Έρευνα: Οι άνεργοι που είναι καπνιστές βρίσκουν πολύ πιο δύσκολα δουλειά

Έρευνα: Οι άνεργοι που είναι καπνιστές βρίσκουν πολύ πιο δύσκολα δουλειά Facebook Twitter
3

Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην εξεύρεση μιας θέσης εργασίας σε σχέση με τους μη καπνιστές και παραμένουν για περισσότερο χρονικό διάστημα άνεργοι, σύμφωνα με μια έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Επιπροσθέτως, όταν βρίσκουν τελικά δουλειά, οι καπνιστές κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους μη καπνιστές, επισημαίνεται στην έρευνα που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

 

Για να ρίξουν λίγο φως στη σχέση μεταξύ καπνίσματος και παρατεταμένης ανεργίας, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 13 άνεργους καπνιστές που αναζητούσαν δουλειά και 120 άλλους ανέργους, οι οποίοι όμως δεν κάπνιζαν- τουλάχιστον όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οι ίδιοι άνθρωποι απάντησαν στα ερωτηματολόγια έξι μήνες και έναν χρόνο αργότερα. "Παρατηρήσαμε ότι οι καπνιστές δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να βρουν δουλειά από τους μη καπνιστές", υπογράμμισε η Τζούντιθ Προτσάσκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης.

 

Δώδεκα μήνες αφότου ξεκίνησε η έρευνα το 27% των καπνιστών και το 56% των μη καπνιστών είχαν βρει δουλειά. Εκείνοι από τους καπνιστές που εργάζονταν, κέρδιζαν κατά μέσο όρο 5 δολάρια λιγότερα ανά ώρα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.


Οι ερευνητές έδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ καπνίσματος και ανεργίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, όμως η σχέση αιτίου-αιτιατού είναι δύσκολο να καθοριστεί. Παραμένει το ερώτημα αν το κάπνισμα είναι η αιτία ή η συνέπεια της ανεργίας, εξήγησε η Προτσάσκα. "Δεν ξέρουμε αν οι καπνιστές δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν δουλειά ή αν κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη δουλειά που ήδη έχουν, ούτε αν οι μη καπνιστές, αφού χάσουν τη δουλειά τους, αγχώνονται και αρχίζουν να καπνίζουν", είπε.


Οι συμμετέχοντες στην έρευνα επελέγησαν πολύ προσεκτικά ώστε να μην επηρεαστούν τα συμπεράσματα της μελέτης από παράγοντες που μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση μιας θέσης εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα το μορφωτικό επίπεδο.


Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην ανεργία τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Παρέμενε όμως ασαφές κατά πόσο το κάπνισμα ήταν αιτία ή συνέπεια της ανεργίας (λόγω άγχους). Η νέα μελέτη, σύμφωνα με την Τζούντιθ Προχάσκα τουλάχιστον, γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της πρώτης άποψης, δηλαδή ότι το κάπνισμα πράγματι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εύρεσης εργασίας.


Σύμφωνα με την έρευνα, οι καπνιστές άνεργοι είναι κατά μέσο όρο νεότεροι, λιγότερο μορφωμένοι και με χειρότερη υγεία σε σχέση με τους μη καπνιστές ανέργους. Όλα αυτά, κατά τους ερευνητές, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα κάποιου να βρει δουλειά.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ