ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
13
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

[οι φωτογραφίες από τις Ημέρες Γαστρονομίας είναι από το fb τους]

 

 

 

Παρασκευή: θέλω να πάω στη λαϊκή, κομμωτήριο και για καφέ με την Κατερίνα.

Σάββατο: θέλω να κάνω γενική στο σπίτι, να ανοίξω φύλλο για μελιτζανόπιτα και να διαβάσω βουλιαγμένη στον καναπέ ως το τέλος της νύχτας.

Κυριακή: θέλω να κοιμηθώ ως την αιωνιότητα, να βάψω τα νύχια και να βιώσω το far niente μιας πριγκίπισσας.

 

Όμως, τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Γιατί το τριήμερο, το επαγγελματικό καθήκον και η διαστροφή μαζί, θα με διχάσουν ανάμεσα στο Μουσείο της Ακρόπολης και το Μπενάκη. Θεσμοφόρια στο ένα, Μέρες Γαστρονομίας στο άλλο.

 

Για πρώτη φορά το ελληνικό τοπικό προϊόν μοιράζεται ανάμεσα σε δυό μουσεία, για πρώτη φορά οι Καρυάτιδες θα πάρουν μυρωδιά από μπακλαβαδάκια και λικεράκια μέντα, το Μπενάκειο Αίθριο θα μυρίσει παστουρμά και καβουρμά με αβγά. Το Ακρόπολης βουλιάζει από ξένους, ο check-in κύριος της εισόδου δεν ξέρει καν να με ενημερώσει κατά πού πέφτει το τοπικό προϊόν. Στη σκιά των μαρμάρων του Παρθενώνα και στα παράμερα της Αρχαιότητας, η νέα Ελλάδα χωρισμένη σε διαμερίσματα και σταντς.

 

Προσπέκτους και δειγματάκια συνοψίζουν το λάδι της Καλαμάτας και τον κρόκο της Κοζάνης, μια πάλευκη ησυχία, ούτε ένας Γερμανός δεν πήρε μυρωδιά ότι ο Βόλος ειδικεύεται στο γλυκό φιρίκι, ούτε μια αμερικάνα δεν αντελήφθη το τραγανό κεράσι της Έδεσσας. Αμηχανία μιας πρώτης απόπειρας, συζητήσεις στο αμφιθέατρο, αναμένεται ο υπουργός. Θα ήτο, λέει, πολιτικώς ανορθόδοξο και πολιτιστικώς άκομψο να βγουν οι πάγκοι στην είσοδο, να πάρει ο ξένος ένας μεζεδάκι καβουρμά, να γλύψει λίγο ελατίσιο μέλι, να τονώσει με ένα παστελάκι την ορθοστασία της κατάβασης στον Κλασικισμό.

 

Αν δεν ψήσεις, όμως, ένα λουκάνικο πριν το γκισέ, πώς θα αντιληφθεί ο ξένος την ένθεη τσίκνα, το μόνο, ίσως, κοινό και απαραβίαστο στο χρόνο ανάμεσα στον Πλάτωνα και τον νεοέλληνα;

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
 

Στο Μπενάκη, πάλι, επικρατεί μεγίστη εξωστρέφεια. Η κυρία Δαμανάκη και οι κυρίες με τις πέρλες, hipsters και φοιτητές, έμποροι και επιχειρηματίες, γαστρονόμοι και τέως λαϊφσταϊλίστες, παντός τύπου κυριάκια και διανοούμενοι, εναλλακτικοί και καλλιτέχνες, γκαλερίστες και νεογνά στα καροτσάκια, κοκτέιλς και δυνατές μουσικές, γαστρονομικοί πειραματισμοί και μαγειρέματα, συζητήσεις και προβολές, νόστιμες μπουκιές και τσιμπολογήματα γύρω από 16 εκλεκτούς παραγωγούς, που σε ένα chic πνεύμα ζεν καλλιέπειας εξηγούν σε mood που διόλου δεν θυμίζει εμποροπανήγυρι, το προιόν, τη γεύση αλλά και το δύσκολο έργο τους στο αβρό κοινό.

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

Το «ιδιαίτερο» τυρί, ο καφές, το αγκιναράκι και το παξιμαδάκι συναντούν την ιδανική πελατεία τους, μια σύγχρονη «μουσειακή» αύρα εξευγενίζει την παστουρμαδέλα, άντε να δούμε και του χρόνου!

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

Στην πρώτη ώσμωση, το Μουσείο στέκει λίγο αμήχανο απέναντι στον τραχανά, του σηκώνει λίγο το φρύδι, ως το τέλος των πανηγυρισμών τα έχουν «βρει» και πίνουν παρέα, η τροφή είναι πολιτισμός, η θρούμπα αξίζει μια θέση στη βιτρίνα του όσο κι εκείνη η «έκθεμα» μινωική που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι.

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

Αν το λάδι βγει από το μουχλιασμένο κατώγι και εκτεθεί σε chanel-οειδή μπουκαλάκια πλάι στα σοφιστικέ μπιζού της Πάολα Λάκαχ, αν η Μαρία Παπαδημητρίου συνεχίζει να αλατίζει με εικαστική αύρα τα μαγειρέματα της «Σούζυ τρως» κι αν η Αρχιτεκτονική του Βόλου συνεχίσει να χτίζει τα σπίτια του μέλλοντος με αβγά και μανιτάρια, τότε υπάρχουν πολλές ελπίδες για τον αγρότη του αύριο.

Που έχει όλες τις πιθανότητες να οδηγεί Φεράρι, να ντύνεται με D-Squared, να πηγαίνει στο Μέγαρο και να διαβάζει Λακάν.

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
Γεύση
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

9 σχόλια
Καλή αρχή Κ.Ψυχούλη!Χαρά μου να σας παρακολουθώ και να σας διαβάζω!Θεωρώ ότι κάνετε εξαιρετική δουλειά και εμπιστευομαι απόλυτα τις γαστρονομικές σας απόψεις!Λυπάμαι που έχασα την εκδήλωση,αλλά χαίρομαι που θα παραβρίσκομαι στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ για το Event!
Μου έχει λείψει το λαδάκι που έβγαζε ο παππούς μου. Όλο το έργο. Όχι ότι το παρακολουθούσα κάθε μέρα, αλλά εκείνες τις λίγες φορές που το έζησα είναι από τις πολυτιμότερες αναμνήσεις μου. Το ξύπνημα νωρίς πριν φέξει, το γάλο στο ποτήρι απ΄τη γιαγιά μου κι οι κουταλίδα με λίγο μέλι στο χέρι, η μικρή διαδρομή μέχρι τις ελιές, η -και καλά- βοήθεια που πρόσφερα νομίζοντας ότι έκανα κάτι σπουδαίο,λίγο να στρώσεις το λιόπιανο, λίγο να ξεχωρίσεις τις ελιές απ΄το κλαράκια. Η ώρα της βαρεμάρας, η ώρα του κυνηγητού με τα ξαδέρφια, το διάλειμμα: ψωμί χοντρό με λάδι και αλάτι, λίγο σύγλινο, ένα βραστό αυγό. Η επιστροφή στο σπίτι μες τη σιωπή κι ο ύπνος βαθύς, ήσυχος. Μου λείπει εκείνος ο ύπνος. Μα, πάνω απ΄όλα, μου λείπουν τα χέρια του, σκληρά και ταλαιπωρημένα, κι όλο αγάπη για μένα. Τα μάτια του παιδιού εξωραΐζουν την πραγματικότητα, αλλά το κάνουν φυσικά, όπως φυσικά σου ΄ρχεται να πιεις νερό όταν διψάς. Κι όσο περνάει ο καιρός, τόσο εκείνες οι πρώτες αναμνήσεις περνούν από φίλτρα. Κάποια στιγμή καταλαβαίνεις πως η κούραση ήταν μεγάλη, όπως και η φτώχεια. Παρακαλούσες για λίγη βροχή, να φουσκώσει λίγο ο καρπός. Μια κακή χρονιά και το λάδι ίσα που έφτανε για οικογενειακή χρήση. Κανένας ρομαντισμός. Μεγάλοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας στη βιοπάλη, μέχρι να κλείσουν τα μάτια.Μετά απ΄αυτό το πιο πρόσφατο φιλτράρισμα, η καρδιά μου φούσκωσε εκτίμηση κι αγάπη κι η αίσθηση απ΄τις αναμνήσεις εκείνες συμπυκνώθηκε. Νέκταρ, που τρέφει τη ψυχή και λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης. Χωρίς να θέλω να μειώσω τη σημασία εκδηλώσεων γαστρονομίας, όσοι από εμάς φέρουμε αυτό το μέτρο σύγκρισης μέσα μας ζωντανό, είμαστε τυχεροί. Γιατί, τι πιο σημαντικό απ΄την αίσθηση της Βεβαιότητας όταν πνίγεσαι στην πληροφορία ή όταν γκαζώνεις στις λεωφόρους του ανταγωνισμού;Ακόμη έχω να δω μια εκδήλωση γαστρονομίας που να μιλάει στην καρδιά, αυτή που χτυπά μόνο όταν τρέφεται αληθινά.
Τι σας χάλασε ρε σεις; Δίκιο έχει!Είναι τύπισσα και ερωτεύσιμη γυναίκα, με όλο τον σεβασμό (το αναφέρω ως κομπλιμάν, όχι σεξιστικά ή χυδαία). Ψιτ... που είστε μάλλον ούτε από φαγητά ξέρετε. Ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Εσείς το μπερδέψατε με το παχύ έντερο... Διαβάστε κάτι άλλο καλύτερα.Καλή επιτυχία στη νέα στήλη. Αναμένουμε ενδιαφέροντα άρθρα.