Fingernails: Tι είναι αυτό που το λένε αγάπη σε δύσκολους καιρούς;

Fingernails Facebook Twitter
Η Άννα συζεί με τον Ράιαν, έναν καθόλα ok, πλην όμως βαρετό τύπο, που δειγματοληπτικά ταιριάζει απόλυτα μαζί του.
0

Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη αλλά σε δύσκολους καιρούς, αναρωτιέται ο Χρήστος Νίκου στο Fingernails την αγγλόφωνη, σε παραγωγή Κέιτ Μπλάνσετ, δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα μετά το υπέροχο ντεμπούτο του με τα Μήλα, μαζί με τους πρωταγωνιστές του, την αφοσιωμένη Άννα (Τζέσι Μπάκλεϊ) και τον ευαίσθητο Αμίρ (Ριζ Αχμέντ) που εργάζονται στο Ινστιτούτο Αγάπης του ιδεαλιστή Ντάνκαν (Γουίλσον) και καθοδηγούν ζευγάρια μέχρι την τελική και πιο δύσκολη δοκιμασία της απόδειξης της έλξης της, δηλαδή στο να ξεριζώσουν ένα νύχι τους και να το σκανάρουν, για να διαπιστώσουν, μέσω του πορίσματος ενός παλιομοδίτικου ηλεκτρονικού υπολογιστή, αν όντως ταιριάζουν ή όχι!

Μια «προειδοποίηση» πριν από τους τίτλους αρχής πως οι πρώτες ενδείξεις ανεπαρκούς καρδιακής λειτουργίας εμφανίζονται στα νύχια του ανθρώπου τοποθετεί την ταινία σε ένα άχρονο και δυστοπικό σύμπαν αισθηματικής επιστημονικής φαντασίας, περίπου στο πλαίσιο του λανθιμικού και φιλιππικού Αστακού, όχι όμως και στο ίδιο πνεύμα, αφού το «Fingernails» εξερευνά τη ρομαντική πλευρά της ατόφιας ερωτικής επαφής, αγγίζοντας τις ποιητικές εκφάνσεις ενός ζευγαριού που καλείται να ξεπεράσει συναισθηματικούς δισταγμούς, διατεταγμένους περιορισμούς και μια φωτογενή, πολύ αξιοπρόσεχτη αίσθηση αιδούς που μεγεθύνεται από τα εξαιρετικής εκφραστικότητας και ερμηνευτικής δεινότητας πρόσωπα της Μπάκλεϊ και του Αχμέντ όταν έρχονται κοντά και κυρίως όποτε αποφεύγουν να «καρφωθούν» από το αμοιβαίο ενδιαφέρον που τρέφουν ο ένας για τον άλλο.

Tο «Fingernails» εξερευνά τη ρομαντική πλευρά της ατόφιας ερωτικής επαφής, αγγίζοντας τις ποιητικές εκφάνσεις ενός ζευγαριού που καλείται να ξεπεράσει συναισθηματικούς δισταγμούς.

Fingernails Facebook Twitter
Oι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η αφοσιωμένη Άννα (Τζέσι Μπάκλεϊ) και ο ευαίσθητος Αμίρ (Ριζ Αχμέντ).

Η Άννα συζεί με τον Ράιαν (Τζέρεμι Άλαν Γουάιτ, υποψήφιος για Emmy για το τηλεοπτικό The Bear), έναν καθόλα ok, πλην όμως βαρετό τύπο που δειγματοληπτικά ταιριάζει απόλυτα μαζί του, και ο Αμίρ λέει πως έχει σύντροφο, αν και φαίνεται πως κρύβει ένα βαρύ μυστικό και σίγουρα δεν διάγει ευχάριστο ή ανέφελο βίο. Επιλέγοντας, όπως και στα «Μήλα», ένα συμβολικό εύρημα για να αναπτύξει έναν μικρόκοσμο μελαγχολίας και να στοχαστεί πάνω στην ανθρώπινη τρυφερότητα σε μια εχθρική, αναίσθητη κοινωνία, παραμένοντας νηφάλιος απέναντι στην ανατριχιαστική φύση του κυριολεκτικού «ξενυχιάσματος», ο Νίκου, μαζί με τους σεναριογράφους Σταύρο Ράπτη και Σαμ Στάινερ, δείχνει αβίαστα, για μία ακόμη φορά, τις ικανότητές του στη σταδιακή, βαθιά προσέγγιση των χαρακτήρων, ενσωματώνοντας οργανικά το ιδιάζον του τέχνασμα, αν και αφήνει στο δραματικό πεπρωμένο της ταινίας τις πολλαπλές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στους απομονωμένους χαρακτήρες που την κατοικούν. 

Η ταινία «Fingernails» κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους και στο Apple TV+ στις 3/11.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

The Bear: Η κουζίνα ως καθαρτήριο των ψυχών

Daily / «The Bear»: Η κουζίνα ως καθαρτήριο των ψυχών

Έχουν καταντήσει μπανάλ οι προσδιορισμοί «αυθεντικό» και «ανθρώπινο», ταιριάζουν όμως απολύτως στους ρυθμούς και στο ύφος αυτής της εξαιρετικής νέας σειράς που προσφέρει μαθήματα ζωής και συντροφικότητας χωρίς ίχνος διδακτισμού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ