσος της Καραϊβικής, μέσα από την πυκνή τροπική βλάστηση ξεπρόβαλε το τείχος από μπετόν. Το κακοτράχαλο μονοπάτι του δάσους μετατράπηκε στη συνέχεια σε διάδρομο με περίτεχνα πλακάκια που οδηγούσε στην πύλη της έπαυλης. Δίπλα της βρισκόταν παρατημένο ένα ταχύπλοο στο οποίο είχαν φυτρώσει όμορφα λουλούδια του δάσους. Η φύση είχε διεκδικήσει και κερδίσει τη μάχη με το συγκρότημα, περιγράφει ο Luke Spencer ο οποίος συνάντησε μια οικογένεια αγριόχοιρων μπροστά στον μεγάλο κήπο. Τα φυτά είχαν καλύψει τις μαρμάρινες πλευρές του κτιρίου, αλλά πίσω από το φύλλωμα διακρίνονταν πάνω στον διαβρωμένο τοίχο τα όμορφα τιρκουάζ και κοραλί σχέδια.
Το λόμπι οδήγησε σε μια τεράστια αυλή, που σκιάζεται με φοίνικες με θέα στη θάλασσα της Καραϊβικής. Στο κέντρο δέσποζε μια τεράστια πισίνα η οποία αν και ήταν εντελώς άδεια από νερό είχε ακόμη ένδειξη πρόσφατης ανθρώπινης δραστηριότητας, με ρούχα και παπούτσια απλωμένα κατά μήκος. Μέσα από τους θάμνους πετάχτηκαν περίπου δώδεκα άντρες που κρατούσαν στα χέρια τους μασέτες. Ο ντόπιος που συνόδευε τον φωτογράφο του ζήτησε να μη μιλήσει καθόλου και τους πλησίασε. Τους εξήγησε τι γύρευαν εκεί και πήρε άδεια για να βγουν οι φωτογραφίες. Οι καταληψίες τους συνόδευαν σε όλη την ξενάγηση και κάποια στιγμή ο φωτογράφος τους είπε πως ζουν σε ένα πολύ όμορφο σπίτι. Ένας από αυτούς χαμογέλασε και πρόσθεσε:"Σε ένα πολύ μεγάλο σπίτι". Αν και η Hacienda Napoles στην απέναντι πλευρά έχει περάσει στα χέρια του κράτους και προορίζεται για τουριστική εκμετάλλευση, αυτή εδώ η έπαυλη εξακολουθεί να παραμένει ανεξερεύνητη, ανεκμετάλλευτη και σχεδόν κανείς δεν την επισκέπτεται ποτέ.
σχόλια