Ομάδες Πολιτών δικτυώνουν την πόλη

Ομάδες Πολιτών δικτυώνουν την πόλη Facebook Twitter
Η Zuzana Stanova από το δήμο της Μπρατισλάβα
3

Γράφει ο Στάθης Χαϊκάλης

H Zuzana Stanova διηγείται πώς ομάδες πολιτών της Μπρατισλάβα (πρωτεύουσα της Σλοβακίας), σε συνεργασία με τον δήμο, ανακαίνισαν τα δύο τελευταία χρόνια τρία εγκαταλελειμμένα κτήρια και έδωσαν ζωή σε δύο παραμελημένα πάρκα. Η Μπρατισλάβα είναι μια πόλη με ελάχιστους πόρους και χωρίς τη δυνατότητα να προσφύγει στα ταμεία του ΕΣΠΑ. Η Zuzana βρέθηκε στην Αθήνα για να πάρει μέρος σε μια αντισυμβατική εκδήλωση (un-conference) του TEDxAthens, όπου oμάδες πολιτών από την Ελλάδα και δύο ξένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην διασυνδεδεμένη πόλη και στην διαδικτυωμένη κοινωνία.

Ομάδες Πολιτών δικτυώνουν την πόλη Facebook Twitter
Η Monika Byléhn, Life Expert & Networked Society Evangelist στην Ericsson

Η Monika Byléhn, Life Expert & Networked Society Evangelist στην Ericsson μοιράστηκε με το κοινό του TEDxAthens τα ευρήματα από έρευνες που «τρέχει» σε μεγαλουπόλεις του κόσμου. Πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη κατοικεί σήμερα σε αστικά κέντρα, ενώ μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό θα έχει ξεπεράσει το 70%. Ο πλανήτης αστικοποιείται, ενώ διακρίνει έναν σχεδόν τέλειο συσχετισμό ανάμεσα στην αστικοποίηση και την ευημερία, με την πολυπολυτισμικότητα και την ποικιλία να είναι παράγοντες που ευνοούν την καινοτομία στις πόλεις. Μία μεγάλη πρόκληση για τις πόλεις στο άμεσο μέλλοντος είναι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα δίκτυα για να παραμείνουν ελκυστικές για τους κατοίκους τους και ανταγωνιστικές.

Τι συμβαίνει στην Αθήνα; Παρότι μεγάλα και υψηλού κόστους έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν παραδοθεί αλλά υπολειτουργούν (πιστοποιητικά δημοσίου, ηλεκτρονική πολεοδομία κλπ), η κρίση δημιουργεί πιέσεις για αξιοποίηση υποδομών που παρέχουν υπηρεσίες ή δικτυώνουν την πόλη και τις ‘φυλές’ της. Το δημόσιο ζει τις παρενέργειες της κρίσης και του Μνημονίου, ενώ ορισμένοι δήμοι όπως των Αθηνών προετοιμάζουν ορισμένες δράσεις, που φιλοδοξούν να κάνουν μια αρχή. Την ίδια στιγμή ομάδες πολιτών οργανώνουν δράσεις, όχι για να υποκαταστήσουν το κράτος, αλλά για να αυξήσουν το βαθμό παρέμβασης της Κοινωνίας των Πολιτών, που ξεκίνησε το 2010 από χαμηλή αφετηρία.

Στην εκδήλωση του TEDxAthens παρευρέθηκαν και έκαναν παρουσίαση των σχεδίων τους ορισμένες από αυτές: Οι πολίτες διορθώνουν τα λάθη της πόλης:

  • CityofErrors: Αν η δράση City of Errors γινόταν σε μια δυτικοευρωπαϊκή πόλη, πχ στη Βαρκελώνη ή το Μιλάνο, θα είχε αρκετά μεγαλύτερη ώθηση. Αυτό δεν αλλάζει τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της. Αθηναίοι έχουν την δυνατότητα να καταγράψουν ένα πρόβλημα της πόλης, αλλά κυρίως να συμβάλουν στην διόρθωσή του. Η Μυρτώ Παπαδογεώργου και ο Αλέξανδρος  Μπινόπουλος έχουν σχέδια για να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την πλατφόρμα τους που παροτρύνει πολίτες σε ευγενή ακτιβισμό.   

 

Ομάδες Πολιτών δικτυώνουν την πόλη Facebook Twitter
Η Μυρτώ Παπαδογεώργου και ο Αλ. Μπινόπουλος του City of Errors

 

  • IEEE Ελλάς (φοιτητές Μετσόβιου Πολυτεχνείου): η ΙΕΕΕ είναι ο πιο έγκυρος και ισχυρός φορέας Ηλεκτρολόγων Μηχανικών διεθνώς με τεράστια επιρροή. Ομάδες Πολιτών δικτυώνουν την πόλη Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου έχουν κάνει ελληνικό παράρτημα, με πρωτοπορία στους χώρους των φοιτητών: οργάνωσαν εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα, διαγωνισμό για games. Δικτυώνουν τους φοιτητές σε θέματα σταδιοδρομίας, ικανοτήτων στην δημιουργία λογισμικού. Πέρα από αυτό είναι πολύ ευχάριστο να παρακολουθείς τις δράσεις τους γιατί συνδυάζουν χαρά , νεανική φρεσκάδα με γνώσεις και ευθύνη απέναντι στην κρίση του Πανεπιστημίου, της ανεργίας  και της χώρας. Το επόμενο σχέδιό τους είναι να συντονιστούν με Ομάδες φοιτητών από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια που συνδυάζουν επιστημονικούς στόχους, δράσεις για την επαγγελματική ενημέρωση και –γιατί όχι- ψυχαγωγία.
Ομάδες Πολιτών δικτυώνουν την πόλη Facebook Twitter
Η ομάδα φοιτητών του Μετσόβιου, Αγγ.Κουιμουντζή, Μπάμπης Μιχαηλίδης, Γιώργος Παπαδημητρίου
  • Υποστήριξη άνεργων πτυχιούχων από το job-pairs.gr: H Μαρία Βακόλα και ο Γιάννης Νικολάου είναι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου που είναι οι εμπνευστές μια σειράς δράσεων υποστήριξης άνεργων νέων, βελτίωση του βιογραφικού τους, ενίσχυσης των προσόντων τους. Από τους πιο δικτυωμένους έλληνες καθηγητές, με την έννοια της διάδοσης της γνώσης και της επικοινωνίας με νέες/νέους.
Ομάδες Πολιτών δικτυώνουν την πόλη Facebook Twitter
Οι αν. καθηγητές του Οικ. Πανεπιστημίου, Μ.Βακόλα και Γ. Νικολάου του job-pairs.gr
  • e-Asti, υπηρεσία για τους πολίτες του Δήμου Γλυφάδας: η πρώτη κινητή εφαρμογή (mobile app) ελληνικού δήμου με την οποία οι δημότες μπορούν να κάνουν αναφορά στις δημοτικές υπηρεσίες για κάτι που χρειάζεται παρέμβαση (μια λακούβα στο δρόμο, μια χαλασμένη τραμπάλα στην παιδική χαρά κλπ).
  • Γίνε Αγρότης: μια πρωτοβουλία του Δ. Κουτσολιούτσου που χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους κατοίκους των πόλεων και στην αγροτική καλλιέργεια. Μπορείτε να καλλιεργήσετε ένα κομμάτι γης ή να προμηθευτείτε προϊόντα. Μπορείτε ακόμα να καλλιεργήσετε... ηλεκτρονικά ένα χωράφι, δηλαδή να το επιλέξετε μέσα από το Internet και να κατευθύνετε από την σπορά μέχρι την αξιοποίηση των προϊόντων. Μια σημαντική συμβολή του «Γίνε Αγρότης» είναι ότι προωθεί διαδικασίες πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων, ένας τομέας όπου η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διαβεί.
  • Emfasis: Ομάδες εργασίας στο δρόμο για την υποστήριξη πληθυσμιακών ομάδων που έχουν ανάγκη στήριξης. Η Μαρία Καρά ζει και εργάζεται από το 1993 στο Dubai και είχε την φιλοδοξία να οργανώσει αυτή την πρωτοβουλία στην Αθήνα. Το εγχείρημα ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου και έχει το ορμητήριο του στη Δάφνη.  

Η ανασύνταξη της πόλης δεν είναι παράλογο να ξεκινάει από τα «κάτω». Η ψηφιακή διασύνδεση επιτρέπει την ανθρώπινη δικτύωση. Οι πολίτες βρίσκουν νέες μορφές επικοινωνίας, είτε μέσα από εθελοντικές δράσεις είτε μέσα από νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα είτε μέσα από πρωτοβουλίες που θα πάρουν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η μοίρα της εποχής είναι, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ελίτ να βρίσκονται εγκλωβισμένες στην διαφύλαξη των κεκτημένων τους και οι νέες ηγεσίες, συνήθως, να αναδεικνύονται όχι ως πρωτοπορίες, αλλά μέσα από την υιοθέτηση των σημάτων που αναδύονται μέσα από τα έγκατα της κοινωνίας.

Ομάδες Πολιτών δικτυώνουν την πόλη Facebook Twitter

** Όλες οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του TEDxAthens

 

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εκφυλισμός των εννοιών, έχουν γαμηθεί πλέον οι λεξεις. Από τα κάτω, σημαίνει αυτοοργάνωση και οριζόντιες αντιεραρχικές διαδικασίες, όχι συμπλήρωμα του κράτους και της εξουσίας. Το να χαριεντιζόμαστε με εθελοντισμούς και κινήσεις πολιτών, όταν δεν αμφισβητούμε τις βασικές πολιτικές και οικονομικές δομές, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυξάνουμε την εκμετάλλευσή μας. Κατά κάποιο τρόπο το ποσοστό της υπεραξίας μεγαλώνει και η κάθε τοπική αυτοδιοίκηση μας κοροϊδευει με την άδειά μας. Ο νεοφιλελευθερισμός μας γαζώνει και εμείς κάνουμε χαρουμενιές.Έχουμε σκίσει τις έννοιες αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη, από τα κάτω και υπάρχει συνέχεια δυστυχώς.
Η διαφωνία μου με το σχόλιο σου αφορά το ότι γράφεις ότι οι έννοιες της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης κι εν γένει από τα κάτω είναι εκφυλισμένες όταν αποδίδονται σε κινήσεις που δεν αμφισβητούν τις βασικές οικονομικές και πολιτικές δομές.Το να θες να βελτιώσεις/φτιάξεις κάτι στην γειτονιά/πόλη σου ή εν γένει στην κοινωνία σου μαζί με άλλα άτομα με αποκλειστικά δικιά τους πρωτοβουλία χωρίς ν'αμφισβητείς τις υπάρχουσες οικονομικές και πολιτικές δομές (είτε επειδή δεν θέλεις είτε επειδή πιστεύεις ότι πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο άλλων ομάδων),αναιρεί τον από τα κάτω χαρακτήρα της;Σηκώθηκαν απ'τους καναπέδες τους κάποιοι άνθρωποι χωρίς καμία τέτοια υποχρέωση κι έκαναν κάτι χρήσιμο για τους συνανθρώπους τους.Κι όλες οι τέτοιες κινήσεις που'χουν αυξηθεί ιδιαίτερα μέσα στην κρίση,έχουν αυτοοργάνωση κι οριζόντιες αντιεραρχικές δομές π.χ. ατενίστας.Το να μη συμπαθείς τις κινήσεις από τα κάτω που δεν επιδιώκουν ν'αλλάξουν το status quo είναι απόλυτα κατανοητό.Το ν'αρνιέσαι ότι τέτοιες κινήσεις από τα κάτω δεν είναι στην πραγματικότητα από τα κάτω επειδή δεν επιδιώκουν ν'αλλάξουν το status quo είναι λάθος.