Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Το νερό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία και η floating αρχιτεκτονική είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της δόμησης των μεγάλων πόλεων.
1

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Koen Olthuis, o οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως γκουρού της floating αρχιτεκτονικής, διευκρίνισε ότι με βάση μια πρόσφατη έρευνα το 78% των μεγάλων αστικών κέντρων είναι χτισμένα κοντά σε θάλασσα, πράγμα που θα επηρεάσει κατά πολύ τη ζωή των κατοίκων στο μέλλον.  

«Το νερό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία και η floating αρχιτεκτονική είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της δόμησης των μεγάλων πόλεων. Τα τελευταία 15 χρόνια στραφήκαμε ενάντια στη φύση θέλοντας έτσι να την υποτάξουμε στις δικές μας ανάγκες, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι μάλλον θα ήταν καλύτερα να συμφιλιωθούμε μαζί της, σκεπτόμενοι με βάση τη δεδομένη αύξηση της στάθμης των θαλασσών λόγω της τήξης των πάγων. 

Όσον αφορά την κατασκευή των πλωτών σπιτιών, φαίνεται πως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που είναι στερεωμένα στο έδαφος και δε μπορούν να μετακινηθούν αυτόνομα και σε αυτά που έχουν ένα είδος «κινητήρα» και μοιάζουν με σκάφη.

Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία υπάρχουν περίπου 10.000 τέτοια σπίτια που επιπλέουν στο νερό και συχνά προέρχονται από παλιές βάρκες. Τα κτίρια που σήμερα κατασκευάζουμε πάνω στο έδαφος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε λίγα χρόνια θα τα κατασκευάζουμε πάνω στο νερό», συμπληρώνει ο Olthuis. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

Μάλιστα, η προοπτική των floating houses φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει και στη γειτονική Ιταλία, καθώς έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από Ιταλούς αρχιτέκτονες για κατασκευή πλωτών σπιτιών, των οποίων η δομή θυμίζει γαλέρες. 

Όσον αφορά την κατασκευή των πλωτών σπιτιών, φαίνεται πως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που είναι στερεωμένα στο έδαφος και δε μπορούν να μετακινηθούν αυτόνομα και σε αυτά που έχουν ένα είδος «κινητήρα» και μοιάζουν με σκάφη. Εκτός από αυτές τις δύο κατηγορίες, υπάρχει επίσης και μια διάκριση ανάμεσα στα σπίτια που είναι κατασκευασμένα δια χειρός και σε αυτά που έχουν παραχθεί βιομηχανικά. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

To να επισκευάσεις και να αναδιαμορφώσεις μια παλιά βάρκα με τέτοιον τρόπο που να μπορεί να θυμίζει σπίτι είναι μια διαδικασία αρκετά απαιτητική, με σημαντικούς περιορισμούς και πολλές φορές αρκετά κοστοβόρα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστεί εξ'ολοκλήρου από την αρχή. 

Όταν πριν λίγα χρόνια άλλαξε η νομοθεσία για τα σκάφη αναψυχής, πολλά από αυτά - και κυρίως όσα βρίσκονταν στην Αδριατική - μεταφέρθηκαν στην Κροατία, καθώς η χώρα αυτή αποτελεί μια πιο οικονομική λύση. 

Πέρα, όμως, από τις παραπάνω Ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αυτές που βρίσκονται σε ζώνες με δυνατούς τυφώνες, όπως η Φλόριντα. Εκεί, πωλούνται ήδη πολυτελή πλωτά σπίτια, τα οποία χάρη στην τεχνολογία είναι τόσο σταθερά και ανθεκτικά ακόμη και σε ανέμους που φτάνουν τα 250 χλμ/ώρα. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

Επιπλέον, στη Βραζιλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο κίνδυνος των πλημμυρών παραμένει υψηλός, υπάρχουν τα λεγόμενα «σπίτια αμφίβια», τα οποία αν και διαθέτουν αρκετές υδραυλικές αντλίες, οι τελευταίες ανασηκώνονται σε περίπτωση πλημμύρας και έτσι μετατρέπονται σε σπίτια-γαλέρες. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ντουμπάι και σύντομα τόσο στο Miami Beach όσο και στο Τόκιο, θα πωλούνται πολυτελείς πλωτές βίλες 370 τ.μ. για οκτώ ενήλικες και οκτώ παιδιά, με τα υπνοδωμάτια να βρίσκονται στον κάτω όροφο, δηλαδή επί της ουσίας μέσα στη θάλασσα και θα καλύπτονται από πανοραμικά παράθυρα. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

Με πληροφορίες από την Corriere della Sera

Design
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Τα τελευταία 15 χρόνια στραφήκαμε ενάντια στη φύση θέλοντας έτσι να την υποτάξουμε στις δικές μας ανάγκες, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι μάλλον θα ήταν καλύτερα να συμφιλιωθούμε μαζί της, σκεπτόμενοι με βάση τη δεδομένη αύξηση της στάθμης των θαλασσών λόγω της τήξης των πάγων. Πηγή: www.lifo.grΚατάλαβα καλά ότι εννοεί ότι, αντί να περιορίσουμε δραστικά την κλιματική αλλαγή θα πρέπει απλώς να προσαρμοστούμε σε αυτήν ; Αν ναι, θα ήταν πολύ πιο έντιμο εάν πρότεινε λύσεις που θα αφορούσαν το σύνολο των πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ατόμων που ζουν σε παράκτιες περιοχές και όχι κομψές πλωτές βιλίτσες και μονοκατοικίες που απευθύνονται σε φραγκάτους. Που θα πάνε όσοι δεν έχουν τα χρήματα για να "προσαρμοστούν" χαλαρά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας;