Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας

1

Οι καθρέφτες οροφής και οι σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περίπλοκου εσωτερικού χώρου σε ένα από τα πιο φουτουριστικά βιβλιοπωλεία της νοτιοδυτικής Κίνας, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την αρχιτεκτονική ομάδα X+Living. 

Μακριά από το κέντρο της πόλης, το βιβλιοπωλείο Chongqing Zhongshuge είναι πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της εταιρίας X+Living, που έχει ως έδρα της τη Σαγκάη, και βρίσκεται στον τρίτο και τέταρτο όροφο του Zodi Plaza. Πέρα από τους κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους για ανάγνωση και μελέτη, το βιβλιοπωλείο διαθέτει επιπλέον ένα δωμάτιο ανάγνωσης αποκλειστικά για παιδιά, καθώς και έναν ανοιχτό χώρο, όπου πωλούνται σνακς και αναψυκτικά. 

Στο κέντρο του βιβλιοπωλείο υπάρχει ένα μεγάλο χολ, ενώ τριγύρω συναντά κανείς τις πολλές - οριζόντιες και κάθετες - σκάλες, που οδηγούν ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα ράφια στα οποία και είναι τοποθετημένα τα βιβλία.

Μάλιστα, η μεγάλη διάμετρος των σκαλοπατιών ωθεί συχνά τους επισκέπτες στο να ξεκουραστούν και να διαβάσουν εκεί, πράγμα που αποτελούσε όραμα για την αρχιτεκτονική ομάδα, η οποία ευελπιστούσε ότι έτσι "οι αναγνώστες θα βυθιστούν μέσα στα βιβλία και στις σκέψεις τους."

Εκτός αυτού, οι καθρέφτες στα πάνελ οροφής προσδίδουν μια ιδιαίτερη προοπτική στο χώρο και παράλληλα πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των σκαλιών στα μάτια των επισκεπτών. 

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter
Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Oι κωνικές βιβλιοθήκες είναι τοποθετημένες σε διάφορα ύψη μέσα στον χώρο και αντανακλούν τόσο στο γυαλιστερό δάπεδο, που καλύπτεται από μαύρο γυαλί, όσο και στην οροφή-καθρέφτη.

"Η τοποθέτηση των αντικειμένων και ο τρόπος με τον οποίο «στριμώχνονται» σε αυτόν τον χώρο είναι πράγματι συναρπαστικός", αναφέρουν μέλη της ομάδας X+Living. "Ως εκ τούτου, ξεκινήσαμε να προσθέτουμε τις σκάλες στον χώρο και κάπως έτσι μετατράπηκε σε ένα περίπλοκο, αλλά την ίδια στιγμή λειτουργικό σώμα." 

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Ο κεντρικός χώρος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να αντανακλά το περίγραμμα που δημιουργούν τα πανύψηλα κτίρια , τα οποία χαρακτηρίζουν το "υπνωτικό τοπίο" της πόλης Chongqing. Αντί να προσπαθεί να οπτικοποιήσει συγκεκριμένα ιστορικά σημεία της πόλης, η ομάδα X+Living επικεντρώθηκε στην απεικόνιση ενός πολυσύχναστου αστικού σκηνικού, το οποίο όμως "θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πραγματικό, αληθινό συναίσθημα στους κατοίκους της πόλης." Η εταιρία ανέφερε, επίσης, την ομοιότητα του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου με τα Stepwells, που βρίσκονται στην πόλη Ρατζαστάν της Ινδίας - πρόκειται για τα τεράστια υπόγεια πηγάδια στα οποία μπορεί κανείς να φτάσει μόνο αφού κατέβει πρώτα τα ατελείωτα σκαλιά. 

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Οι πόρτες που βρίσκονται ανάμεσα στα ράφια οδηγούν στην κεντρική είσοδο του βιβλιοπωλείου, πράγμα που προσφέρει επιπλέον χώρο και ευελιξία κινήσεων σε όποιον θέλει απλώς να ξεφυλλίσει μερικά βιβλία. Συγχρόνως, οι κωνικές βιβλιοθήκες είναι τοποθετημένες σε διάφορα ύψη μέσα στον χώρο και αντανακλούν τόσο στο γυαλιστερό δάπεδο, που καλύπτεται από μαύρο γυαλί, όσο και στην οροφή-καθρέφτη. 

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

"Οι βιβλιοθήκες αντανακλούν στο έδαφος και έτσι σχηματίζουν ένα τούνελ από βιβλία, το οποίο παρακινεί έτι περισσότερο τους επισκέπτες να εξερευνήσουν κάθε γωνιά του χώρου και της γνώσης, που συμπυκνώνεται μέσα σ'αυτόν", περιέγραψαν μέλη της X+Living. "Παράλληλα, δημιουργούνται κατ'αυτόν τον τρόπο διάσπαρτα σποτ μέσα στον χώρο, στα οποία οι επισκέπτες συγκεντρώνονται με τους φίλους τους για να διαβάσουν και να περάσουν καλά στον ελεύθερό τους χρόνο." Το δωμάτιο αυτό διαθέτει επίσης σφαιρικές λάμπες, οι οποίες εκπέμπουν ένα ζεστό πορτοκαλί φως, που αντιτίθεται χρωματικά με τους φωτεινούς προβολείς που υπάρχουν στην κεντρική αίθουσα.

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Τα παιδιά είναι ελεύθερα να περιπλανηθούν μέσα στο ειδικό αναγνωστήριο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την κεντρική είσοδο. Παρά τις επιφάνειες από φυσικό ξύλο που καλύπτουν όλους τους χώρους του βιβλιοπωλείο, το αναγνωστήριο των παιδιών κινείται σε ροζ παστέλ αποχρώσεις. Χαρακτηριστικά είναι ακόμη και τα ξύλινα ράφια των βιβλίων, τα οποία είναι σε σχήμα σπιτιών, σύννεφων και βουνών, και ασφαλώς παραπέμπουν σε μια απεικόνιση των περιχώρων της πόλης Chongqing. 

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας Facebook Twitter

Τέλος, ο χώρος όπου πωλούνται αναψυκτικά βρίσκεται στον πάνω όροφο της βιβλιοθήκης και είναι γεμάτος με αναπαυτικά καθίσματα, ενώ μια επιπλέον αίθουσα ανάγνωσης υπάρχει επίσης στον ίδιο όροφο, όπου και συναντά κανείς κλασσικά αναγνώσματα με ενδιαφέροντες τίτλους. - Με στοιχεία από το Dezeen

 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια