7 κινηματογραφικοί χαρταετοί

7 κινηματογραφικοί χαρταετοί Facebook Twitter
0

Μπορεί η Καθαρά Δευτέρα να είναι μια ημέρα που γιορτάζεται έντονα κυρίως στη χώρα μας, σηματοδοτώντας το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της νηστείας του Πάσχα, όμως το έθιμο του χαρταετού, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ημέρα, ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορά μας. Με πιθανή προέλευση την Κίνα, ισχυρή δημοφιλία σε χώρες της Ασίας, αλλά και διάδοση σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε παλαιότερες εποχές, το πέταγμα του χαρταετού πέρα από ένα ιστορικό παιδικό παιχνίδι, μοιάζει να αντανακλά την ελευθερία της ψυχής και την ανάγκη του ανθρώπου να ονειρεύεται. Αυτή η αντανάκλαση κινηματογραφήθηκε αρκετές φορές στην ιστορία του σινεμά, με την κάμερα να κοιτά κι αυτή ψηλά, σαν τους ήρωες που τρέχουν στο έδαφος σαν ονειροπαρμένοι ή αντιθέτως ηρεμούν από την ομορφιά της στιγμής. Επτά χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρουσιάζονται παρακάτω.

Mary Poppins (1964)

Η απόφαση του κυρίου Μπανκς πως η οικογένειά του είναι σημαντικότερη από την δουλειά γιορτάζεται με το υπέροχο τραγούδι των αδερφών Σέρμαν, ενώ η Τζούλι Άντριους από το παράθυρο κοιτά ελαφρώς μελαγχολικά αλλά με υπερηφάνεια. Το ίδιο τραγούδι ακούγεται και σε μια από τις ωραιότερες σκηνές της Μαγικής Ομπρέλας (2013) όπου η Έμμα Τόμσον ως συγγραφέας των βιβλίων με ηρωίδα τη Mary Poppins χαμογελά και χορεύει για πρώτη φορά με το δημιουργικό team της Disney.

 

A Boy Named Charlie Brown (1969)

Η πρώτη από τις τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες με τους ήρωες του Τσαρλς Σουλτς. Ο συνεσταλμένος Τσάρλι Μπράουν μεταξύ άλλων αδυνατεί να πετάξει σωστά έναν χαρταετό και όταν τελικά το καταφέρει θα σημαίνει πως έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Χαρταετοί παρουσιάζονται φυσικά και στα υπόλοιπα φιλμ της σειράς, με τελευταίο το Πίνατς: Η Ταινία του 2015.

Νεκροταφείο Ζωντανών (1989)

Στη μεταφορά του βιβλίου του Στίβεν Κινγκ βρίσκουμε την πιο δυσάρεστη ίσως χρήση χαρταετού στο σινεμά, καθώς συνδυάζεται με τη στιγμή ενός φρικτού ατυχήματος για ένα μικρό παιδί που παίζει ανέμελο ως εκείνη την ώρα. Μετά αναλαμβάνει η μεταφυσική και η φαντασία του Κινγκ.

 

Ο Αρχάριος (1998)

 

Ο Max Fischer κάνει τα πάντα εκτός των ωρών διδασκαλίας του σχολείου του και μαζί με την  ξιφασκία, το δέκαθλο, την αστρονομία, το κουνγκ φου, τη μελισσοκομία και άλλα πολλά ενδιαφέροντα, θα βρει λίγο χρόνο για την ομάδα πετάγματος χαρταετού. Πετώντας τον δικό του θα αισθανθεί μετά από καιρό γαλήνια και θα ζητήσει συγχώρεση από τους φίλους του για τη συμπεριφορά που είχε μέχρι πρόσφατα.

 

Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ (2004)

Ο Τζόνι Ντεπ ως Τζ. Μ. Μπάρι συναντά την Κέιτ Γουίνσλετ και τους τέσσερις γιους της και μια δυνατή φιλία γεννιέται, παρά τις αντιρρήσεις του περίγυρού τους. Μεταξύ άλλων, θα περάσουν μαζί μια μέρα στο δάσος, όπου τα παιδιά θα μάθουν, με μεγάλο ενθουσιασμό, να πετούν χαρταετό.

 

Χαρταετοί Πάνω από τη Πόλη (2007)

Η πιο προφανής αναφορά της λίστας, καθώς εδώ οι χαρταετοί δεν περιορίζονται σε μια σκηνή αλλά σχεδόν πρωταγωνιστούν. Η παρουσία τους στην αφήγηση είναι πολυεπίπεδη, αφού εκφράζουν αρχικά την παιδική φιλία, αργότερα  τον ανταγωνισμό, μέχρι την λύτρωση από τις πράξεις του παρελθόντος. Συμπτωματικά (;) σκηνοθετημένο από τον Μαρκ Φόρστερ που έκανε και το Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ.

Gattu (2011)

Οι χαρταετοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ινδία, όπου υπάρχει το έθιμο του πετάγματός του την ημέρα της ανεξαρτησίας της χώρας (15 Αυγούστου). Ως εκ τούτου, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ταινιών του Bollywood όπου χρησιμοποιούνται χαρταετοί και ένα πολύ χαρακτηριστικό είναι το Gattu. Διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη, η κάτοικοι της οποίας έχουν εμμονή με τους χαρταετούς, αλλά βλέπουν πάντα έναν μυστηριώδη μεγάλο μαύρο χαρταετό να βρίσκεται ψηλότερα από όλους. Ένα μικρό παιδί βάζει στόχο να τον ξεπεράσει και θα κάνει τα πάντα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ματ Ντίλον: Outsider για πάντα

Οθόνες / Ματ Ντίλον: Outsider για πάντα

Ξεκίνησε ως εφηβικό είδωλο στα ’80s, πρωταγωνίστησε σε δύο εμβληματικές ταινίες του Κόπολα και έχτισε την καριέρα του επιλέγοντας ταινίες με γνώμονα τα ενδιαφέροντά του. Στα 60 του έχει συνδεθεί με μερικές από τις πιο αγαπημένες καλτ ταινίες διεθνώς, δηλώνει ζωγράφος και διατηρεί σημαντική συλλογή τέχνης. Έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει έναν τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζέιμς Φράνκο και Σεθ Ρόγκεν: Το πικρό τέλος ενός μεγάλου bromance

Οθόνες / Τζέιμς Φράνκο και Σεθ Ρόγκεν: Το πικρό τέλος ενός μεγάλου bromance

Οι κατηγορίες εναντίον του Φράνκο για σεξουαλική κακοποίηση έβαλαν στον γύψο όχι μόνο την καριέρα του στο Χόλιγουντ αλλά και τη στενή φιλία του με τον επί εικοσαετίας κολλητό και συνεργάτη του.
THE LIFO TEAM
15 highlights του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Οθόνες / 15 highlights του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Πάμελα Άντερσον, Αριάν Λαμπέντ, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, σινεφίλ τέρατα και όλη η νέα ελληνική κινηματογραφική παραγωγή της χρονιάς στην 65η διοργάνωση που για δέκα μέρες (31/10-10/11) θα μεταμορφώσει τη Θεσσαλονίκη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

Απώλειες / Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

Αστεία και ανθρώπινη, η αξιαγάπητη, υπερταλαντούχα Τέρι Γκαρ, που απολαύσαμε στο «Young Frankenstein» και το «Τούτσι» και αγαπήσαμε από τις εμφανίσεις της στο βραδινό talk show του Ντέιβιντ Λέτερμαν, ήταν μια από τις πιο λαμπερές σουμπρέτες του αμερικανικού σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ