«Τόσο όμορφη, πώς και ακόμη single;»: Η κλασική ερώτηση που προορίζεται για κομπλιμέντο αλλά δεν είναι ...

«Τόσο όμορφη, πώς και ακόμη single;»: Η κλασική ερώτηση που προορίζεται για κομπλιμέντο αλλά δεν είναι ... Facebook Twitter
12

«Τόσο όμορφη και ακόμη ελεύθερη;», «Τόσο ωραίος τύπος, πώς και δεν έχεις σχέση;»: μια ερώτηση με αναρίθμητες παραλλαγές, την οποία όλοι σχεδόν έχουμε πει/ ακούσει/ αναρωτηθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ωστόσο το να ρωτάμε κάποιον γιατί δεν έχει ακόμη σχέση δεν είναι τελικά καθόλου κομπλιμέντο, αλλά επισήμανση με προσβλητικές προεκτάσεις. 

Σε ένα ραντεβού, μια συζήτηση, μια παρέα σίγουρα έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή πώς γίνεται το άτομο απέναντί σας, αν και ελκυστικό, έξυπνο, αστείο (και άλλα πολλά προσόντα ενδεχομένως) να είναι ακόμη single. Ή ενδεχομένος έχετε δεχθεί την συγκεκριμένη ερώτηση. Ωστόσο η διατύπωση αυτής ακριβώς της απορίας δεν έχει πάντα καλή κατάληξη, καθώς με μια δεύτερη ανάγνωση είναι άκρως προσβλητική. 

Η Erika Ettin, που έχει ιδρύσει το σάιτ γνωριμιών A Little Nudge, υποστηρίζει πως η ερώτηση «πώς γίνεται κάποιος τόσο υπέροχος όσο εσύ να είναι ακόμη ελεύθερος;», είναι πολύ κακή ιδέα. 

«Η ερώτηση είναι διφορούμενη, γιατί αρχικά ακούγεται σαν κομπλιμέντο αλλά υπονοεί πράγματα όπως "Τι πάει στραβά με σένα;" ή "Γιατί δεν σε θέλει κανένας;". Αμέσως βάζει τον αποδέκτη σε μια αμυντική στάση, όπου προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος και δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει», λέει η ίδια. 

Η Erika συμβουλεύει σε αυτήν την περίπτωση να δίνουμε απαντήσεις όπως, «Δεν χαίρεσαι που είμαι ελεύθερος/η;» ή «Πόσο τυχερός/η είσαι που είμαι». 

Σύμφωνα με την ίδια, το πιο «σκοτεινό» και αμήχανο σημείο της ερώτησης είναι η χρήση της λέξη «ακόμη», καθώς υπονοεί πως γενικά υπάρχει πρόβλημα στο να μην έχεις σχέση. «Το να είσαι single δεν είναι έγκλημα. Είναι συνειδητή επιλογή ζωής που πολλοί μάλιστα επιθυμούν... [Με τη λέξη "ακόμη"] είναι σαν να κάποιος να πιστεύει πως είσαι ελεύθερος από την μέρα που γεννήθηκες. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν ξέρουμε της ιστορία του ανθρώπου που βρίσκεται απέναντί μας», προσθέτει η Erika. 

«Επίσης υπονοεί πως το να κάνεις σχέση θα έπρεπε να είναι ο απόλυτος στόχος της ζωής σου, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Επειδή κάποιος είναι ελεύθερος, δεν σημαίνει πως είναι και απελπισμένος να κάνει σχέση ή τρέχει πίσω από τον οποιονδήποτε», προσθέτει.  

Η Erika λέει πως πάντα συμβουλεύει τους πελάτες της να αποφεύγουν συζητήσεις σχετικά με πρώην, ειδικά στο πρώτο ραντεβού. «Όταν βγαίνεις ραντεβού καλό είναι να εστιάζεις στο παρόν, όχι στο παρελθόν. Το να μιλάς για προηγούμενες σχέσεις συχνά φέρνει στην επιφάνεια δύσκολα συναισθήματα, συνήθως αρνητικά, και η συζήτηση παίρνει την κάτω βόλτα. Προτιμότερο είναι να μιλήσετε για πράγματα που σας ευχαριστούν, που σας αρέσει να κάνετε, τι άνθρωπος είστε... κι όχι για το τι άνθρωπος ήσασταν και με ποιον είχατε σχέση», τονίζει. 

Βέβαια, στον αντίποδα, ο σύμβουλος γάμου Robert Maurer, θεωρεί πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στην συγκεκριμένη ερώτηση, την οποία χαρακτηρίζει αναγκαία στο πλαίσιο μιας γνωριμίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτήν την ερώτηση μπορούμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα σχετικά με τις προηγούμενες σχέσεις του συνομιλητή μας και γιατί μπορεί να έληξε- γίνονται ευθυνόφοβοι όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή είναι αρκετά ώριμοι ώστε να διδάσκονται από τα λάθη τους; 

Με πληροφορίες από Business Insider

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ