Το πορτραίτο του Γαλιλαίου, ο θόλος της Φλωρεντίας και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Το πορτραίτο του Γαλιλαίου, ο θόλος της Φλωρεντίας και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων Facebook Twitter
0

 

Τα ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε στο Ινστιτούτο Θερβάντες την Κυριακή, 3η μέρα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, είχαν ως θέματα τους τον αστρονόμο Γαλιλαίο και δύο θαύματα της ελληνικής αρχαιότητας και της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

 

Aξιοποιώντας τις υπάρχουσες γνώσεις μαθηματικών και αστρονομίας, αποκαλύπτεται πως o μηχανισμός των Αντικυθήρων επρόκειτο για τον πρώτο κομπιούτερ στην ιστορία της ανθρωπότητας, χρήσιμο ως ρολόι και ως οιωνοσκόπιο για τα μελλούμενα βάσει των φάσεων Ήλιου και Σελήνης!

 

 

Στο ελληνικό 40λεπτο Γαλιλαίος: Η Μάχη στην αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης, μια παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, παρακολουθήσαμε τη συναρπαστική βιογραφία του μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Γαλιλαίου Γαλιλέι και κυρίως την πολεμική που του άσκησε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αναγκάζοντας τον να αποκηρύξει τις ιδέες του, αλλά ευτυχώς όχι και να σταματήσει τις έρευνες και τα πειράματα του. Τον σκηνοθέτη Πάνο Ανέστη δεν τον γνωρίζω, μαθαίνω όμως ότι δουλειά του έχει διακριθεί σε αμερικανικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Μπορώ να το καταλάβω αυτό, κρίνοντας από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, το οποίο, παρά τη συμβατικότατη τηλεοπτική κατασκευή του, διέθετε καλογυρισμένες και ασυνήθιστες για τα εγχώρια δεδομένα δραματοποιημένες σκηνές ''εποχής'' με τον Αντώνη Βλησίδη στο ρόλο του Γαλιλαίου! Ταιριαστή με το όλο κλίμα και η μουσική του Albinoni. Με δυο λόγια, ένα ντοκιμαντέρ με αρετές που αν δεν καθοδηγούσε τη ''δράση'' ο παρουσιαστής, θα μπορούσε να διαγράψει και αμιγώς κινηματογραφική φεστιβαλική πορεία.

 

 

Στο αμερικανικό ωριαίο Το μεγάλο μυστήριο του Καθεδρικού Ναού (Great Cathedral Mystery), γυρισμένο για το κανάλι της NOVA, γνωρίσαμε το αίνιγμα της κατασκευής του θόλου της Φλωρεντίας και μάθαμε τη λύση του! Ένα από τα μεγαλύτερα κομψοτεχνήματα στην Ιστορία της Τέχνης, κατασκευασμένο από τον χρυσοχόο Brunelleschi, που χωρίς να έχει γνώσεις αρχιτεκτονικής, κατάφερε το ακατόρθωτο! Και για να μη μακρηγορώ, δύο ήταν τα τεχνάσματα του που κατάφεραν να κρατήσουν τον θόλο του Καθεδρικού Ναού ντούρο και ευθυτενή στο πέρασμα των αιώνων: Η τεχνική χτισίματος των τούβλων ''ψαροκόκαλο'' και η αντίστοιχη, ''άνθος'', για τα σχοινιά που μετέφεραν τα υλικά στην κορυφή με ασφάλεια και για την ολοκλήρωση του έργου και για τη ζωή των εργατών. Ωραίο, αλλά φλύαρο, θα μπορούσε να έχει τη μισή διάρκεια.

 

 

Στον, επίσης παραγωγής NOVA, 52λεπτο Αρχαίο Υπολογιστή (Ancient Computer), μαθαίνουμε τι κρύβεται πίσω από τον πανάρχαιο μηχανισμό των Αντικυθήρων και γεμίζουμε εθνική υπερηφάνεια, αφού, σύμφωνα με τους ομιλητές επιστήμονες, η Αθήνα εκτός από λίκνο της δημοκρατίας και των Τεχνών, υπήρξε και λίκνο της τεχνολογικής εξέλιξης. Κάποτε, π.Χ., b.c. που λένε κι οι φίλοι μας οι Άγγλοι, γιατί σήμερα άσ'τα να παν στο διάολο...Τέλος πάντων, με την καταγραφή μιας έρευνας που θυμίζει κινητό χειρουργείο, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τους επιστήμονες να μεταφέρουν τα μηχανήματα τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν ότι έχει διασωθεί απ' αυτόν τον μικροσκοπικό πολύπλοκο μηχανισμό. Στο τέλος, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες γνώσεις μαθηματικών και αστρονομίας, αποκαλύπτεται πως επρόκειτο για τον πρώτο κομπιούτερ στην ιστορία της ανθρωπότητας, χρήσιμο ως ρολόι και ως οιωνοσκόπιο για τα μελλούμενα βάσει των φάσεων Ήλιου και Σελήνης! Ένας μηχανισμός που οι αρχαίοι Έλληνες παρέλαβαν από τους Βαβυλώνιους και που εν συνεχεία παρέδωσαν στους Άραβες για να φτιάξουν τους δικούς τους πρώτους αστρολάβους. Εντυπωσιακό, αλλά ομολογουμένως κουραστικό μέσα στην τόση πληροφορία του...

 

* Σήμερα, Δευτέρα 3/11, το πρόγραμμα ξεκινά στις 19.00 και θα προβληθούν οι ταινίες Κάνοντας τα πράγματα πιο κρύα (ΗΠΑ, 57΄), Διεπαφή εγκεφάλου με τον υπολογιστή (Γερμανία, 9΄), Επανασχεδιάζοντας τον εγκέφαλο μου (Αυστραλία, 57΄), Το άθροισμα του κάθε μέρους (ΗΠΑ, 57΄)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Δανέζη

Μυθολογίες / «Ήτανε πέναλτι, κύριε Πάνο;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Δανέζη

Από μια εισπρακτική αποτυχία και απαγορευμένη ταινία του 1932, μέχρι την ωμή βία της Pieta (που δεν ξέρει γιατί την έχει δει επανειλημμένα) και την cult σουρεαλιστική ματιά του Τσιώλη, η σκηνοθέτρια μας χαρίζει μια σπάνια σινεφίλ λίστα που συνδυάζει θράσος και ανθρωπισμό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
125 λεπτά με την Πόπη Διαμαντάκου/ Πόπη Διαμαντάκου: «Δεν με αγγίζουν οι επιθέσεις, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν γλείφω»

Media / «Δεν υπάρχει τηλεκριτική σήμερα, όλα είναι δημόσιες σχέσεις»

Η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου μιλά στη LiFO για τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή, την τηλεόραση του χθες και του σήμερα και απαντά για πρώτη φορά στα επικριτικά σχόλια που προκαλούν κατά καιρούς τα κείμενα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ