Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά γίνεται; Δέκα Αθηναίοι μάς λένε γιατί δεν το αλλάζουν με τίποτα

Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά γίνεται; Δέκα Αθηναίοι μάς λένε γιατί δεν το αλλάζουν με τίποτα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

«Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι, μες τα θερινά τα σινεμά, νύχτες που περνούν, που δε θα ξαναρθούν, μ' αγιόκλημα και γιασεμιά...» τραγουδούσε ο Κηλαηδόνης το 1978. Τα θερινά όμως έχουν μία ιστορία που ξεκινά πάνω από έναν αιώνα πριν, σηματοδοτώντας την ιδιαίτερη σχέση και αγάπη που έχουμε για αυτά.

Ως πρώτο, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, καταγράφηκε ένα πάνω στη θάλασσα και συγκεκριμένα στην Chinatown της πόλης Μπρουμ της Αυστραλίας το 1916. Από τότε ο κινηματογράφος που μπήκε για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων, ως μία τέχνη που ήρθε για να μείνει, φόρεσε τα καλοκαιρινά του και απέκτησε φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο.

Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά γίνεται; Δέκα Αθηναίοι μάς λένε γιατί δεν το αλλάζουν με τίποτα Facebook Twitter

Εμείς, εδώ στην Ελλάδα, το έχουμε κάνει κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας, απολαμβάνοντας τόσο νέες όσο και παλαιότερες ταινίες υπό το φως των αστεριών, με τα νυχτολούλουδα να μας γαργαλάνε τη μύτη. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που να μην έχει πάει σε θερινό;

Πόσα βράδια με θυμάμαι στις βόρειες Μπομπονιέρα, Αλίκη και Αβάνα, στην κολωνακιώτισσα Δεξαμενή, στο Σινέ Παρί στην καρδιά της Πλάκας, αλλά και στο ανανεωμένο Αριάν στη Γλυφάδα, με φίλους και αγαπημένους να πίνουμε παγωμένες μπίρες μετά διαφόρων βρώσιμων από δίπλα.

Βρισκόμενοι ακόμα σε μήνες θερινούς, είπαμε να ρωτήσουμε Αθηναίους γιατί αγαπούν το σινεμά κάτω από τα αστέρια. Η πόλη μας άλλωστε έχει θερινούς σε κάθε της γωνιά και για όλα τα γούστα: μέσα στα δένδρα, σε ταράτσες, σε ανοιχτωσιές μέσα στους δρόμους. Όσα ακούσαμε μας βρήκαν απολύτως σύμφωνους και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά γίνεται; Δέκα Αθηναίοι μάς λένε γιατί δεν το αλλάζουν με τίποτα Facebook Twitter

Άννα, 44, ηθοποιός: «Γιατί έχεις τη μοναδική αυτή δυνατότητα να πρωτοδείς ή να ξαναδείς ταινίες-σταθμούς υπό το φως του φεγγαριού και τη μουσική συνοδεία τζιτζικιών. Γιατί μπορείς να γείρεις και το κεφάλι στον ώμο του αγαπημένου σου και να ζήσεις την απόλυτα ρομαντική στιγμή. Γιατί σηματοδοτεί το καλοκαίρι της ψυχής μας».

Γιώργος, 35, ιδιωτικός υπάλληλος: «Γιατί στο θερινό ακόμα και μια ταινία παλιά που έχεις ξαναδεί ή ακόμα και μια κακή κωμωδία μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο και δροσερό βράδυ!»

Μπέττυ, 62, φιλόλογος: «Αίσθηση ελευθερίας, απόλαυση της τέχνης με αρκετή επιείκεια, με τον καιρό της Αττικής σύμμαχο».

Έκτορας, 21, φοιτητής: «Θυμάμαι από πάντα να πηγαίνω σε θερινούς με τους δικούς μου και είναι μια αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια που τη συνεχίζω με φίλους. Παγωμένη μπίρα, ποπ κορν ή κανένα καλαμάκι και όλα καλά!»

Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά γίνεται; Δέκα Αθηναίοι μάς λένε γιατί δεν το αλλάζουν με τίποτα Facebook Twitter

Βάλια, 34, ψυχολόγος: «Για την απλή, γλυκιά αίσθηση υπαρκτής ομορφιάς. Για την τόσο απολαυστική αίσθηση δροσιάς, όταν πρέπει να ρίξεις ένα μπουφανάκι στους ώμους... Γιατί μιλάμε με άνεση».

Κατερίνα, 34, καθηγήτρια ισπανικών: «Νομίζω όχι γιατί μου θυμίζει διακοπές και καλοκαίρι μόνο, αλλά γιατί όπου και αν είναι, νιώθεις πως με κάποιο τρόπο είσαι στη φύση. Και όπως πέφτουν ακόμα και τα έντομα πάνω στο φως του προβολέα και φαίνονται σαν πυγολαμπίδες, γίνεται πιο μαγική η ήδη μαγική προβολή. Νομίζω γι'αυτό. Και γιατί έχει δροσιά».

Θεοδόσης, 26, γραφίστας: «Τα δένδρα τριγύρω, τα τραπεζάκια που μπορείς να ακουμπήσεις την μπίρα σου, η έλλειψη τοίχων με ταβάνι τον ουρανό κάνουν τα θερινά σινεμά μία αγαπημένη συνήθεια που δεν λείπει από κανένα καλοκαίρι μου».

Αγγελική, 32, υπ. Διδάκτορας: «Το άνοιγμα των θερινών σηματοδοτεί μαζί με το πρώτο παγωτό και το πρώτο μπάνιο την έναρξη του καλοκαιριού. Είναι εκείνη η προσμονή του πρώτου έργου κάτω από τ' αστέρια, μαζί με μια παγωμένη μπίρα».

Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά γίνεται; Δέκα Αθηναίοι μάς λένε γιατί δεν το αλλάζουν με τίποτα Facebook Twitter

Δημήτρης, 29, ασφαλιστής: «Το θερινό για μένα σημαίνει καλοκαίρι, νοσταλγία και χαλάρωση. Ήμουν 7 χρόνων όταν πρωτοπήγα και από τότε δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην τους επισκεφτώ εντός και εκτός πόλης».

Λουκία, 44, δημοσιογράφος: «Για μένα το θερινό σινεμά είναι μια από τις σημαντικότερες απολαύσεις του καλοκαιριού. Εκεί η ταινία δεν έχει σημασία αφού το βασικό είναι η εμπειρία του να βρίσκεσαι κάτω από τον καθαρό νυχτερινό ουρανό. Το βλέμμα μου άλλωστε συνήθως εκεί καταλήγει όσο ενδιαφέρον και να έχει η ταινία. Μου αρέσουν πολύ τα θερινά σινεμά που είναι μέσα στην καρδιά μιας γειτονιάς. Μου αρέσουν ακόμη και οι ήχοι που ακούγονται από τις διπλανές πολυκατοικίες. Ζηλεύω τους ενοίκους τους που μπορούν να κάθονται στο μπαλκόνι τους και να παρακολουθούν. Εννοείται πως πάντα επιλέγω να πηγαίνω νωρίς για να επιλέγω θέση δίπλα σε τραπεζάκι. Τα θερινά σινεμά έχουν κάτι ρετρό και αυθεντικά μεσογειακό που είναι αφάνταστα γοητευτικό».

Καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά γίνεται; Δέκα Αθηναίοι μάς λένε γιατί δεν το αλλάζουν με τίποτα Facebook Twitter

Αυτή η γοητεία των θερινών σινεμά που μπορεί να είναι η ιδανική αρχή ή η κατάληξη μίας βόλτας στην πόλη, στοιχειοθετείται από την αίσθηση ελευθερίας, την επαφή με τη φύση, τη δροσιά και φυσικά με τα τραπεζάκια που μπορείς να αφήσεις την παγωμένη σου Fischer. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, με πολλές βόλτες και με ακόμα περισσότερες ταινίες!

#FischerBeer #ItsAboutTaste #TherinoMeFischer

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ