Χίτλερ high: Ο Φύρερ λάτρευε τα οπιοειδή

Χάι Χίτλερ: Ο Φύρερ ήταν χάι και λάτρευε τα οπιοειδή Facebook Twitter
The Needle and the Damage Done...
3

Η 18η Ιουλίου του 1943 ήταν μια ιδιαίτερη ημερομηνία, η κατάσταση τόσο τεταμένη, όσο σπάνια στο παρελθόν. Ο Κόκκινος Στρατός είχε κερδίσει στο Κουρσκ τη μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων της πολεμικής ιστορίας, με συνέπεια όλες οι γερμανικές ελπίδες για μία ακόμα ανατροπή στη Ρωσία να εκμηδενιστούν.

Την ίδια περίοδο οι Σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στη Σικελία και η Ιταλία βρισκόταν λίγο πριν από την αλλαγή πλευράς, να εγκαταλείψει τη συμμαχία με τη Γερμανία.

Ο Χίτλερ κόντευε να χάσει όλες τις ελπίδες του, και λόγω της επικείμενης «προδοσίας του Κόκκινου στρατού [...] δεν έκλεινε μάτι, όπως έγραψε ο προσωπικός του γιατρός Μορέλ. «Το σώμα σκληρό και τεντωμένο σαν σανίδα, γεμάτο αέρια. Πολύ χλωμή όψη, εξαιρετικά νευρικός. Αύριο πολύ σημαντική σύσκεψη με τον Ντούισε».

Καταμεσής της νύχτας ο υπηρέτης Λίνγκε σήκωσε τον προσωπικό γιατρό από το κρεβάτι του: Ο Φύρερ συσπόταν από πόνους, είπε· απαιτούσε άμεση επαναφορά. Δεν είχε αντέξει το άσπρο τυρί στο βραδινό, ούτε το ρολό με σπανάκι και αρακά.

Χάι Χίτλερ: Ο Φύρερ ήταν χάι και λάτρευε τα οπιοειδή Facebook Twitter
Ο Χίτλερ με τον προσωπικό του γιατρό Μορέλ

Ο Μορέλ ντύθηκε βιαστικά, περπάτησε βαριά μέσα στη νύχτα - κι έκανε ενέσεις. Όμως η βασική φαρμακευτική αγωγή δεν έπιασε.

Ο προσωπικός γιατρός σκεφτόταν πυρετωδώς τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για να αντιμετωπιστεί «η μεγάλη επίθεση». 

Κάτι έπρεπε να βρεθεί που να επιδράσει, να αναισθητοποιήσει τους έντονους πόνους του Χίτλερ και συγχρόνως να τον κρατήσει αποδοτικό. Έπρεπε να βγάλει έναν άσο από το μανίκι, και να που πράγματι υπήρχε κάτι. Η χρήση του όμως έκρυβε ρίσκο.

Στο κάτω δεξιά τέταρτο της καρτέλας «Ασθενής Α» [δηλαδή, ο Χίτλερ]  για το δεύτερο τρίμηνο του 1943 αναφέρεται μια ουσία, και είναι πολλές φορές υπογραμμισμένη: Eukodal, ένα ναρκωτικό της εταιρείας Merckαπό το Ντάρμσιατ.

Κυκλοφόρησε στην αγορά το 1917 ως παυσίπονο και αντιβηχικό και έγινε τόσο δημοφιλές τη δεκαετία του ’20, που κυκλοφορούσε το σλόγκαν περί Eukodalismus.

Η εξαιρετικά ισχυρή δραστική ουσία του είναι ένα οπιοειδές ονόματι Oxycodon, που παράγεται από το φυσικό υλικό όπιο. Ειδικά ανάμεσα σε γιατρούς αυτή η ουσία, κατά τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ήταν ένα καυτό θέμα, για το οποίο τους άρεσε να μιλούν ή και να μη μιλούν, μια και υπήρχαν γιατροί που έβρισκαν στους εαυτούς τους τον καλύτερο και πιο εχέμυθο ασθενή.

Σε κύκλους ειδικών τo Eukodal θεωρούνταν η βασίλισσα των ουσιών: μια από την οποία είναι φτιαγμένα τα όνειρα. Σχεδόν δυο φορές πιο ισχυρό παυσίπονο από τη μορφίνη, την οποία αντικατέστησε στην κλίμακα προτίμησης, αυτός ο πρόγονος των τεχνητών ναρκωτικών εντυπωσιάζει με ένα εξαιρετικά ταχύ, χαρακτηριστικό δυναμικό ευφορίας, το οποίο βρίσκεται σημαντικά πιο ψηλά από εκείνο της ηρωίνης, που είναι το φαρμακολογικό του ξαδερφάκι. 

Με την κατάλληλη δοσολογία το Eukodal δεν προκαλεί αίσθημα κούρασης, ούτε σε ρίχνει· το αντίθετο. Ο συγγραφέας Κλάους Μαν, που, προς λύπη του πατέρα του Τόμας, αρεσκόταν να πειραματίζεται ακόμα και προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνει τη θέση του ως κάτι το εξαιρετικό: «Δεν παίρνω καθαρή μορφίνη, αυτό που παίρνω ονομάζεται Eukodal. Αδερφούλα Euka. Βρίσκουμε ότι έχει πολύ καλύτερη δράση».  

Χάι Χίτλερ: Ο Φύρερ ήταν χάι και λάτρευε τα οπιοειδή Facebook Twitter
Το Eukodal εκείνων των ημερών: δυο φορές πιο δυνατό και εθιστικό από τη μορφίνη.

Θα έπρεπε όμως ο Μορέλ να χρησιμοποιήσει αυτό το ισχυρό ναρκωτικό; Η στιγμή της αναχώρησης για τη σημαντική συνάντηση με τον Μουσολίνι πλησίαζε. Ο Ασθενής Α έμοιαζε απαθής, καμπούριαζε, δεν μιλούσε σε κανέναν. Ο Μορέλ ήξερε: To Eukodal θα τόνωνε τον Φύρερ επιτόπου και η έντονη σπαστική κολίτιδα, που σίγουρα είχε ψυχικά αίτια, θα εξαλειφόταν.

Μπορούσε όμως να φανταστεί ότι ο επιρρεπής στα ναρκωτικά δικτάτορας, από τη στιγμή που θα δοκίμαζε για πρώτη φορά την υποτιθέμενη τροφή των θεών, λόγω της ξεκάθαρης βελτίωσής της διάθεσης που αυτή εγγυόταν, δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει και τόσο εύκολα.

Ύστερα από μόλις δύο με τρεις εβδομάδες τακτικής χρήσης, το Eukodal ήδη καθιστά τα δεκτικά άτομα σωματικά εξαρτημένα. Δεν διακυβευόταν όμως η παγκόσμια ιστορία; Θα ήταν αδιανόητο να μην είναι σε φόρμα ο Χίτλερ στη συνάντηση αρχηγών των Δυνάμεων του Άξονα ή και, στη χειρότερη περίπτωση, να απουσιάζει.

Ο Μορέλ έπρεπε να σταθμίσει τα δεδομένα - και αποφάσισε να πάρει τo ρίσκο, κάνοντας υποδόρια ένεση με τo νέο ναρκωτικό, κάτω από την επιδερμίδα. Μια μοιραία απόφαση. 

Η άμεση μεταμόρφωση του Ασθενούς Α στα λεπτά και τις ώρες μετά την εφαρμογή ήταν τόσο συνταρακτική, που δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν της ακολουθίας του - ακόμα και αν κανείς δεν έμαθε φυσικά την αιτία αυτής της ξαφνικής αλλαγής της διάθεσης.

Όλοι ανακουφίστηκαν με την προσωρινή ώθηση ενέργειας του αρχηγού και προετοιμάζονταν με υψηλό ηθικό για τη συνάντηση με τους Ιταλούς. Ο Χίτλερ φαινόταν στιγμιαία να είναι τόσο καλά, που απαίτησε αμέσως τη χορήγηση νέας δόσης,ωστόσο ο Μορέλ αρχικά ήταν απορριπτικός, «επειδή έχουμε μπροστά μας σημαντικές συσκέψεις και αποφάσεις πριν από την αναχώρηση στις 15.30». 

Αντ' αυτού, του προσέφερε μασάζ και ένα κουτάλι ελαιόλαδο, αλλά ο Χίτλερ δεν ήθελε, ισχυριζόμενος αιφνίδια ότι ζαλιζόταν, οπότε η αναχώρηση θα ετίθετο σε κίνδυνο.

Αν έδωσε διαταγή για μια νέα δόση της ισχυρής ουσίας ή αν πήρε ο ίδιος ο Μορέλ την πρωτοβουλία είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, ο προσωπικός γιατρός του έκανε μια δεύτερη ένεση, αυτή τη φορά ενδομυϊκά, στον μυϊκό ιστό λοιπόν: «Πριν από την αναχώρηση για το αεροδρόμιο, μία αμπούλα Eukodal ε.μ.». 

Την εκκεντρική συμπεριφορά του Χίτλερ στη συνάντησή του με τον Μουσολίνι στη βίλα Γκάτζια κοντά στο Φέλτρε της Βενετίας επιβεβαιώνουν οι αναφορές όλων των μαρτύρων, όπως επίσης και μία έκθεση που γράφτηκε μεταπολεμικά από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Για τρεις ώρες ακατάπαυσχα και με πνιχτή φώνή ο Φύρερ ζάλιζε τα αυτιά του εξαντλημένου συναδέλφου δικτάτορα, που δε μίλησε ούτε μία φορά, παρά καθόταν ανυπόμονα με σταυρωμένα πόδια στην άκρη μιας υπερβολικά μεγάλης πολυθρόνας, αγκαλιάζοντας σπασμωδικά το ένα γόνατο.

Ο Μουσολίνι ήθελε βασικά να πείσει τον Χίτλερ ότι θα ήταν καλύτερα για όλους να έβγαινε η Ιταλία από τον πόλεμο, όμως δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να μαλάζει εδώ κι εκεί την πονεμένη του πλάτη, να σκουπίζει το μέτωπό του μ’ ένα μαντίλι ή να αναστενάζει βαθιά.

Η πόρτα άνοιγε διαρκώς, και του έφερναν νέες ειδήσεις σχετικά με τον βομβαρδισμό της Ρώμης που ελάμβανε χώρα εκείνη ακριβώς την ώρα. Ούτε καν γι' αυτό δεν μπορούσε να μιλήσει, επειδή ο Χίτλερ περιέγραφε ακατάπαυστα με γλαφυρά χρώματα, μπροστά σ’ ένα εντελώς αμήχανο ακροατήριο, για ποιον λόγο δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί η νίκη των Δυνάμεων του Αξονα

Ο Ντουτσε, μέσα στην κατάθλιψή του, είχε κολληθεί στον τοίχο από τους βερμπαλισμούς του τεχνητά αναστηλωμένου Φύρερ. Αποτέλεσμα της συνάντησης: Η Ιταλία αρχικά δεν τα παράτησε.

Ο Μορέλ αισθανόταν δικαιωμένος. Με τις ενέσεις του φαινόταν ότι είχε κάνει υψηλή πολιτική, και σημείωσε με κομπασμό: «Ο Φύρερ σε καλή φόρμα. Και στον γυρισμό, χωρίς την παραμικρή ενόχληση. Το βράδυ δήλωσε στο Ομπερσζάλτσμπεργκ ότι η επιτυχία της μέρας οφειλόταν σ’ εμένα».

Αστοχώντας μερικές μοριακές ενώσεις από τη φαρμακολογική αλήθεια, οι ανακριτές των ΗΠΑ υποψιάζονταν μεταπολεμικά τη μεθαμφεταμίνη σαν αίτιο για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Χίτλερ στη συνάντηση με τον Μουσολίνι. Απόδειξη γι' αυτόν τον ισχυρισμό δεν προσκομίστηκε.

Το γιατί έμεινε κρυφό από τους Αμερικανούς το σημειωμένο με μαύρο μελάνι πάνω σε χαρτί, Eukodal, από τον Μορέλ, αποκαλύπτεται  από τις επίσημες μεταφράσεις των με μεγάλο κόπο αποκρυπτογραφημένων σημειώσεων του προσωπικού γιατρού στα αγγλικά. Εκεί το «United States Forces European Theater Military Intelligence Service Center», ανάμεσα στα αμέτρητα φάρμακα του Χίτλερ, αναφέρει εσφαλμένα κάποιο Enkadol».

Χάι Χίτλερ: Ο Φύρερ ήταν χάι και λάτρευε τα οπιοειδή Facebook Twitter
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΜΟΡΕΛ: Οι αμερικανοί διάβασαν εσφαλμένα ως Enkadol, το Eukadol, με αποτέλεσμα να μείνει σκοτεινή μια σημαντική πτυχή της συμπεριφοράς του Χίτλερ.

Επειδή όμως δεν εμφανίζεται με αυτή την ονομασία στις λίστες των ναρκωτικών ένα τέτοιο φάρμακο, δεν του δόθηκε σημασία. Οι ερευνητές δεν αντιλήφθηκαν ότι θα μπορούσε να επρόκειτο για το Eukodal- μια και είναι άγνωστο στις ΗΠΑ κάποιο φάρμακο αυτής της μάρκας. 

Ο δυσανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας του προσωπικού γιατρού οδήγησε τους Αμερικανούς σε λάθος δρόμο.

____________________________________

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Norman Ohler «Υπερδιέγερση, Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ», σε μετάφραση Χρήστου Κοκκολάτου και Βασίλη Τσαλή, σελίδες: 416, εκδ. Μεταίχμιο

Αρχαιολογία & Ιστορία
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, ο λαγός δεν ήταν μόνο θήραμα, αλλά και σύμβολο ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως προσφορά στους θεούς. Ο Ξενοφών έγραψε για το κυνήγι του, ενώ εμφανίζεται συχνά στην τέχνη - στα αγγεία, στις παραστάσεις συμποσίων, ακόμη και σε ταφικά μνημεία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Κάτια Μαργαρίτη ρίχνοντας φως στο παρελθόν ενός ζώου που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Διαφαίνεται πως στην όπισθεν πλευρά του φύλλου υπάρχουν οι οδηγίες στη γερμανική.Υποθέτω εξαγωγαι της εποχής απ' την εταιρεία Merck στο Darmstadt? (https://www.ebay.com/itm/pb-24-Anni-20-FABBRICA-DI-PRODOTTI-CHIMICI-MERCK-DARMSTADT-EUKODAL-FP/263168588738?hash=item3d4611fbc2:g:QiEAAOSwhIFZoUHg, που το 1944 βομβαρδίστηκε). Το άτομο που φαίνεται να πουλάγε την εν λόγω συσκευασία (βλ.https://www.worthpoint.com/worthopedia/antique-empty-pharmacia-german-merck-1860328171) την έκανε από Βουλγαρία.Ένα ακόμη "υπέροχο" ντραγκ ήταν και το D-IX [με οξυκωδόνη (eukodal δλδ) κοκαίνη, μεθαμφεταμίνη], αν και τους πρόλαβε η ήττα.(...) Though simpler drugs such as Pervitin and Isophan helped to keep soldiers properly stimulated, Vice Admiral Hellmuth Heye in March 1944 requested a drug that could also provide the users with superhuman strength and a boosted sense of self-esteem.(...) D-IX formula which contained in each tablet: 5 mg of oxycodone (brand name Eukodal), 5 mg of cocaine, and 3 mg of methamphetamine (...)Nazi researchers found that drug-induced holocaust victims (inmates from Sachsenhausen concentration camp) could march in a circle for up to 90 kilometers per day without rest while carrying a 20 kilogram backpack.https://en.m.wikipedia.org/wiki/D-IXΕγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε επίπεδο πολλαπλό.