Το Hellas Filmbox Berlin είναι ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ που θα γίνει στην πόλη του Βερολίνου και στόχο έχει να αναδείξει τον Ελληνικό σινεμά αλλά και την ελληνική κουλτούρα στο γερμανικό κοινό. Ταυτόχρονα είναι μια ελληνογερμανική καλλιτεχνική κίνηση για να αλλάξει την αντιμετώπιση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης απέναντι στην Ελλάδα αλλά και του κόσμου που πιθανώς την έχει συνδέσει μόνο με τον τουρισμό και την κρίση. Ξεκίνησε σαν ιδέα την άνοιξη του 2015 και το πρώτο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 21 με 24 Ιανουαρίου. Μιλήσαμε με την υπεύθυνη τύπου του φεστιβάλ, Σοφία Σταυριανίδου.
— Τι είναι το Hellas Filmbox Berlin;
Το Hellas Filmbox Berlin είναι το νέο ελληνικό φεστιβάλ του Βερολίνου. Έχουν γίνει πολλά αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο στην πόλη, αλλά ένα οργανωμένο φεστιβάλ που θα γίνεται σε ετήσια βάση είναι το πρώτο.
Το Βερολίνο είναι μια πολύ εναλλακτική πόλη, πολυπολιτισμική, gay friendly και .... friendly γενικά με το καινούργιο και το διαφορετικό. Υπάρχει χώρος για ένα καλό ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου και το Filmbox είναι εδώ για να λάβει τη θέση του.
— Πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα τέτοιο φεστιβάλ;
Η ιδέα ξεκίνησε με αφορμή, εδώ και αρκετά χρόνια, τα αρνητικά γερμανικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας. Πρωτεργάτης ήταν και είναι ο διευθυντής μας κ. Αστέρης Κούτουλας. Πραγματικά αυτή η άσχημη και υπεραπλουστευμένη εικόνα των Ελλήνων στα γερμανικά Μέσα προκαλεί μεγάλη απογοήτευση και στενοχώρια. Ακούγεται απλοϊκό, αλλά η βασική ιδέα είναι να συμβάλλουμε για να αλλάξει αυτή η εικόνα και να φωτιστεί το πρόσωπο της ελληνικής δημιουργίας, ας πούμε αυτό που πετυχαίνουν τελευταία οι Έλληνες κινηματογραφιστές, με τις ταινίες τους να ταξιδεύουν την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο. Η ιδέα και το κίνητρο είναι ακραιφνώς πολιτικά.
— Πότε ξεκινά και τι θα εμπεριέχει;
Το Φεστιβάλ γίνεται 21-24 Ιανουαρίου. Θα προβληθούν 71 ταινίες μεγάλου, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ από την Έλληνες δημιουργούς ή και ξένους αλλά που οι ταινίες τους έχουν ελληνικό θέμα ή σχετίζονται τινί τρόπω με την Ελλάδα. Παράλληλα θα γίνουν μουσικές εκδηλώσεις, ένα καταπληκτικό masterclass με τον Ελληνα κινηματογραφιστή της Διασποράς James Chressanthis, ένα workshop από τον διάσημο σκηνοθέτη και παραγωγό Michael Kastenbaum, ενώ σε έναν χωρο το b flat, κοντά στο Babylon όπου γίνονται οι προβολές, όλες τις ημέρες θα υπάρχουν ελληνικά video art and istallations.
— Τι ελληνικές ταινίες θα φιλοξενούνται;
Είπαμε να είναι ταινίες των τελευταίων πέντε χρόνων, ώστε το πρόγραμμα να περιλαμβάνει την πιο φρέσκια κινηματογραφική σοδειά. Πολλές γνωστές ταινίες, Η Μικρά Αγγλία του Βούλγαρη, το Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, το Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη, το Psy της Λεγάκη, Η Νονά του Κούλογλου και τόσες ακόμη. Έχουμε 38 γερμανικές πρεμιέρες και 15 για την πόλη του Βερολίνου...
— Τι ανταπόκριση έχει μέχρι στιγμής;
Ως προς τα εισιτήρια έχουν αρχίσει να προπωλούνται και πάνε πολύ καλά. Στην πρεμιέρα πιστεύουμε ότι θα έχουμε τουλάχιστο full house από τις απαντήσεις των προσκλήσεων αλλά και την τεράστια κινητικότητα από πλευράς social media. Πιστεύουμε ότι θα γίνει the event of the day!
— Είναι το κοινό του Βερολίνου ανοικτό σε τέτοιες πρωτοβουλίες;
Το κοινό του Βερολίνου είναι ένα εκπαιδευμένο κοινό κινηματογραφικά. Μην ξεχνάμε ότι εδώ γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, η Berlinale και διανέμονται όλων των genre και ειδών ταινίες, ακριβώς γιατί υπάρχει το κοινό να τις απορροφήσει. Το Βερολίνο είναι μια πολύ εναλλακτική πόλη, πολυπολιτισμική, gay friendly και .... friendly γενικά με το καινούργιο και το διαφορετικό. Υπάρχει χώρος για ένα καλό ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου και το Filmbox είναι εδώ για να λάβει τη θέση του.
— Τι προσδοκίες υπάρχουν;
Να υπάρχουν πολλά θετικά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο για το φεστιβάλ μας και την Ελλάδα, όπως καταφέραμε τώρα, έστω και τον λίγο χρόνο που υπάρχουμε. Να γεμίσουν οι αίθουσες με γερμανικό κοινό. Να πλημμυρίσει κόσμος το Babylon, να δει πολλές ταινίες. Και να καθιερωθεί σιγά σιγά το Hellas Filmbox Berlin ως ένας χώρος πολιτιστικού και κοινωνικού διαλόγου μέσα από το ελληνικό σινεμά.