ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Μπορεί αυτό το σάντουιτς να είναι αμερικανικό, αλλά στην ποιότητα πιο πολύ φλερτάρει με τη φινέτσα του roast beef ανάμεσα σε ψωμί ή, αλλιώς, το σάντουιτς του Earl of Sandwitch.
2

Τη νέα εποχή της παντοδυναμίας του street food το γρήγορο φαγητό δεν είναι πια ο μονόδρομος της εθνικής τυρόπιτας, που τα τελευταία χρόνια έχασε κι αυτή την μπάλα με τις πλαστικοποιημένες, κατεψυγμένες σφολιάτες. Τώρα ο δρόμος ανταγωνίζεται την γκουρμέ κουζίνα, με το κεφάλι ψηλά και χωρίς να φοβάται τα sous-vide και τους αφρούς της.

Στα μερικά βήματα που ορίζουν τη ζωή σου στην πόλη υπάρχει κάτι εξαιρετικό που τυλίγεται σε ένα χαρτί, υπάρχει μια ποιότητα που μπορεί και να λείπει από ένα οργανωμένο, «καλό» εστιατόριο. Η ταχύτητα δεν κάνει πια ρίμα με την trash ευκολία. Στη street νοστιμιά πλέον ισχύει το «όποιος βιάζεται δεν σκοντάφτει», απαραίτητα.

Big Mouth: Όσα δεν χωράνε σε ένα στόμα

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Οι αδελφοί Ισταυρίογλου, με καταγωγή από την Πόλη, εννοείται πως ήξεραν να μαγειρεύουν.

Δύο αδέλφια που βρίσκουν τη γλώσσα του σάντουιτς σε ένα τραγούδι των Smiths, «Bigmouth strikes again», ασχέτως του ότι Μοrrissey είναι βίγκαν. Εμένα πάλι μου φέρνει στον νου την Κοκκινοσκουφίτσα − «γιατί, γιαγιά, έχεις τόσο μεγάλο στόμα;» είπε ο λύκος, ο οποίος, όμως, με τίποτα δεν θα κατάφερνε ένα Chicken Deli με μια δαγκωνιά. Τα σάντουιτς του Νίκου και του Κώστα Ισταυρίογλου δεν είναι από κείνα που τα διαλέγεις έτοιμα, με το δάχτυλο σε μια προθήκη, «ένα ζαμπόν τυρί».

Έντεκα μόνο τον-γκουρμέ-αριθμό, θέλουν το μαγείρεμα και την ώρα τους. Οπότε κι εσύ θα πάρεις μια μπίρα από το ψυγείο και θα βολευτείς στα ψηλά σκαμπό της στοάς. Θα χαζέψεις τις αφίσες. Θα ανακαλύψεις γνωστούς και πόσο τελικά κεντρικότατη περατζάδα είναι η Πραξιτέλους. Θα χαζολογήσεις λίγο και με την περήφανη μαμά που θα σου παινέψει τα βλαστάρια της άμα είναι εκεί κι έχει έρθει να δώσει ένα χεράκι.

Μη σε πιάσει ανυπομονησία, θυμήσου ότι ήδη έχεις φάει αρκετό χρόνο μέχρι να αποφασίσεις ποιο από τα έντεκα, με πολλές ενδόμυχες υποσχέσεις να επιστρέψεις ταχύτατα και για τα υπόλοιπα δέκα. Το πολυώροφο θέλει τον χρόνο του να χτιστεί.

Οι αδελφοί Ισταυρίογλου, με καταγωγή από την Πόλη, εννοείται πως ήξεραν να μαγειρεύουν. Από μακαρονάδες βολεύτηκαν. Από πίτσες, βρήκαν την καλή. Αυτό που τους έλειπε από τις νοστιμιές της πόλης ήταν το σάντουιτς. Και είπαν να αναλάβουν πρωτοβουλία.

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Δικό μου υπεραγαπημένο το ιταλικό με τα κοκκινιστά κεφτεδάκια.

Εγώ θα σταθώ στο ψωμί. Της Πνύκας ή, αλλιώς, ό,τι καλύτερο. Άσχετα από το αν τα παιδιά το ψωμί το θεωρούν απλώς αξεσουάρ ενός σάντουιτς και το φρυγανίζουν πριν χτίσουν μια πολυκατοικία ανάμεσα στις φέτες του. Αλλαντικά από τον Αραπιάν και τον Ζαρκαδιάν − ναι, έχει pastourmaly με παστουρμά και αυγό. Και μαγικό chicken, όπου το κοτόπουλο ξεροψήνεται αγκαλιά με το μπέικον, μετά μπαίνει σε βινεγκρέτ, πάνω του λιώνει η γραβιέρα −έχουν και κάποια ξεχωριστά τυριά από το Καρπενήσι− και όλα αυτά μαζί με μαρούλι χτίζονται σε στρώσεις άψογα αρχιτεκτονικά δομημένες, μέσα στο λεπτό, φρυγανισμένο ψωμάκι.

Αμερικανική σχολή του σάντουιτς, BLT με τραγανό μπέικον, αβοκάντο και μια ελαφριά σπιτική σος με τοσοδούλι λιγάκι σκόρδο. Στο Tuna Luna, ο τόνος παντρεύεται με μαρούλι, πίκλες και τυρί. Που του πάει τελικά, το ξέρει ο Κώστας που το έφτιαχνε σπίτι του από 15 χρονών. Το ίδιο και ο καπνιστός σολομός, επιμένει, στο Pink Fish.

Δικό μου υπεραγαπημένο το ιταλικό με τα κοκκινιστά κεφτεδάκια. Σε κάθε μπουκιά ακούω πάντα πιστολίδι, βλέπω αυτοκίνητα και γκάνγκστερ να κυνηγιούνται στη Little Italy. Ιταλική σάλτσα, κεφτές της μαμάς, ντιζονέζ, πίκλες, τυρί και κρεμμύδι. Αν είσαι γυναίκα, το μισό θα το πάρεις σε πακετάκι για το βράδυ, που τα παιδιά κλείνουν (στις 11). Ολόκληρο δεν το καταφέρνεις.

Στα προσεχώς, ελπίζω κάποτε να φτάσω και στο γλυκό: με χαλβά και σοκολάτα υγείας λιωμένη ή με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα. Όσο κι αν φας, δεν θα βαρύνεις.

Μπορεί αυτό το σάντουιτς να είναι αμερικανικό, αλλά στην ποιότητα πιο πολύ φλερτάρει με τη φινέτσα του roast beef ανάμεσα σε ψωμί ή, αλλιώς, το σάντουιτς του Earl of Sandwich, του κόμη Montagu που έδωσε το όνομά του σε όποια πανδαισία χωρά ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες φέτες ψωμί.

Big Mouth, Πραξιτέλους 20, 210 3250449

Το αυθεντικό πεϊνιρλί της Ιωνίας

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Ε, ναι, αυτό είναι το πεϊνιρλί, που σημαίνει «με τυρί» εκ του peynir, έτσι όπως το φτιάχνει στα ειδικά μαγαζιά που το αφορούν η Τουρκία, μ' αυτήν τη μαστιχωτή, τραγανή και αφράτη συνάμα ζύμη. Φωτο: Manteau Stam

Χρόνια πολλά περνούσα από μπροστά του, διάβαζα την ταμπέλα, νύχτα πάντα, το έβρισκα κλειστό. Στο μυαλό μου καταχωρίστηκε σαν κάποια παλιά δόξα που από καιρό έχει κατεβάσει τα ρολά της.

Μέχρι που μια άχαρη επίσκεψη στα ΚΕΠ της γειτονιάς με έφερε πρωινό στην πόρτα του. Κόσμος πολύς, ουρές, ταράχτηκα, κάτι κακό, είπα, γίνεται. Όμως εκείνη η λιγωτική μυρωδιά από λιωμένο βούτυρο γάλακτος ήταν μια διαβεβαίωση πως εδώ μόνο κάτι πολύ νόστιμο μπορεί να σημαίνει. Μια ευωδιά σαν να διακτινίστηκα στην Πόλη, σχεδόν ένιωθα την αύρα του Βοσπόρου να χαϊδεύει το μέτωπό μου.

Την ώρα του «περίμενε», χάζεψα εκστασιασμένη το λαστιχωτό ζυμάρι να ζυμώνεται μπροστά στα μάτια μου, τους ξυλόφουρνους, τον πυρετό των παιδιών με τα φτυάρια που ξεφούρνιζαν πανδαισίες, τα γλυκά σαν Μαντόνες ευγενέστατα κορίτσια με τα καπελάκια και ύστερα είδα μπροστά μου το πεϊνιρλί μου, να τσιτσιρίζει το λιωμένο τυράκι του, και κάποιος να με ρωτά αν θέλω να το αλείψει με έξτρα φρέσκο βούτυρο.

Ε, ναι, αυτό είναι το πεϊνιρλί, που σημαίνει «με τυρί» εκ του peynir, έτσι όπως το φτιάχνει στα ειδικά μαγαζιά που το αφορούν η Τουρκία, μ' αυτήν τη μαστιχωτή, τραγανή και αφράτη συνάμα ζύμη, την ίδια που φτιάχνει και τη ναπολιτάνικη πίτσα, με τις μεγάλες εσωτερικές φουσκάλες, που σημαίνει ότι «ανέβηκε» και φούσκωσε ολόσωστα και θεϊκά ή μάλλον μπέικα.

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Χάζεψα εκστασιασμένη το λαστιχωτό ζυμάρι να ζυμώνεται μπροστά στα μάτια μου, τους ξυλόφουρνους, τον πυρετό των παιδιών με τα φτυάρια που ξεφούρνιζαν πανδαισίες Φωτο: Manteau Stam

Όπως το διδάχτηκε από τα πεθερικά του, στην πατρίδα του την Ιωνία, ο γλυκύτατος κύριος Σπύρος που έχει μεγαλώσει μέσα στα ζυμάρια. Όταν άνοιξε το 2002 και έστησε τους φούρνους του, οι γείτονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι δουλειά έχουν τα ξύλα ελιάς έξω από ένα φαστφουντάδικο, που αλλιώς το είχαν στο μυαλό τους. Όχι με τα αγνά υλικά, πάντως, του κυρίου Σπύρου, ούτε με το χειροποίητο ζυμάρι. Διαπραγμάτευση δεν γίνεται, το καλό μπορεί να φτιαχτεί μόνο σε περιορισμένη ποσότητα. Βαριά 2 το μεσημέρι, μόλις ξεπουλήσει, κλείνει.

Ως τότε, έχεις την ευκαιρία να νοστιμευτείς όλες τις εκδοχές της θεϊκής ζύμης του. Να την πάρεις σκέτη, απλή ή ολικής σαν ψωμάκι (καλόγερος) για το σπίτι. Να την πάρεις σε έτοιμο σκαφάκι και να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό πεϊνιρλί. Να τη δοκιμάσεις σε πίτσα ή σε «ξυλοπεταχτή» λαδόπιτα με ρίγανη −πολύ Νοτιοϊταλίδα!−, σε τυρόπιτα, σε σπανακόπιτα πουγκάκι, γεμάτη φρέσκα, ανοιξιάτικα αρώματα, σε λιόψωμο γεμιστό με ντομάτα και ψητή μελιτζάνα, σε ελληνικό χοτ-ντογκ με χωριάτικο λουκάνικο.

Αν είσαι πρωτάρης, θα σου συνιστούσα να ξεκινήσεις από το διά ταύτα του real thing, ένα αυθεντικό πεϊνιρλί με πολλές επιλογές: λαχανικά, κιμά, πιπεριά, κασέρι ή παστουρμά.

Πεϊνιρλί Ιωνίας, Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, 210 6462854

 

Γεύση
2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια