Η κτηνοτροφία μοιάζει ακόμα ακλόνητη. Αλλά δέχεται επιθέσεις σε τέσσερα μέτωπα και όλα δείχνουν πως η πίεση εναντίον της μόνο πιο δυνατή μπορεί να γίνει.
Το πρώτο μέτωπο είναι η νομιμότητα. Πλέον, τα δικαιώματα των ζώων προωθούνται στα νομικά συστήματα πολλών κρατών. Εντάσσονται στα Συντάγματα, καλύπτουν όλα τα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια) και αυστηροποιείται η εφαρμογή τους. Μέχρι ειδική «αστυνομία για τα ζώα» υπάρχει σε ένα σωρό χώρες!
Το δεύτερο είναι η διαφάνεια. «Εάν οι τοίχοι των σφαγείων ήταν γυάλινοι, θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι» είχε παρατηρήσει ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ. Στην εποχή του ίντερνετ, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με βίντεο που μας προσφέρουν στο πιάτο (sic) την απίστευτη βαναυσότητα και τον οδυρμό που απαιτεί η διατροφή μας. Επιπλέον, η διαρκής καταγραφή όσων συμβαίνουν στις κτηνοτροφικές μονάδες με CCTV, γίνεται ευρέως αποδεκτή, ακόμα και από πολιτικούς σαν τη Μέι ή τον Μακρόν.
«Εάν οι τοίχοι των σφαγείων ήταν γυάλινοι, θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι» είχε παρατηρήσει ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ.
Το τρίτο είναι η τιμολόγηση. Η τάση είναι να συνυπολογίζεται στην τιμή των τροφίμων το περιβαλλοντικό και το κλιματικό τους κόστος. Αλλά οι ρύποι όσο πάει ακριβαίνουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως η τιμή του CO2 θα έχει φτάσει στα 40 ευρώ τον τόνο έως το 2030, η Σουηδία την υπολογίζει ήδη στα 100 ευρώ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γερμανίας στα 650! Ακόμα και με την ήπια σουηδική εκτίμηση, η τιμή του κρέατος θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 50%!
Το τέταρτο είναι η τεχνολογία: φυτικά μπιφτέκια και γάλατα, εργαστηριακό κρέας... Τα σημερινά «Beyond Meat» δεν έχουν καμία σχέση με τις αλοιφές σόγιας που παρίσταναν τα φυτικά μπέργκερς πριν μόνο τρία ή τέσσερα χρόνια! Στα γυράδικα και στα φαστφουντάδικα βρίσκεις σήμερα φυτικά προϊόντα που δύσκολα τα ξεχωρίζεις από το κρέας. Εντωμεταξύ, κάθε καθώς πρέπει γαλακτοβιομηχανία λανσάρει πια το δικό της γάλα από αμύγδαλο, σόγια, ρύζι ή καρύδα.
Ο χρόνος δουλεύει εις βάρος της κτηνοτροφίας. H βιομηχανία κρέατος μοιάζει καταδικασμένη να δίνει μόνο μάχες οπισθοφυλακής. Παράγει ένα προϊόν που κατατάσσεται ολοένα και συχνότερα στα παράνομα, στα φρικιαστικά, στα ακριβά και στα αχρείαστα. Κανείς δεν πρόκοψε με τέτοιες περγαμηνές.
___________
*Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός. Το βιβλίο του «Πολιτική Φιλοζωία» θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου του 2020 από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»
σχόλια