Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter

Οι γυναίκες που συνομιλούν με το Υπερφυσικό στην Πολωνία

1

Στο τελευταίο της πρότζεκτ με τίτλο "Women of Power" η Πολωνή φωτογράφος Katarzyna Majak συνθέτει μία σειρά πορτρέτων πνευματικών θεραπευτριών και γυναικών που ειδικεύονται στην πνευματική καθοδήγηση.


Τα αντικείμενα της Majak ζουν κατά κύριο λόγο στην επαρχία της Πολωνίας, και κατέχουν σημαντική θέση στις τοπικές κοινωνίες. Δίνουν συμβουλές σε παντός φύσεως ζητήματα, εργάζονται ως μαίες, ως βοτανοθεραπεύτριες, και στην ουσία είναι υπεύθυνες για την διατήρηση των τοπικών παραδόσεων οι οποίες πολλές φορές χρονολογούνται στην προ χριστιανική εποχή.

Σύμφωνα με την φωτογράφο οι γυναίκες αυτές ασκούν ένα ευρύ φάσμα πνευματικών πρακτικών. Μερικές έχουν τον ρόλο της θεραπεύτριας (οι λεγόμενες whisperers). Οι whisperers χρησιμοποιούν θρησκευτικές δοξασίες, προσευχές και αρχέγονες δεισιδαιμονίες για να θεραπεύσουν και να "λύσουν" ξόρκια. Άλλες είναι εγγονές ξακουστών θεραπευτριών με κλίση προς το υπερφυσικό, που υποτίθεται ότι έχουν το κληρονομικό χάρισμα. Οι γυναίκες αυτές έχουν επωμιστεί το βάρος της διατήρησης των παραδόσεων αυτών από γενιά σε γενιά, παραδόσεις όπως οι προχριστιανικές σλαβικές τελετές ή η δαιμονολογία, οποίες θα ήταν διαφορετικά "νεκρές" σήμερα.


Κι ενώ πολλές υποστηρίζουν ότι η πνευματική γνώση επέζησε στο υποσυνείδητό τους, δεν αρνούνται ότι είναι απαραίτητο να εμπλουτίζονται οι γνώσεις με αυτές των αντίστοιχων θεραπευτριών από χώρες όπως το Περού, η Βόρεια Αμερική, ή η Νέα Ζηλανδία όπου οι παραδοσιακές θεραπεύτριες θεωρούνται επίσης σεβάσμια μέλη των αγροτικών μικροκοινωνιών.

Η έκθεση της Majak ταξιδεύει τα δύο τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου, από την Πολωνία και την Σλοβακία, μέχρι την Νέα Υόρκη.

 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Maria Ela Lewańska - Ανήκει στους “πρεσβύτερους των φυλών των νέων καιρών”. Αναζητά την εσωτερική αλήθεια, την αγάπη, το νόημα της ύπαρξης, την ιερότητα μέσα στην καθημερινή ζωή. Οι αναζητήσεις της την έχουν οδηγήσει στην διδασκαλία και στην βαθύτερη γνώση και μελέτη της σοφίας των ιθαγενών πληθυσμών της Αμερικής. Σήμερα πραγματοποιεί στην Πολωνία διαλέξεις και workshops πολλά από τα οποία παρακολουθούν και σύγχρονοι λαογράφοι.
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Enenna - Μία Wiccan (Ιέρεια της παγανστικής θρησκείας που βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην μαγεία)Η Enenna Αγάπησε την Wicca στα μέσα της δεκαετίας του '90, αλλά ήταν πάρα πολύ μικρή τότε και δεν υπήρχε παραδοσιακή Wicca στην Πολωνία - έτσι έπρεπε να περιμένει.Το 2004 ακολούθησε το μεγάλο κύμα μετανάστευσης Πολωνών προς την Μεγάλη Βρετανία (την πατρίδα της Wicca). Εκεί συναντήθηκε με τους κατάλληλους “καθηγητές” και το 2005 μυήθηκε στην Αλεξανδρινή Wicca. Σήμερα ηγείται ενός coven.
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Paraskiewa - Μία Babka (γιαγιά) και whisperer (θεραπεύτρια) Χρησιμοποιεί την δύναμη των προσευχών, τα ξόρκια, καίει τα λυχνάρια, “διαβάζει” το κερί - ακριβώς όπως πριν από αιώνες “προσεύχεται” και ξορκίζει τις ασθένειες.
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Beata Lech- Μια μάγισσα, βοτανολόγος, και πνευματική θεραπεύτρια.Ζει δίπλα σε ένα βουνό, ακούει το δάσος και τον άνεμο, διαλογίζεται, ασκεί σαμανισμό και διαβάζει κάρτες ταρώ. Ταξίδεψε σε όλη τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Μογγολία για να μάθει περισσότερα για την τέχνη της.
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Kasia Emilia - Σύγχρονη παγανίστρια
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
El Winga - Μία σύγχρονη δρυίδης.Πρόκειται για μία ειδωλολατρική θρησκεία που συνδέεται με τους αρχαίους Κέλτες. Οι Δρυίδες σέβονται τη φύση και εκτελούν τελετές σε αστρολογικά σημαντικές ημερομηνίες όπως το χειμερινό ηλιοστάσιο.
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Η Anna είναι επίσης μία θεραπεύτρια, με προσανατολισμό όμως στα ξόρκια για το κακό μάτι. Είναι πιστή χριστιανή.
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Joanna
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Natalia Lach Lachowicz – Μελετά την φιλοσοφία, τη θρησκεία, και τις προχριστιανικές παγανιστικές τελετές. Αποδομεί το ίδιο της το σώμα, ενώ παίρνει την δύναμή της από τη φύση. Η ίδια χρησιμοποιεί στις πρακτικές της την δύναμη των ονείρων, του μύθους, και τα τελετουργικά αντικείμενα.
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Maria - Θεραπεύτρια (whisperer) και μάντης
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Justyna Rychlewska-Suska – Ανήκει στο ΜΑ-URI® από το 2001. Είναι multimedia καλλιτέχνιδα, ζει στην έρημο Nadnotecka όπου και ίδρυσε τους "4 Ανέμους" το πρώτο ευρωπαϊκό ίδρυμα διδασκαλίας MA-URI, με σκοπό τη διατήρηση και την εξάπλωση των παραδόσεων των Μαορί
 Οι σύγχρονες "μάγισσες" της Πολωνίας Facebook Twitter
Η Ιουστίνη πιστεύει κι αυτή στις παραδόσεις των Μαορί (Νέα Ζηλανδία), στην ύπαρξη των μαγικών δυνάμεων που έχουν ορισμένα αντικείμενα, και στην δυνατότητα θεραπείας ασθενειών με αυτές τις δυνάμεις.
Φωτογραφία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια