Το κορίτσι που κόπηκε άγαρμπα από την αφίσα του Φεστιβάλ Καννών με την Ανιές Βαρντά

Το κορίτσι που κόπηκε άγαρμπα από την αφίσα του Φεστιβάλ Καννών με την Ανιές Βαρντά Facebook Twitter
H Ζαν Βιλαρντεμπό δίπλα στην Ανιές Βαρντά στα γυρίσματα του «La pointe courte», 1955.
1

Έχουμε μπει πλέον στον ρυθμό του φεστιβάλ των Καννών καθώς αυτή την εβδομάδα παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του φετινού προγράμματος, ενώ νωρίτερα έγινε η αποκάλυψη της αφίσας, ενός φόρου τιμής στην Ανιές Βαρντά που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό.

Οι Κάννες έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, πιθανότατα πέταξαν στα σκουπίδια την αφίσα που δουλευόταν ως τότε και αποφάσισαν να τιμήσουν τη μοναδική γυναίκα δημιουργό που συνδέθηκε με τη νουβέλ βαγκ, ακολούθησε έναν εντελώς ανεξάρτητο δρόμο στη συνέχεια και έφτασε ακόμη και κοντά στο Όσκαρ, λίγο πριν από το τέλος της καριέρας της.


Η φωτογραφία που επέλεξε το φεστιβάλ για να χρησιμοποιήσει ως βάση για την αφίσα του δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί – άλλωστε δεν υπήρξε και καμία πρόθεση απόκρυψής της.

Είναι από τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας που γύρισε η Βαρντά, του La Pointe Courte(1955), με την ίδια ψηλά σε μια πλατφόρμα να πατά στην πλάτη του Κάρλος Βιλαρντεμπό, βοηθού σκηνοθέτη της ταινίας.

Η ξαφνική αναφορά του ονόματός της, έστω και σε λίγα tweets, είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κινηματογραφική κοινότητα, με αφορμή το άγαρμπο κόψιμό της από την αφίσα των Καννών, κάτι για το οποίο το φεστιβάλ δεν δικαιολόγησε ως σήμερα.

Το background έχει αντικατασταθεί από τους χρυσαφείς τόνους που δημιουργεί στη θάλασσα το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του σούρουπου, μια απαστράπτουσα ακτή που συνειρμικά μας οδηγεί στην Κρουαζέτ, το μέρος όπου για 10 μέρες τα φλας κάνουν υπερωρίες.

Η Βαρντά και η κάμερά της βρίσκονται σχεδόν στον ουρανό, η ίδια είναι το τελευταίο κομμάτι ενός παζλ, της ομαδικής δουλειάς που απαιτείται δηλαδή για να βγει σωστά ένα πλάνο, σε μια περίοδο που το να κατέχει μια γυναίκα αυτήν τη θέση ήταν σπάνιο.

Εδώ βέβαια δεν υπάρχει πολυπληθές crew, αλλά μόλις δύο συνεργάτες. Οι Κάννες αδίκως προτίμησαν να κρατήσουν τον ένα.

Το κορίτσι που κόπηκε άγαρμπα από την αφίσα του Φεστιβάλ Καννών με την Ανιές Βαρντά Facebook Twitter
Η αυθεντική φωτογραφία με της Ανιές Βαρντά ανεβασμένη στην πλάτη του Κάρλος Βιλαρντεμπό, βοηθού σκηνοθέτη της ταινίας. Το κορίτσι με την κλακέτα που προδίδει και τον τίτλο της ταινίας λέγεται Ζαν Βιλαρντεμπό.
Το κορίτσι που κόπηκε άγαρμπα από την αφίσα του Φεστιβάλ Καννών με την Ανιές Βαρντά Facebook Twitter
Η αφίσα του φετινού φεστιβάλ των Καννών.


Το κορίτσι με την κλακέτα που προδίδει και τον τίτλο της ταινίας λέγεται Ζαν Βιλαρντεμπό, γαλλο-πορτογαλικής καταγωγής, και μάλλον έκοβε τη θέα της θάλασσας, «γέμιζε» περισσότερο το πόστερ ή φορούσε πολύ κοντό σορτσάκι.

Το όνομά της ανασύρθηκε από τα άδυτα του Διαδικτύου χάρη σε μια σειρά από κουβέντες στο Twitter και επιβεβαιώθηκε από πολλαπλές πηγές.

Πρόκειται για τη σύντροφο του Κάρλος και αναφέρεται στα credits της ταινίας της Βαρντά ως script-girl, στο πρώτο από τα λίγα που βρίσκουμε γι' αυτήν στο IMDb και, όπως φαίνεται, δεν αντιπροσωπεύουν τη συνεισφορά της στα έργα του συντρόφου της.


Το highlight φαίνεται να είναι το σεναριακό credit που έχει στη μοναδική ταινία μυθοπλασίας που γύρισε ο Κάρλος Βιλαρντεμπό, τα Απομονωμένα Νησιά του 1965, με θέμα το ταξίδι ενός θαλασσοπόρου τον 19ο αιώνα σε ένα άγνωστο μέρος όπου βρίσκει τη μοναδική κάτοικό του, μια γυναίκα η οποία ζούσε με τον πατέρα και τον αδερφό της (που έχουν πεθάνει) και παραμένει πεισματικά σε ένα σύμπλεγμα νήσων, με τους δυο τελικά να δημιουργούν έναν σύγχρονο παράδεισο.

Το κορίτσι που κόπηκε άγαρμπα από την αφίσα του Φεστιβάλ Καννών με την Ανιές Βαρντά Facebook Twitter
Στα γυρίσματα της πρώτης ταινίας της Ανιές Βαρντά με τίτλο «La pointe courte», 1955.

Ο Κάρλος έχει μεγάλη φιλμογραφία, αλλά ειδικεύτηκε σε εκπαιδευτικά ή ενημερωτικά φιλμ, ενώ κατά καιρούς γυρνούσε ντοκιμαντέρ για θέματα που τον ενδιέφεραν.

Σε πολλά από αυτά, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει με μια πρόχειρη έρευνα ότι η Ζαν συμμετέχει με διάφορους τρόπους, από κείμενα συνοδευτικά (αφού πολλά φιλμ προορίζονταν για μουσεία) μέχρι και σχολιασμό όπως έκανε στο Le Corbusier, ένα ντοκιμαντέρ για τον Eλβετό αρχιτέκτονα που έγινε για λογαριασμό πανεπιστημίων και συνοδεύεται από τη μουσική του Ιάννη Ξενάκη!


Κάποια από τα συνοδευτικά κείμενά των ταινιών του συντρόφου της βρίσκονται σε βάσεις δεδομένων διεθνών βιβλιοθηκών, όπου την τεκμηριώνουν ως συγγραφέα, ενώ άλλα εκπαιδευτικά φιλμ στα οποία τη βρίσκουμε ως συνεργάτη είναι το Une statuette (1971), μια παρατήρηση ενός προ-κολομβιανού αγαλματιδίου που βρίσκεται στο Λούβρο, και το 10λεπτο La petite cuillère (1960) με θέμα ένα ιερό κουτάλι των αρχαίων Αιγυπτίων που χρησιμοποιούνταν για να κρατά ανοιχτά τα μάτια των νεκρών στο ταξίδι τους στον άλλο κόσμο.


Μαζί με τη φωτογραφία που ενέπνευσε τις Κάννες, υπάρχουν δύο ακόμη από το φιλμ της Βαρντά που διακρίνεται η Βιλαρντεμπό, ενώ δεν διευκρινίζεται σε κάποιο site αν ζει σήμερα ή όχι – ο Κάρλος πάντως φαίνεται πως βρίσκεται εν ζωή στα 92 του.

Η ξαφνική αναφορά του ονόματός της, έστω και σε λίγα tweets, είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κινηματογραφική κοινότητα, με αφορμή το άγαρμπο κόψιμό της από την αφίσα των Καννών, κάτι το οποίο το φεστιβάλ δεν δικαιολόγησε ως σήμερα.

Οθόνες
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντίο Ανιές Βαρντά: Εκατοντάδες άνθρωποι και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν την σπουδαία δημιουργό του σινεμά

Culture / Αντίο Ανιές Βαρντά: Εκατοντάδες άνθρωποι και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν την σπουδαία δημιουργό του σινεμά

Η Ανιές Βαρντά πέθανε την Παρασκευή και σήμερα στη Cinematheque francaise στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι και δημιουργοί έδωσαν το παρών στην αποχαιρετιστήρια τελετή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί μια πιο σεξιστική αφίσα εναντίον των ανδρών;Μια "προϊσταμένη" σκηνοθέτις πατάει πάνω στη ράχη του υφιστάμενου βοηθού της για να βρει το πλάνο της... Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει με μια φωτογραφία, όπου ένας άντρας "προϊστάμενος" θα πρόσβαλλε ακόμα και το δαχτυλάκι μιας γυναίκας υφιστάμενής του; Κατακλυσμός!Θεός σχωρές΄την Ανιές Βαρντά, αλλά φτάνει πια με τα δυο μέτρα και τα δυο σταθμά!