Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν γενετική προδιάθεση να είναι πιο έξυπνοι

Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν γενετική προδιάθεση να είναι πιο έξυπνοι Facebook Twitter
3

Οι άνθρωποι που φοράνε γυαλιά, όχι μόνο φαίνονται πιο διανοούμενοι στους τρίτους, αλλά είναι και πραγματικά πιο έξυπνοι, σύμφωνα με μια νέα διεθνή γενετική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Επιστήμονες -μεταξύ των οποίων Έλληνες από την Ελλάδα και τη διασπορά- ανέλυσαν γενετικά στοιχεία από 300.500 ανθρώπους και βρήκαν ότι, κατά μέσο όρο, όσοι είχαν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση να είναι έξυπνοι, είχαν επίσης σχεδόν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαθέτουν στο DNA τους γονίδια που απαιτούν να βάλει κανείς γυαλιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκέιλ Ντέηβις του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με τις βρετανικές Guardian και Telegraph, πραγματοποίησαν την πιο ολοκληρωμένη έως τώρα μελέτη των γονιδίων που σχετίζονται με την εξυπνάδα.

Μεταξύ άλλων, βρήκαν ότι ορισμένα από αυτά τα γονίδια της εξυπνάδας, δεν σχετίζονται μόνο με την πιθανότητα χειρότερης όρασης, αλλά επίσης με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μακροζωία. Ακόμη, με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και κατάθλιψης. 

Από την άλλη, πρέπει κανείς να έχει υπόψη του ότι η μελέτη βρήκε απλές συσχετίσεις και ότι η εξυπνάδα είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική και δύσκολο έως αδύνατο να μετρηθεί πραγματικά αξιόπιστα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που φοράνε γυαλιά, δίνουν στους άλλους ανθρώπους την εικόνα ότι είναι πιο έξυπνοι, εργατικοί, υπεύθυνοι και τίμιοι. Γι' αυτό, άλλωστε, μια κλασική συμβουλή των δικηγόρων στους πελάτες τους είναι να φοράνε γυαλιά στο δικαστήριο.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Στέλλα Γιακουμάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ΗΠΑ), Ευάγγελος Ευαγγέλου (Σχολή Δημόσιας Υγείας Imperial College Λονδίνου), Αλέξης Χατζημανώλης (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών), Πάνος Ρούσος (Ιατρική Σχολή Όρους Σινά Ν.Υόρκης), Νικόλαος Σμυρνής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Νίκος Στεφανής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Ιωάννα Τζουλάκη (Σχολή Δημόσιας Υγείας Imperial College) και Πάνος Μπίτσιος (Ιατρική Σχολή Κρήτης).

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ