Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες την πολυσυζητημένη Carol με την Κέιτ Μπλάνσετ

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες την πολυσυζητημένη Carol με την Κέιτ Μπλάνσετ Facebook Twitter
0

Με τους Άδωξους Μπάσταρδους και το Τζάνγκο, ο Κουέντιν Ταραντίνο θέλησε να ξαναγράψει την Ιστορία μέσα από το Σινεμά, με τον ναζισμό και την δουλεία να διορθώνονται με οργιαστικούς, έντονα ψυχαγωγικούς αναχρονισμούς σοβαρότατων προθέσεων. Με το "Μακριά από τον Παράδεισο" και τώρα με το "Κάρολ", ο Τοντ Χέϊνς κάνει το αντίθετο: ξαναγράφει το Σινεμά μέσα από την Ιστορία που λογοκρίθηκε ή αποσιωπήθηκε.

 Τι εννοώ: Ο Χέϊνς καταπιάνεται εκ νέου με ένα δράμα τοποθετημένο στηις ΗΠΑ της δεκαετίας του '50, όχι σε ένα προαστειακό περιβάλλον, αλλά στην καρδιά της Νέας Υόρκης με ηρωίδες την αστή Κάρολ Ερντ, μητέρα μιας κόρης που υπεραγαπά αλλά σε διάσταση και ψυχρότητα με έναν σύζυγο που την αγαπά ακόμη, και τη νεότερη της Τερέζ Μπέλιβετ, που εργάζεται σε πολυκατάστημα και ονειρεύεται να γίνει φωτογράφος. Η Κάρολ έχει παρελθόν στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, ενώ η Τερέζ είναι διστακτική και άβγαλτη. Η έλξη τους είναι ακαραιαία, το πλησίασμα τους αργό και ρομαντικό, παρά τα προβλήματα που η Κάρολ αντιμετωπίζει με τον σύζυγο που την εκβιάζει απειλώντας να της πάρει για πάντα το παιδί τους, καθώς δεν την έχει ξεπεράσει, ενώ γνωρίζει τις σεξουαλικές τάσεις της.

O Τοντ Χέϊνς πέτυχε να γυρίσει ένα Brokeback Mountain πόλης, για τον πολύ κόσμο, χωρίς να διαφανεί ατζέντα και ακτιβιστική διάθεση στην εξαιρετικά σχεδιασμένη, λίγο απόμακρη ταινία του.

Όπως και το Far from Heaven, το Carol θα μπορούσε να έχει γυριστεί στην εποχή του. Να βγει στα κεντρικά σινεμά, τα περιποιημένα. Να το δουν κυρίες (και κύριοι) που θα πήγαιναν σε ένα θεατρικό του Νόελ Κάουαρντ, Ή, γιατί όχι, θα έβρεχαν τα πόδια τους σε μια πρωτοπορία, για να έχουν να λένε. Σε μια ουτοπική εκδοχή της κοινωνίας των γονιών μας, ίσως...

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες την πολυσυζητημένη Carol με την Κέιτ Μπλάνσετ Facebook Twitter
Η Κέϊτ Μπλάνσετ κάνει θαύματα, έχοντας περάσει στη σφαίρα του αλάθητου, ενώ η Ρούνι Μάρα, ένα άγραφο χαρτί που περιμένει έναυσμα, αντιγυρίζει την φιλοφρόνηση και μεταμορφώνεται ξανά.

Το δράμα του 2002 με την Τζουλιάν Μουρ μοιάζει με ένα στιλιζαρισμένο μελό του Ντάγκλας Σερλ, μπολιασμένο από την τόλμη του Ράϊνερ Βέρνερ Φασμπίντερ, ενώ το Carol, πάντα με διευθυντή φωτογραφίας τον σπουδαίο Εντ Λάκμαν και την Σάντι Πάουελ στα κοστούμια, θυμίζει θεματικά τη Σύντομη Συνάντηση του Ντέϊβιντ Λιν και εικαστικά, μια έγχρωμη εκδοχή του Μια Θέση στον Ήλιο του Τζορτζ Στίβενς, αν και ο χαρακτήρας του βραδυφλεγούς, τρυφερού κοινωνικού δράματος που επιδιώκει ο Τοντ Χέϊνς δεν προδίδεται από τις επιρροές που αι ο ίδιος επιδιώκει. Το αποτέλεσμα είναι ένα φιλμ που θα μπορούσε να είχει προβληθεί τη χρονιά που έγραψε η Πατρίσια Χάϊσμιθ το μυθιστόρημα The Price of Salt, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία, δηλαδή το 1952, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον, καθώς ο κώδικας της εποχής θα το είχε απαγορεύσει πάραυτα- περίπου μια δεκαετία αργότερα, ο Γουίλιαμ Γουάϊλερ κιότεψε στη λεπτή μεταφορά του Children's Hour, με τη Σίρλεϊ Μακλέϊν να έχει να το λέει για το νερωμένο, απογοητευτικό φινάλε που θόλωνε τα πραγματικά κίνητρα ανάμεσα σε αυτήν και την Όντρεϊ Χέμπορν- συμπτωματικά, η Ρούνι Μάρα μοιάζει πολύ με τη νεαρή Χέμπορν στην ταινία ως Τερέζ.

Μια ταινία με ανοιχτά λεσβιακό θέμα ήταν ταμπού τότε, αλλά θεωρείται ελαφρύ σκάνδαλο ακόμη και στις μέρες μας. Η Ζωή της Αντέλ άνοιξε τον δρόμο με την καταξίωση και τον Φοίνικα, αλλά το Carol πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς έχει την δις Οσκαρούχο Κέϊτ Μπλάνσετ στον επώνυμο ρόλο, και τις δηλώσεις της περί σχέσεων της με γυναίκες κατά το παρελθόν, ένα δυνατό όπλο προώθησης και ταυτόχρονα ένα ακόμη λιθαράκι στην τάση του Χόλιγουντ να προσκαλεί σεξουαλικές αποκαλύψεις- όσο πιό διάσημος, τόσο το καλύτερο. Κι ενώ στην Ελλάδα οι καλλιτεχνικοί ρεπόρτερ μόλις πρόσφατα προβιβάστηκαν από την προ δεκαετίας ερώτηση-κόλαφο "έχεις κάνει stand up;" στο "έχεις περάσει κατάθλιψη;" και εσχάτως στο "έχεις υποστεί bullying;" (που είναι και λίγο πιό χρήσιμα για τον κόσμο, αν και εξαρτάται από το πόσο χρήσιμος είναι η ηθοποιός που απαντά σε τέτοιες ερωτήσεις...), στο Χόλιγουντ η πολιτική ορθότητα, ειδικά μετά την απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα να αναγνωρίσει τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, επιτάσσει την ανοιχτή παραδοχή, έναντι της κομψής υπεκφυγής, ή της μιλιταριστικής λογικής του don't ask, don't tell.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες την πολυσυζητημένη Carol με την Κέιτ Μπλάνσετ Facebook Twitter
Οι χαρακτήρες των ανδρών είναι, ηθελημένα πιστεύω, εχθρικοί και ανολοκλήρωτοι, ενώ οι γυναίκες στο Carol μαγεύουν...

Ο λόγος, βεβαίως, εκτός από την προσωπική ανάγκη του καθενός να βγει στον κόσμο και να πει πώς αισθάνεται, όπως αντίστοιχα οι straight αυτοραψωδούνται άφοβα σε δημόσια θέα, δεν είναι άλλος από την βοήθεια προς τα νέα παιδιά, το κουράγιο που θα πάρουν αν ακούσουν κάποια σαν την Κέϊτ Μπλάνσετ να παραδέχεται πως όντως είχε σχέσεις με γυναίκες- αν και τώρα στις Κάννες, παίζει με την κυριολεξία και τα μπερδεύει σε συνάρτηση με τις αρχικές δηλώσεις της στο Vanity Fair. Νομίζω πως τέτοιες δηλώσεις έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν γίνονται εντός περιεχομένου, εντός αντικειμένου, εντός επικαιρότητας. Στην εξαιρετική σάτιρα In and Out που έγραψε ο Πολ Ράντνικ το 1997, οι straight μαθητές του gay Κέβιν Κλάϊν σηκώθηκαν όρθιοι για να τον υπερασπιστούν, φωνάζοντας, ψευδώς αλλά συμβολικώς πειστικά, πως είναι κι εκείνοι ομοφυλόφιλοι, κοπιάροντας την σκηνή κατατεθέν από τον κλασσικό Σπάρτακο.

Με τρία (τουλάχιστον) παιδιά, έναν σύζυγο, βραβεία και κύρος που την φέρνει σε Streep-εια θέση απυρόβλητου, η Μπλάνσετ θα μπορούσε κάλλιστα νε πει ψέματα πως είναι αμφιφυλόφιλη, μόνο και μόνο για να βοηθήσει την κοινωνία- και την ταινία της φυσικά. Η Μπλάνσετ, ακόμη κι αν μετάνιωσε λίγο και έσπευσε να ακριβολογήσει ίσως για να φροντίσει την υστεροφημία της, δεν έχει να χάσει τίποτε: ούτε την αποδοχή, ούτε τον ύπνο της. Δυσκολότερα είναι τα πράγματα για όσους δε νιώθουν έτοιμοι να αποκαλυφθούν, καθώς έχουν κάθε δικαίωμα να κρατήσουν την σεξουαλική τους ταυτότητα για ίδια χρήση. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς για εκείνους που πιστεύουν ειλικρινά, πως ο πραγματικός έρωτας δεν διαφημίζεται σαν τις οδοντόκρεμες και τα απορρυπαντικά, δεν ισχύει στην φιλότιμη και συστηματική προσπάθεια της gay κοινότητας να δημιουργήσει πρότυπα και παραδείγματα. Στην Ευρώπη, αδυνατούμε να εκτιμήσουμε την πίεση που ασκείται. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα με τις ανύπαρκτες δομές αλληλλεγγύης και τον καλπάζοντα λεβέντικο ρατσισμό, αλλά και στη Γαλλία, όπου η Αντέλ Ενέλ έγινε η πρώτη σημαντική ηθοποιός της γενιάς της που δήλωσε πως είναι λεσβία.

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες την πολυσυζητημένη Carol με την Κέιτ Μπλάνσετ Facebook Twitter
Κέιτ Μπλάνσετ. Τοντ Χέϊνς και Ρούνι Μάρα στις Κάννες. Φωτο: EPA

"Ζούμε σε βαθιά συντηρητικούς καιρούς" δήλωσε χθες η Μπλάνσετ, διαμαρτυρόμενη για την ανάγκη να δηλώσει κάτι σχετικό με την ομοφυλοφιλία, αλλά νομίζω πως γνωρίζει καλά (έχοντας ενσαρκώσει ατελείς, εκτός από τις πολύ δυναμικές γυναίκες της καριέρας της) πως το outing και κυρίως το αυτο-outing έχει καταστεί απαραίτητο λόγω των πολλαπλών φονταμενταλιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων που αντιμάχονται την ελευθερία της επιλογής. Το σαφώς λιγότερο κακό (αν και όχι εντελώς καλό) είναι να αισθάνεσαι πως, θες δεν θες, οφείλεις να δηλώσεις τι σόϊ σάρκα σου αρέσει. Ωμά, και πολιτικά. Κι αν ξεχάσεις να το πεις, κάνεις το παγώνι ή δεν βιαστείς, και έχεις κάνει το λάθος να γίνεις γνωστός στην Αμερική, θα έρθει δέμα στο κατώφλι, οργανωμένα και πιεστικά, ένα βήμα πριν τον εκβιασμό. Και τότε πρέπει να διαλέξεις κάτι ωραίο, ανάλογα με το στιλ, το χιούμορ ή το βάσανο. Η Έλεν Πέϊτζ της ταινίας Τζούνο μίλησε εκτεταμένα για το πόσο καταπιεσμένη ήταν, ενώ ο Άντερσον Κούπερ του CNN εξέδωσε μια τηλεγραφική ανακοίνωση για το πόσο ευτυχισμένος και συνειδητοποιημένος ένιωθε πάντα με τον εαυτό του.

Αντίθετα από τον συνάδελφο του, συμπατριώτη, επίσης gay KAI από την πόλη Πόρτλαντ, Γκας Βαν Σαντ, ο Τοντ Χέϊνς πέτυχε να γυρίσει ένα Brokeback Mountain πόλης, για τον πολύ κόσμο, χωρίς να διαφανεί ατζέντα και ακτιβιστική διάθεση στην εξαιρετικά σχεδιασμένη, λίγο απόμακρη ταινία του. Οι χαρακτήρες των ανδρών είναι, ηθελημένα πιστεύω, εχθρικοί και ανολοκλήρωτοι, ενώ οι γυναίκες στο Carol μαγεύουν: Η Κέϊτ Μπλάνσετ κάνει θαύματα, έχοντας περάσει στη σφαίρα του αλάθητου, ενώ η Ρούνι Μάρα, ένα άγραφο χαρτί που περιμένει έναυσμα, αντιγυρίζει την φιλοφρόνηση και μεταμορφώνεται ξανά. Ανάμεσα τους, δημιουργείται ένας σπάνιος μαγνητισμός, σε μια ταινία με γούστο και στόφα. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ