ΚΙΝΗΣΗ

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
13
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

[οι φωτογραφίες από τις Ημέρες Γαστρονομίας είναι από το fb τους]

 

 

 

Παρασκευή: θέλω να πάω στη λαϊκή, κομμωτήριο και για καφέ με την Κατερίνα.

Σάββατο: θέλω να κάνω γενική στο σπίτι, να ανοίξω φύλλο για μελιτζανόπιτα και να διαβάσω βουλιαγμένη στον καναπέ ως το τέλος της νύχτας.

Κυριακή: θέλω να κοιμηθώ ως την αιωνιότητα, να βάψω τα νύχια και να βιώσω το far niente μιας πριγκίπισσας.

 

Όμως, τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Γιατί το τριήμερο, το επαγγελματικό καθήκον και η διαστροφή μαζί, θα με διχάσουν ανάμεσα στο Μουσείο της Ακρόπολης και το Μπενάκη. Θεσμοφόρια στο ένα, Μέρες Γαστρονομίας στο άλλο.

 

Για πρώτη φορά το ελληνικό τοπικό προϊόν μοιράζεται ανάμεσα σε δυό μουσεία, για πρώτη φορά οι Καρυάτιδες θα πάρουν μυρωδιά από μπακλαβαδάκια και λικεράκια μέντα, το Μπενάκειο Αίθριο θα μυρίσει παστουρμά και καβουρμά με αβγά. Το Ακρόπολης βουλιάζει από ξένους, ο check-in κύριος της εισόδου δεν ξέρει καν να με ενημερώσει κατά πού πέφτει το τοπικό προϊόν. Στη σκιά των μαρμάρων του Παρθενώνα και στα παράμερα της Αρχαιότητας, η νέα Ελλάδα χωρισμένη σε διαμερίσματα και σταντς.

 

Προσπέκτους και δειγματάκια συνοψίζουν το λάδι της Καλαμάτας και τον κρόκο της Κοζάνης, μια πάλευκη ησυχία, ούτε ένας Γερμανός δεν πήρε μυρωδιά ότι ο Βόλος ειδικεύεται στο γλυκό φιρίκι, ούτε μια αμερικάνα δεν αντελήφθη το τραγανό κεράσι της Έδεσσας. Αμηχανία μιας πρώτης απόπειρας, συζητήσεις στο αμφιθέατρο, αναμένεται ο υπουργός. Θα ήτο, λέει, πολιτικώς ανορθόδοξο και πολιτιστικώς άκομψο να βγουν οι πάγκοι στην είσοδο, να πάρει ο ξένος ένας μεζεδάκι καβουρμά, να γλύψει λίγο ελατίσιο μέλι, να τονώσει με ένα παστελάκι την ορθοστασία της κατάβασης στον Κλασικισμό.

 

Αν δεν ψήσεις, όμως, ένα λουκάνικο πριν το γκισέ, πώς θα αντιληφθεί ο ξένος την ένθεη τσίκνα, το μόνο, ίσως, κοινό και απαραβίαστο στο χρόνο ανάμεσα στον Πλάτωνα και τον νεοέλληνα;

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
 

Στο Μπενάκη, πάλι, επικρατεί μεγίστη εξωστρέφεια. Η κυρία Δαμανάκη και οι κυρίες με τις πέρλες, hipsters και φοιτητές, έμποροι και επιχειρηματίες, γαστρονόμοι και τέως λαϊφσταϊλίστες, παντός τύπου κυριάκια και διανοούμενοι, εναλλακτικοί και καλλιτέχνες, γκαλερίστες και νεογνά στα καροτσάκια, κοκτέιλς και δυνατές μουσικές, γαστρονομικοί πειραματισμοί και μαγειρέματα, συζητήσεις και προβολές, νόστιμες μπουκιές και τσιμπολογήματα γύρω από 16 εκλεκτούς παραγωγούς, που σε ένα chic πνεύμα ζεν καλλιέπειας εξηγούν σε mood που διόλου δεν θυμίζει εμποροπανήγυρι, το προιόν, τη γεύση αλλά και το δύσκολο έργο τους στο αβρό κοινό.

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

Το «ιδιαίτερο» τυρί, ο καφές, το αγκιναράκι και το παξιμαδάκι συναντούν την ιδανική πελατεία τους, μια σύγχρονη «μουσειακή» αύρα εξευγενίζει την παστουρμαδέλα, άντε να δούμε και του χρόνου!

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

Στην πρώτη ώσμωση, το Μουσείο στέκει λίγο αμήχανο απέναντι στον τραχανά, του σηκώνει λίγο το φρύδι, ως το τέλος των πανηγυρισμών τα έχουν «βρει» και πίνουν παρέα, η τροφή είναι πολιτισμός, η θρούμπα αξίζει μια θέση στη βιτρίνα του όσο κι εκείνη η «έκθεμα» μινωική που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι.

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

Αν το λάδι βγει από το μουχλιασμένο κατώγι και εκτεθεί σε chanel-οειδή μπουκαλάκια πλάι στα σοφιστικέ μπιζού της Πάολα Λάκαχ, αν η Μαρία Παπαδημητρίου συνεχίζει να αλατίζει με εικαστική αύρα τα μαγειρέματα της «Σούζυ τρως» κι αν η Αρχιτεκτονική του Βόλου συνεχίσει να χτίζει τα σπίτια του μέλλοντος με αβγά και μανιτάρια, τότε υπάρχουν πολλές ελπίδες για τον αγρότη του αύριο.

Που έχει όλες τις πιθανότητες να οδηγεί Φεράρι, να ντύνεται με D-Squared, να πηγαίνει στο Μέγαρο και να διαβάζει Λακάν.

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
Γεύση
13

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

9 σχόλια
Καλή αρχή Κ.Ψυχούλη!Χαρά μου να σας παρακολουθώ και να σας διαβάζω!Θεωρώ ότι κάνετε εξαιρετική δουλειά και εμπιστευομαι απόλυτα τις γαστρονομικές σας απόψεις!Λυπάμαι που έχασα την εκδήλωση,αλλά χαίρομαι που θα παραβρίσκομαι στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ για το Event!
Μου έχει λείψει το λαδάκι που έβγαζε ο παππούς μου. Όλο το έργο. Όχι ότι το παρακολουθούσα κάθε μέρα, αλλά εκείνες τις λίγες φορές που το έζησα είναι από τις πολυτιμότερες αναμνήσεις μου. Το ξύπνημα νωρίς πριν φέξει, το γάλο στο ποτήρι απ΄τη γιαγιά μου κι οι κουταλίδα με λίγο μέλι στο χέρι, η μικρή διαδρομή μέχρι τις ελιές, η -και καλά- βοήθεια που πρόσφερα νομίζοντας ότι έκανα κάτι σπουδαίο,λίγο να στρώσεις το λιόπιανο, λίγο να ξεχωρίσεις τις ελιές απ΄το κλαράκια. Η ώρα της βαρεμάρας, η ώρα του κυνηγητού με τα ξαδέρφια, το διάλειμμα: ψωμί χοντρό με λάδι και αλάτι, λίγο σύγλινο, ένα βραστό αυγό. Η επιστροφή στο σπίτι μες τη σιωπή κι ο ύπνος βαθύς, ήσυχος. Μου λείπει εκείνος ο ύπνος. Μα, πάνω απ΄όλα, μου λείπουν τα χέρια του, σκληρά και ταλαιπωρημένα, κι όλο αγάπη για μένα. Τα μάτια του παιδιού εξωραΐζουν την πραγματικότητα, αλλά το κάνουν φυσικά, όπως φυσικά σου ΄ρχεται να πιεις νερό όταν διψάς. Κι όσο περνάει ο καιρός, τόσο εκείνες οι πρώτες αναμνήσεις περνούν από φίλτρα. Κάποια στιγμή καταλαβαίνεις πως η κούραση ήταν μεγάλη, όπως και η φτώχεια. Παρακαλούσες για λίγη βροχή, να φουσκώσει λίγο ο καρπός. Μια κακή χρονιά και το λάδι ίσα που έφτανε για οικογενειακή χρήση. Κανένας ρομαντισμός. Μεγάλοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας στη βιοπάλη, μέχρι να κλείσουν τα μάτια.Μετά απ΄αυτό το πιο πρόσφατο φιλτράρισμα, η καρδιά μου φούσκωσε εκτίμηση κι αγάπη κι η αίσθηση απ΄τις αναμνήσεις εκείνες συμπυκνώθηκε. Νέκταρ, που τρέφει τη ψυχή και λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης. Χωρίς να θέλω να μειώσω τη σημασία εκδηλώσεων γαστρονομίας, όσοι από εμάς φέρουμε αυτό το μέτρο σύγκρισης μέσα μας ζωντανό, είμαστε τυχεροί. Γιατί, τι πιο σημαντικό απ΄την αίσθηση της Βεβαιότητας όταν πνίγεσαι στην πληροφορία ή όταν γκαζώνεις στις λεωφόρους του ανταγωνισμού;Ακόμη έχω να δω μια εκδήλωση γαστρονομίας που να μιλάει στην καρδιά, αυτή που χτυπά μόνο όταν τρέφεται αληθινά.
Τι σας χάλασε ρε σεις; Δίκιο έχει!Είναι τύπισσα και ερωτεύσιμη γυναίκα, με όλο τον σεβασμό (το αναφέρω ως κομπλιμάν, όχι σεξιστικά ή χυδαία). Ψιτ... που είστε μάλλον ούτε από φαγητά ξέρετε. Ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Εσείς το μπερδέψατε με το παχύ έντερο... Διαβάστε κάτι άλλο καλύτερα.Καλή επιτυχία στη νέα στήλη. Αναμένουμε ενδιαφέροντα άρθρα.