Η μαριχουάνα δεν επηρεάζει τον εγκεφαλικό ιστό

23

Μία ομάδα νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν μία έρευνα που έδειξε ότι η χρήση αλκοόλ στους εφήβους επηρεάζει τον εγκεφαλικό ιστό, αλλά όσοι καταναλώνουν μαριχουάνα δεν έχουν τις ίδιες επιπτώσεις.

Ύστερα από την εξέταση 92 εφήβων, ηλικία 16 έως 20 ετών, για μία περίοδο 18 μηνών, όσοι έπιναν πάνω από πέντε ποτά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν αλλοίωση στον εγκεφαλικό ιστό. Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Susan Tapert, η παρενέργεια αυτή δημιουργεί προβλήματα στη μνήμη, την προσοχή και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Στην αντιπέρα όχθη, όσοι κατανάλωναν μαριχουάνα πάνω από εννιά φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τις εγκεφαλικές τομογραφίες, δεν εμφάνισαν τα ίδια συμπτώματα. 

Η έρευνα θα δημοσιευτεί, όπως αναφέρει το Huffington Post, τον ερχόμενο Απρίλιο στο επιστημονικό περιοδικό «Αlcoholism: Clinical & Experimental Research».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εφηβεία είναι μία πολύ κρίσιμη περίοδος στον άνθρωπο για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού του. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διακόπτει τον κύκλο της συνηθισμένης ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη προσοχή και η σωστή λήψη αποφάσεων από ένα άτομο.

Οι νευροεπιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα αν η ζημιά που προκαλείται είναι μόνιμη και επισημαίνουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες έρευνες ώστε να μπορούν να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ