Μια νέα μορφή υπνοβασίας έχει κάνει την εμφάνισή της στους εφήβους και αφορά την αποστολή μηνυμάτων και γενικότερα τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Η Ελίζαμπεθ Ντάουντελ, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο πανεπιστήμιο Βιλανόβα της Φιλαδέλφειας εξηγεί στο τοπικό CBS: «Συμβαίνει στη φάση που προηγείται του βαθύ ύπνου, τότε που κάποιος είναι μισο-ξύπνιος, μισο-κοιμισμένος. Αν το τηλέφωνο χτυπήσει, θα απαντήσουν, γράφοντας είτε κανονικές λέξεις είτε ασυναρτησίες. Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο να στέλνουν κείμενα όπως "Μου λείπεις, θέλω να σε δω" σε πρώην σχέσεις τους. Όταν ξυπνούν δε θυμούνται τίποτα».
Η Ντάουντελ εξαίρει τη σημασία του σωστού ύπνου που για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες πρέπει να διαρκεί από οκτώ έως δέκα ώρες ημερησίως. «Πολλοί έφηβοι κοιμούνται λιγότερο. Η ποιότητα του ύπνου τους χειροτερεύει, αφού ο φυσιολογικός κύκλος των φάσεων του ύπνου διακόπτεται από τα χτυπήματα του τηλεφώνου ή από την υπνοβατική χρήση του. Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να αποτελέσουν αίτια παχυσαρκίας, κατάθλιψης, μειωμένων σχολικών επιδόσεων και άλλων διαταραχών».
Η λύση που προτείνει η καθηγήτρια είναι να μη διαθέτει η κρεβατοκάμαρα τεχνολογικές συσκευές, ή τουλάχιστον το κινητό να παραμένει στην άλλη άκρη του δωματίου και να το αθορυβείται.
σχόλια