Από τον Μπρους ΛαΜπρούς μέχρι το «Blair Witch Project»: Οι παράπλευρες προβολές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Από τον Μπρους ΛαΜπρούς μέχρι το «Blair Witch Project»: Οι παράπλευρες προβολές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Είδαμε πρώτοι (και... τελευταίοι) το «La Terza Madre» του Ντάριο Αρτζέντο.
0

Ok, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω ένα γκέι ζευγάρι στον κινηματογράφο, τίποτα δεν δείχνει παράξενο, μέχρι που ο ένας «λύνει» το πρόσθετο πόδι του και το ακρωτηριασμένο άκρο βρίσκει «δρόμο» στο πιο λάθος μέρος. Είναι Νοέμβριος του 1996, βρίσκομαι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και παρακολουθώ το Hustler White ή αλλιώς Νοικιασμένα Κορμιά, μια και έτσι μεταφράστηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ τούτο εδώ το φιλμ του Μπρους ΛαΜπρούς. Γιατί το 1996 δεν θα μπορούσες να ανακαλύψεις κάποια ιδιαίτερα ονόματα του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου αν απουσίαζες από τις προβολές των Νέων Οριζόντων.

Και φυσικά υπάρχει πάντα η «ταινία-έκπληξη». Συνήθως ταινία του Φανταστικού. Είδαμε πρώτοι απ' όλους (στην Ελλάδα) το Blair Witch Project και φύγαμε με την ουρά στα σκέλια. Είδαμε επίσης πρώτοι (και... τελευταίοι) το La Terza Madre του Ντάριο Αρτζέντο, το πολυαναμενόμενο (δεύτερο) σίκουελ της Suspiria, και φύγαμε κρατώντας την κοιλιά μας από τα γέλια, με την κόρη του, την Άζια, να μας περιμένει στις Αποθήκες με ένα ισοπεδωτικό DJ set.

Αυτό που έκανε –και κάνει– το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τόσο ξεχωριστό είναι η αγάπη του για το σινεμά εκείνο που δεν εκτιμούν και τόσο οι «ακαδημαϊκοί» της έβδομης τέχνης.

Υπήρχε πάντως ένα διαφορετικό κλίμα εκείνα τα πρώτα χρόνια «διεθνοποίησης» του θεσμού. Τα πάρτι ήταν πιο αχαλίνωτα, οι πόζες και οι καταναγκαστικές συστάσεις λιγότερες, οι έκρυθμες καταστάσεις πιο έντονες. Η διαδικτυακή «ανταλλαγή» ταινιών ήταν κάτι ανύπαρκτο εκείνα τα χρόνια, και πρέπει να σας πω εδώ πως από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έμαθε η Ελλάδα τον Ατόμ Εγκογιάν και τον Χαλ Χάρτλεϊ. Ήταν θες και το κλίμα εκείνης της δεκαετίας, η αίσθηση πως όλα ήταν δυνατά. Μπορούσες για παράδειγμα να δεις το Totally fucked up του Γκρεγκ Αράκι και να πέσεις επάνω στον ίδιο τον σκηνοθέτη σε πάρτι στη στοά Μοδιάνο, και σε εξίσου... ακραίες καταστάσεις.

Από τον Μπρους ΛαΜπρούς μέχρι το «Blair Witch Project»: Οι παράπλευρες προβολές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ντάρεν Αρονόφσκι και Καμάρα Άντα στο πάρτι των Νέων Οριζόντων στον Μύλο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του 39ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 1998.

Άλλες φορές, η προσβασιμότητα κάποιων ανθρώπων έρχεται ως ανάμνηση αλλά και ως υπενθύμιση του πού βρίσκονται τώρα: Θυμάμαι τον Ντάρεν Αρονόφσκι να μετρά αγχωμένος τα κεφάλια στην προβολή του π και να μου διηγείται πόσο «φεσωμένος» είναι από τα γυρίσματα της ταινίας που καλύφθηκαν μέσω των (υπερχρεωμένων) πιστωτικών του καρτών. Όχι σε κάποια δημοσιογραφική συνέντευξη, στην είσοδο του σινεμά, παρέα με τον κόσμο. Μιλώντας για ανερχόμενα ταλέντα και πιστωτικές κάρτες, το 1998 βλέπαμε σε πρώτη προβολή το ασπρόμαυρο, φτηνό και ακατέργαστο Following με ήρωα έναν διαρρήκτη που ζει με κλεμμένες κάρτες. «Έχει μέλλον αυτός» σκεφτήκαμε – και ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν μας διέψευσε! Αξέχαστη όμως παραμένει και η πρώτη, «μυστική» προβολή του ανολοκλήρωτου ακόμα Σπιρτόκουτου του Γιάννη Οικονομίδη, που είδαμε ασπρόμαυρο, δίχως να γνωρίζουμε το παραμικρό για την ταινία, και φυσικά μείναμε με το στόμα ανοιχτό.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σινεμά, είχαμε τις ταινίες που κοβόντουσαν από το διαγωνιστικό τμήμα, κι εμείς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ενόχλησε τόσο στο Ράδιο Μόσχα του Νικόλα Τριανταφυλλίδη ή στον εξίσου αδικαιολόγητα κομμένο Χαμένο Θησαυρό του Χουρσίτ Πασά του Σταύρου Τσιώλη. Βέβαια τώρα θυμάμαι και όλα αυτά τα ελληνικά «τέρατα» που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια, και σκέφτομαι πως θα είχε πλάκα μια ρετροσπεκτίβα με τις ταινίες που οι Έλληνες θεατές δεν είδαν ποτέ, τις ταινίες εκείνες που είδαμε μονάχα εμείς, οι θαμώνες του Φεστιβάλ, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ταλαίπωρα εκείνα πειραματόζωα στα οποία τεστάρονται πρώτα τα πιο σκληρά φάρμακα...

Αυτό όμως που έκανε –και κάνει– το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τόσο ξεχωριστό είναι η αγάπη του για το σινεμά εκείνο που δεν εκτιμούν και τόσο οι «ακαδημαϊκοί» της έβδομης τέχνης.

Από τον Μπρους ΛαΜπρούς μέχρι το «Blair Witch Project»: Οι παράπλευρες προβολές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
«Hustler White» του Μπρους ΛαΜπρούς

Αξέχαστη, για παράδειγμα, θα μείνει η «τρισδιάστατη» βραδιά, πολύ πριν ο Τζέιμς Κάμερον και το Avatar επαναφέρουν το 3D στη μόδα, όπου, φορώντας τα απαραίτητα χάρτινα γυαλιά, είδαμε το Σάρκα για τον Φρανκενστάιν του 1973 σε παραγωγή του Άντι Γουόρχολ, απολαμβάνοντας το θέαμα ενός Ούντο Κιέρ να εκτοξεύει σπλάχνα προς το μέρος μας. Την ίδια νύχτα είδαμε –πάντα σε 3D– το Amytiville 3D και ένα κινέζικο καράτε με τίτλο Η εκδίκηση των θηλυκών Σογκούν! Καράτε του συρμού αλλά ξεκαρδιστικό, με το τέλος της προβολής να μας βρίσκει σχεδόν μαστουρωμένους μετά από έξι συνεχείς ώρες τρισδιάστατης θέασης.

Το φετινό αφιέρωμα στις ταινίες που επέλεξε ο Τζον Γουότερς προβλέπεται να ξυπνήσει τα ίδια άγρια ένστικα ενός σινεφιλικού κοινού που προσέχει να μην παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Και κάτι τέτοιο, πιστέψτε μας, είναι απαραίτητο όταν βγαίνεις από μια 16ωρη προβολή ολόκληρου του Berlin Alexanderplatz στο Ολύμπιον, και έχεις τους πρωινούς σαλεπιτζήδες να σε παρατηρούν με βλέμμα έκπληκτου ανθρωπολόγου.

Από τον Μπρους ΛαΜπρούς μέχρι το «Blair Witch Project»: Οι παράπλευρες προβολές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Στο «Σάρκα για τον Φρανκενστάιν» του 1973, σε παραγωγή του Άντι Γουόρχολ, απολαύσαμε το θέαμα ενός Ούντο Κιέρ να εκτοξεύει σπλάχνα προς το μέρος μας.
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζον Γουότερς: Ένα «αμετανόητο φρικιό» μιλά στη LiFO για όσα τον έκαναν τόσο λατρεμένα απαράδεκτο

Οθόνες / Τζον Γουότερς: Ένα «αμετανόητο φρικιό» μιλά στη LiFO για όσα τον έκαναν τόσο λατρεμένα απαράδεκτο

Η «Αυτού Ρυπαρότητα», ο ισοπεδωτικός συγγραφέας, καλλιτέχνης και πρωτοπόρος του ανεξάρτητου σινεμά που ο Ουίλιαμ Μπάροουζ χαρακτήρισε «ποντίφικα του trash» είναι φέτος το τιμώμενο πρόσωπο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζει και τη stand up comedy «This filthy world».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αφιέρωμα στις ταινίες της Joanna Hogg στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Η γοητεία της αφαίρεσης

Οθόνες / Αφιέρωμα στις ταινίες της Joanna Hogg στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Η γοητεία της αφαίρεσης

Η πρωτοπόρος του νέου ρεύματος κοινωνικού ρεαλισμού του βρετανικού σινεμά θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα που ετοίμασε το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις ταινίες της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει»

Οθόνες / Squid Game 2: Αξίζει η πολυαναμενόμενη επιστροφή της σειράς φαινόμενο;

Ο δημιουργός της σειράς αρχικά δεν ήθελε να δώσει συνέχεια, αλλά παραδέχτηκε πως συμφώνησε για τα λεφτά – και ότι, αν το ήξερε, δεν θα είχε σκοτώσει τόσο κόσμο στην πρώτη σεζόν. — SPOILER ALERT
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
My Sunshine

Οθόνες / 10 ταινίες της χρονιάς που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από τη γέννηση του Κακού στο «Apprentice» έως το ψυχαγωγικό όργιο του «Kneecap», ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό και συνθέτουν μια εναλλακτική κινηματογραφική λίστα, πλάι σ' εκείνη με τις καλύτερες της χρονιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Οθόνες / «Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Η ταινία που ανέβηκε πρόσφατα στο YouTube, με πρωταγωνίστρια τη 23χρονη δημιουργό του Only Fans, Lily Phillips, αποτυπώνει την κλειστοφοβική πραγματικότητα της διαδικτυακής φήμης και την αναπόφευκτη εξέλιξή της.
THE LIFO TEAM
PULP FICTION LAST minute CHRISTMAS movies

Οθόνες / 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες για εορταστικό streaming

Πριν πατήσετε ξανά το play για την αγία τριάδα των γιορτών, το Μόνος στο Σπίτι, το Love Actually και το Holiday δηλαδή, η χιονοστιβάδα των χριστουγεννιάτικων προτάσεων απειλεί να βάλει σε πειρασμό τις βολικές σας επιλογές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

The Review / Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η Μίνα Μπιράκου είδαν το «Υπάρχω», το πολυαναμενόμενο biopic του Γιώργου Τσεμπερόπουλου για τον Στέλιο Καζαντζίδη, και εντυπωσιάστηκαν με την ερμηνεία του Χρήστου Μάστορα. Ποιο κομμάτι της ταινίας δεν τους άρεσε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έξι ηθοποιοί θυμούνται τη συνεργασία τους με τον Παντελή Βούλγαρη

Οθόνες / «Ο Παντελής Βούλγαρης είναι ένας σκηνοθέτης που σου αφήνει πολλά περιθώρια»

Άννα Βαγενά, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Στράτος Τζώρτζογλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου: Έξι ηθοποιοί θυμούνται στιγμές από τα γυρίσματα ταινιών του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, με αφορμή το αφιέρωμα «Όλα είναι δρόμος» του Cinobo.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Οθόνες / «Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί μια Ισραηλινή ηθοποιός, δέχεται επιθέσεις από δύο (τουλάχιστον) κατευθύνσεις ταυτόχρονα, εξοργίζοντας τόσο τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης όσο και τους συντηρητικούς χριστιανούς.
THE LIFO TEAM