Στις 29 Απριλίου ημέρα Κυριακή και ώρα 10.30 π.μ. κεντρικά κτήρια στην καρδιά της Αθήνας που έχουν υποστεί βανδαλισμό θα καθαριστούν με πινέλα και μπογιά στο πλαίσιο του «Let's do it Greece Athens UnTag».
«Το tagging υποβαθμίζει την πόλη μας, και δίνει μια εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας τόσο σε εμάς τους Έλληνες πολίτες όσο και στους τουρίστες. Υπάρχει όμως τρόπος να αλλάξει αυτή η εικόνα και η όψη του χώρου που ζούμε μια γειτονιά την φορά!», γράφει η πρόσκληση του event, που είναι ανοιχτή σε όλους.
Ο Antonis Schwarz πίσω από την ιδέα «Athens UnTag» είναι μισός Γερμανός, λατρεύει το street art, «ειδικά τον Banksy» όπως λέει χαρακτηριστικά, αλλά τον ενοχλεί πολύ το tagging, «το 90% του οποίου είναι αισθητικής ποιότητας μηδέν». «Με πληγώνει να υποβαθμίζεται συνεχώς η Αθήνα. Ο καθένας ταγκάρει όπου θέλει», λέει στο LIFO.gr.
Η δράση λέγεται Athens UnTag και συνδιοργανώνεται με την εθελοντική ομάδα Let's do it Greece με στόχο να καθαριστούν κεντρικά σημεία της πόλης από graffiti.
Αυτό που γίνεται πρακτικά είναι καθαρίζονται με ειδικά πλυστικά μηχανήματα τα σημεία και στη συνέχεια να βάφονται με ειδικά χρώματα, που ακόμη κι αν ξαναγραφτούν, σβήνουν με σαπούνι.
«Το ειδικό χρώμα λειτουργεί σαν προστασία κατά του γκράφιτι. Ακόμη κι αν ξαναγράψουν, το ξεπλένεις εύκολα. Ο κόσμος δεν είναι καθόλου ενημερωμένος σχετικά», εξηγεί.
Βίντεο και φωτογραφίες από τον καθαρισμό των σκαλιών δίπλα στον Ι.Ν. Διονυσίου Αεροπαγίτου, στην οδό Σκουφά 36, τον περασμένο Νοέμβριο:
Το tagging έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες πληγές της Αθήνας, αλλά μπορεί να καταπολεμηθεί και σύμφωνα με τον Antonis υπάρχουν τέσσερα πράγματα που μπορούν να γίνουν για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.
«Να απαγορευτεί η πώληση των σπρέι σε άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών, να μπει φόρος στα σπρέι για να πληρώνεται ο καθαρισμός μετά, η αστυνομία να το κυνηγάει περισσότερο και να υπάρξουν κυρώσεις για όσους το κάνουν», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το βασικό πρόβλημα είναι η ελλιπής νομοθεσία στην Ελλάδα.
«Καταλαβαίνω πως θέλουν να κάνουν training στα skills τους, οπότε θα έπρεπε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος τοίχος για να κάνουν προπόνηση όλα αυτά τα άτομα. Και καλό θα ήταν οι δήμοι να πιέσουν τα πράγματα και να απαιτήσουν αυστηρότερη νομοθεσία», καταλήγει ο ίδιος.
Μερικά από τα σημεία που θα καθαριστούν στο πλαίσιο της επερχόμενης δράσης: