John Grant, ένας ευαίσθητος bear

John Grant, ένας ευαίσθητος bear Facebook Twitter
«Ι wanted to change the world/ but I could not even change my underwear»
1

Αναμφισβήτητα, είτε σου αρέσει η μουσική του είτε όχι, ο John Grant είναι μία από τις ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες προσωπικότητες της δεκαετίας. Πίσω από το παρουσιαστικό του ψηλού, εύσωμου άντρα με τα πυκνά γένια, την μπάσα φωνή και το αυστηρό βλέμμα κρύβεται ένας ευαίσθητος άντρας με βεβαρυμένο ιστορικό.

Στους τρεις προσωπικούς του δίσκους, οι οποίοι μαρτυρούν τη μεταμόρφωσή του από έναν μελαγχολικό τραγουδοποιό σε έναν δυναμικό περφόρμερ ηλεκτρονικής μουσικής, έχει καταφέρει να εκφράσει τον κόσμο του με αυτοσαρκαστικούς στίχους γεμάτους αναφορές στις ερωτικές του απογοητεύσεις, και τις ματαιώσεις του γενικώς. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το κλασικό πια «Ι wanted to change the world/ but I could not even change my underwear».

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο 50χρονος Αμερικανός κυκλοφόρησε την τέταρτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Love is magic», με αναφορές στα synths των '80s και τις νεορομαντικές του φαντασιώσεις.

Στους τρεις προσωπικούς του δίσκους, οι οποίοι μαρτυρούν τη μεταμόρφωσή του από έναν εύθραυστο, μελαγχολικό τραγουδοποιό σε έναν δυναμικό περφόρμερ ηλεκτρονικής μουσικής, έχει καταφέρει να συμπεριλάβει την ψυχοσύνθεσή του με αυτοσαρκαστικούς στίχους γεμάτους αναφορές στις ερωτικές του απογοητεύσεις, στα όνειρα και τις αδυναμίες του.

Την ηχογράφησε σε συνεργασία με τον Βρετανό ηλεκτρονικό παραγωγό Benge και μέσα σε αυτήν υπάρχουν τραγούδια με ποικίλη θεματολογία. Σε ένα από αυτά μιλάει για το μίσος του προς τον Ντόναλντ Τραμπ («Smug Cunt»), σε κάποιο άλλο μονολογεί για την αγάπη του στα τρενάκια των λούνα παρκ, το «Diet Gum» είναι ένας φόρος τιμής στους Human League, το «Touch and Go» γράφτηκε ως μήνυμα συμπαράστασης και σεβασμού στην Chelsea Manning, ενώ το «Is he strange» είναι μία ακόμη γλυκόπικρη μπαλάντα του για το άδοξο τέλος ενός ερωτικού δεσμού.

Ο John Grant δηλώνει στις συνεντεύξεις του πως πρόκειται για την καλύτερη συλλογή τραγουδιών που έχει γράψει. Εκτός αυτού, όμως, η συγκεκριμένη συλλογή φαίνεται πως σηματοδοτεί το  κλείσιμο των λογαριασμών με τους δαίμονες του παρελθόντος και το καλωσόρισμα ενός εφήμερου έστω συναισθήματος χαράς.

 

John Grant - Love Is Magic

Ο Grant γεννήθηκε το 1968 στο Buchanan του Mίσιγκαν και μεγάλωσε στο Parker του Κολοράντο. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε έναν βαθιά θρησκευόμενο κύκλο ορθόδοξων μεθοδιστών, ο οποίος κατέκρινε τη gay κλίση του, που άρχισε να εκφράζει από νωρίς.

Στο σχολείο, σε πολλές περιπτώσεις έπεφτε θύμα συναισθηματικής και σωματικής βίας, έτσι συνειδητοποίησε πως έπρεπε να δραπετεύσει το συντομότερο δυνατό από αυτό το συντηρητικό περιβάλλον. Έτσι, στα είκοσί του αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Γερμανία για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του στα γερμανικά, στα ισπανικά και στα ρωσικά.

Τελικά, το 1994 επέστρεψε στην πατρίδα του, στο Ντένβερ, για να σχηματίσει τους Czars, μια μπάντα εναλλακτικού ροκ, με τους οποίους κυκλοφόρησε έξι δίσκους μέχρι το 2004. Δεν κατάφεραν ποτέ να σημειώσουν κάποια μεγάλη επιτυχία, παρά μόνο να κερδίσουν ορισμένους οπαδούς από τον χώρο της indie.

 

John Grant - Pale Green Ghosts

Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια ο Grant άρχισε τις καταχρήσεις και όταν έπιασε πάτο, σε μια περίοδο αλκοολισμού, ναρκωτικών και ευκαιριακού σεξ, όπως την έχει περιγράψει, η διάλυση της μπάντας ήταν αναπόφευκτη.

Τα επόμενα χρόνια εγκατέλειψε το Ντένβερ και τον κόσμο της μουσικής για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να δουλέψει αρχικά ως σερβιτόρος και αργότερα ως διερμηνέας ρωσικών σε ένα από τα νοσοκομεία της πόλης. Δειλά-δειλά, ξεκίνησε να ξαναπαίζει live, ανοίγοντας κατά κύριο λόγο για διάφορες μπάντες που περιόδευαν και επισκέπτονταν την αμερικανική μητρόπολη.

Μία από αυτές ήταν οι indie folk-rockers Midlake, οι οποίοι άκουσαν μερικά από τα καινούργια τραγούδια που είχε γράψει, μαγεύτηκαν από το ταλέντο του, τον κάλεσαν να περιοδεύσει μαζί τους στις ΗΠΑ και, τελικά, τον έπεισαν να συνεργαστούν για την ηχογράφηση του προσωπικού του ντεμπούτου.

To «Queen οf Denmark» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2010 και αμέσως έγινε αποδεκτό ως ένα μελωδικό, συγκινητικό χρονογράφημα των καιρών μας, με τον John Grant να γίνεται the man of the hour και το success story του να μετατρέπεται σε κυρίως θέμα στην ύλη των μουσικών εντύπων και sites.

 

John Grant - Queen of Denmark

To 2012, ο Grant αποφάσισε να ανακοινώσει δημόσια στο κλείσιμο μιας συναυλίας του στο Λονδίνο πως είχε διαγνωστεί με HIV, εξηγώντας πως πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για τα προβλήματά μας, αλλιώς υπάρχουν μόνο στο κεφάλι μας.

Λίγο καιρό αργότερα ταξίδεψε μέχρι την Ισλανδία, στο πλαίσιο του Airwaves Festival. Εκεί γνώρισε τον ντόπιο ηλεκτρονικό παραγωγό GusGus, με τον οποίο κόλλησαν αμέσως και αποφάσισαν να δουλέψουν μαζί για το νέο του άλμπουμ.

Παράλληλα, αγάπησε τους κατοίκους και την άγρια ομορφιά της χώρας, γι' αυτό αποφάσισε να περάσει περισσότερο χρόνο εκεί, να μάθει τη γλώσσα και τελικά να αγοράσει ένα σπίτι για τον ίδιο στο Ρέικιαβικ, όπου μέχρι πρότινος έμενε μαζί με τον σύντροφό του.

Το επόμενο έτος κυκλοφόρησε την δεύτερη προσωπική του δουλειά «Pale green ghosts», μέσω της οποίας επιχείρησε μια ομαλή στροφή προς πιο ηλεκτρονικό ύφος, η οποία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το βρετανικό κοινό, κερδίζοντας μάλιστα υποψηφιότητα στην κατηγορία του καλύτερου διεθνούς σόλο καλλιτέχνη στα Brit Awards του 2014.

 

Το 2014 συνυπέγραψε το τραγούδι της Ισλανδίας για τη Eurovision με τίτλο «No Prejudice»

Το ίδιο έτος συνυπέγραψε το τραγούδι της Ισλανδίας για τη Eurovision με τίτλο «No Prejudice» και ηχογράφησε εκ νέου αρκετά τραγούδια του, έχοντας στο πλευρό του τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του BBC. Το αποτέλεσμα ήταν καθηλωτικό και για μένα παραμένει η σπουδαιότερη ηχογράφηση της καριέρας του μέχρι σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2015 κατέφθασε στα ράφια των δισκοπωλείων το τρίτο, και πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα, άλμπουμ του «Grey tickles, black pressure», με το χιτάκι «Disappointing» να ξεχωρίζει.

Στις αρχές του επόμενου έτους έγραψε το τραγούδι «I don't want to hurt you» για τον τελευταίο δίσκο του Robbie Williams και έδωσε μια ιστορική συναυλία στο Royal Albert Hall με πολλούς, εκλεκτούς καλεσμένους, όπως ο Richard Hawley και η Kylie Minogue.

 

John Grant - Disappointing feat. Tracey Thorn

Νωρίτερα τη φετινή χρονιά συμμετείχε σε μία ακόμα κυκλοφορία, αυτήν της ηλεκτρονικής κολεκτίβας Creep Show, ενώ σήμερα ο Grant είναι πιο ευτυχισμένος από ποτέ, παρά τον χωρισμό του, και έτοιμος να ξεκινήσει περιοδεία για να προωθήσει την τέταρτη και καλύτερη, σύμφωνα με τον ίδιο, δισκογραφική του προσπάθεια με τίτλο «Love is magic».

Και αν αναρωτιέστε ακόμα τι σημαίνει μαγεία για τον ίδιο, ο Grant απαντά: «Να εκπλήσσομαι από την ελπίδα. Να κάνω το απροσδόκητο, δυνατό. Να είμαι ικανός να απολαμβάνω την κάθε μέρα ξεχωριστά μετά από χρόνια μάχης με την κατάθλιψη και τον φόβο. Να μην αναρωτιέμαι αν θα είναι όλα πάντα τόσο όμορφα».

Μουσική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια